Eutanázia ako téma. Film Dobrá smrť podporí diskusia

Špeciálnu projekciu filmu Dobrá smrť, ktorá sa v bratislavskej Novej Cvernovke uskutoční dva týždne pred oficiálnym vstupom snímky do kín, podporí diskusia.

03.03.2019 12:00
Dobrá smrť Foto:
Nový dokumentárny film Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu vstupuje do slovenských kín 21. marca.
debata

Odpovede na otázku „Sme vlastníkmi života, alebo život vlastní nás?“ budú hľadať zakladateľka paliatívnej starostlivosti na Slovensku Kristína Križanová, evanjelický teológ Ondrej Prostredník, súdny lekár a právnik Peter Kováč i režisér a producent filmu Tomáš Krupa. Projekcia sa uskutoční vo štvrtok 7. marca o 18.00 h. „Bezprostredne po nej, o 19.30 h, bude večer pokračovať debatou,“ informovala PR manažérka filmu Zuzana Golianová.

Dlhometrážny film Dobrá smrť prináša príbeh nevyliečiteľne chorej Janette, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr, než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget.

Film je koprodukciou Slovenska, Česka, Francúzska, Nemecka a Rakúska, do slovenských kín vstupuje 21. marca. V slovenskej predpremiére mohli očakávaný titul vidieť návštevníci Zimného filmového festivalu 4 živly v Banskej Štiavnici, Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest uvedie snímku v piatok 22. marca. Film Dobrá smrť aktuálne figuruje v Českej súťaži na Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět.

debata chyba
Viac na túto tému: #eutanázia #diskusia #dokument #Febiofest #Dobrá smrť