Ako pozerať Godarda? Stránku po stránke

Komédie, filmy pre deti, ale aj filmy o zločine, príbehy slávnych či premiéry noviniek Louisa Garrela alebo Jeana-Luca Godarda ponúka festival Crème de la Crème. Týždeň francúzskeho filmu prinesie do 24 slovenských miest.

04.03.2019 12:00
Louis Garrel a Laetitia Casta Foto:
Louis Garrel a Laetitia Casta vo filme Verní neverní ocenenom na festivale v San Sebastiane.
debata

Louis Garrel sa preslávil ako herec vďaka snímke Bernarda Bertolucciho Rojkovia (2003) či filmu Xaviera Dolana Imaginárne lásky (2010), popri tom sa však venoval aj réžii kratších filmov. Po celovečernom debute z roku 2015 nakrútil teraz film Verní neverní. V príbehu Abela a Marianne, ktorí sa pred desiatimi rokmi rozišli a teraz hľadajú opäť cestu k sebe a postupne odhaľujú svoje tajomstvá, stvárnil Garrel hlavnú úlohu po boku Laetitie Casty, svojej skutočnej manželky. Sekunduje im dcéra Johnnyho Deppa a Vanessy Paradisovej Lily-Rose Depp. Ďalším hviezdnym menom, s ktorým Garrel spolupracoval, je Jean-Claude Carrière, scenárista Louisa Buñuela či Miloša Formana. Garrelovu spoluprácu s ním ocenili na festivale v San Sebastiane cenou za scenár.

„Tento film je ťažko zaškatuľkovať, má v sebe prvky komédie, drámy aj trileru. Sám by som taký scenár nenapísal,“ povedal Garrel portálu Cineuropa.org. Jeho snímka má iba 75 minút, pretože pozornosť diváka podľa neho začína po 50 minútach poľavovať a nudu v kine považuje za čisté zlo.

Festival premietne aj snímku Obávaný režiséra Michela Hazanaviciusa, v ktorej Garrel stvárnil legendu novej vlny, režiséra Jeana-Luca Godarda. V sekcii Príbehy slávnych festival predstaví aj Vincenta Cassela ako Gauguina či biografiu spisovateľa Romaina Garyho (Pierre Niney), ktorého matku v snímke Prísľub úsvitu stvárnila Charlotte Gainsbourgová.

Jean-Luc Godard nebude na festivale prítomný len prostredníctvom svojej biografie. Hoci má už 88 rokov, stále nakrúca a Crème de la Crème uvedie jeho esej Kniha obrazov, ktorá vlani na festivale v Cannes získala Zvláštnu Zlatú palmu.

„Kniha obrazov sa zblízka pozerá na to, ako sa rozprávajú príbehy vo filmoch, aké príbehy sa vo filmoch rozprávajú a na neoddeliteľnosť týchto dvoch separátnych otázok,“ napísal o snímke New Yorker. „Je to práca filmára, ktorý sa obzerá za svojimi filmami a filmami jeho doby a pozerá sa dopredu na radikálne zmeny, ktoré prídu v kinematografii a celkovo vo svete.“ Text o filme napísal Richard Brody, ktorý je aj autorom knihy o Godardovi. Píše, že keď bol Godard mladý a venoval sa aj kritike, vraj si film Roberta Bressona Vreckár (1959) chodil pozerať po desaťminútových segmentoch. „Chodil do kina v rôzne dni, aby vždy videl iných 10 minút. V skutočnosti tak kino používal ako predchodcu toho, čo ešte neexistovalo, menovite domáceho videa. To je viac-menej spôsob, ako by sa Godardove filmy a najmä Kniha obrazov mali pozerať,“ napísal Brody s tým, že kniha v názve asociuje, že film treba skúmať stránku po stránke, ale určite sa ho najskôr oplatí vidieť v kine ako celok.

V premiére festival uvedie aj príbeh o drogovej závislosti Modlitba režiséra Cédrica Kahna, ktorej protagonista Anthony Bajon získal v Berlíne za svoj výkon Strieborného medveďa, či komédiu Je mi fajn s.r.o. Jean Dujardin v nej stvárnil povaľača posadnutého jedinou myšlienkou – ako zbohatnúť. Jednu z úloh vo filme stvárnila aj Jana Bittnerová, ktorá bude aj hosťom festivalu. Na festival príde aj režisér Michel Ocelot, čerstvý držiteľ Cézara v kategórii najlepší animovaný film. Svoju novinku Dilili v Paríži na festivale osobne uvedie. Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème sa začína 6. marca. Vo väčších mestách sa koná do 12. marca, v ďalších prebieha až do konca mesiaca a v apríli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Crème de la Crème #Jean-Luc Godard #Louis Garrel #Verní neverní #Kniha obrazov