Recenzia: V seriáli Most! sa úprimnosť cení nadovšetko

V krčme sa stretnú farár, homofób, rasista a Róm. Nezačnú sa však hádať alebo biť, sadnú si za jeden stôl s pivom v ruke. Vtip? Kdeže. Aj takéto veci sa dejú v novom kontroverznom osemdielnom seriáli Most! z pera Petra Kolečka a Jana Prušinovského, pričom druhý menovaný sa postaral aj o réžiu. Od 5. marca ho uvidia aj slovenskí diváci na JOJ-ke. Prvý diel odvysiela televízia o 22. h.

02.03.2019 12:00
Most! Foto:
Zľava Michal Isteník, Vladimír Škultéty, Martin Hofmann, Zdeněk Godla a Cyril Drozda v českom seriáli Most!
debata (2)

Spomínaní tvorcovia majú za sebou už spoluprácu na seriáloch ako Okresný prebor (2010), Nevinné lži (2013 – 2014), Štvrtá hviezda (2014) či Trpaslík. Ani jeden z týchto projektov nevyvolal taký ohlas ako práve Most! Zatiaľ čo jedna skupina divákov seriál začala oslavovať a prijala ho s veľkým nadšením, druhá ho označila ako rasistický či sexistický.

Môže to tak pôsobiť vďaka ambivalentnosti postáv, ostrému slovníku, čiernemu humoru alebo politicky nekorektnému humoru, ktorý sa či už v Česku alebo na Slovensku v seriálovej a vo filmovej tvorbe príliš nenosí. Preto naň diváci nie sú zvyknutí a niektorí možno ani pripravení. Tvorcovia si totiž robia žarty hádam zo všetkého a zo všetkých vrátane kresťanských hodnôt, neonacistov, homofóbov, alkoholikov, ale aj z Rómov či aktivistov. Most! práve týmto spôsobom absolútne s prehľadom búra zaužívané konvencie a pravidlá, ako by čo malo vyzerať. Na pravú mieru však treba uviesť, že pravou podstatou seriálu je v konečnom dôsledku jednoznačná kritika rasizmu, sexizmu, xenofóbie či homofóbie a vyzýva jasne práve na humanizmus a empatiu.

Takmer všetky postavy majú akýsi groteskný charakter a sú tiež miestami zámerne hyperbolizované, rovnako ako ich konanie a dejové zvraty veľmi rafinovane balansujúce medzi klišé a originalitou. V istom smere práve na daných postavách a ich motiváciách sú však krásne a výstižne definované viaceré spoločenské neduhy siahajúce až do politickej roviny, príbuzné nielen pre Česko, ale aj Slovensko. Luďan (Martin Hofmann) je nezamestnaný a rozvedený nevychovanec, čo si spolu s kamarátmi v krčme rád vypije a zanadáva na Rómov či homosexuálov. Keď ho raz niekto zavolá do relácie Pošta pre teba, zrazu zistí, že ide o jeho brata Pavla, ktorý sa medzičasom nechal preoperovať na ženu a vraví si Dáša (Erika Stárková). Aby toho nebolo málo, chce sa presťahovať k nemu do domu, lebo jeho časť mu po smrti otca tiež patrí. Spolu s Dášou tak prichádza do bohom zabudnutého severočeského mesta Most zrazu hurikán udalostí, po ktorých nič a nikto nezostane úplne taký ako predtým.

Je až neuveriteľné, že na priestore takmer 50 minút pri jednej časti sa divák nemá vôbec čas nudiť. Scenár je nesmierne nápaditý, vtipný, tempo je svižné. Z dialógov cítiť miernu improvizáciu, čo len dodáva na autentickosti, rovnako ako aj vulgarizmy. Tie vôbec nie sú samoúčelné, naopak, skvele vystihujú prostredie a kolektív, v akom postavy žijú.

Najcharakteris­tickejším prvkom seriálu je tak úprimnosť, prirodzenosť a otvorenosť. Most! sa nesnaží na nič hrať, je maximálne uveriteľný. Dané prostredie skvele dotvára aj úsmevná retro hudba odkazujúca na jednej strane na to, že postavy sa akoby zasekli v čase a na druhej strane s dávkou recesie buduje atmosféru a textami zase podfarbuje konanie či vnútorné rozpoloženie postáv. Ide tak o nesmierne príjemné prekvapenie, ktoré zaručí hlasné výbuchy smiechu a má ten najväčší potenciál stať sa raz kultom.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

  • Most! / Česko, 2019 / réžia: Jan Prušinovský / scenár: Petr Kolečko, Jan Prušinovský / kamera: Petr Koblovský / hrajú: Martin Hofmann, Erika Stárková, Filip František Červenka, Michal Isteník, Zdeněk Godla, Cyril Drozda a i.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #Česká televízia #Most! #dyckyMost!