Režisér Michal Blaško sa vráti na pôdu festivalu v Cannes

Po premiére filmu Atlantída, 2003 v roku 2017 tam tentoraz odprezentuje svoj celovečerný debut Obeť.

05.03.2019 08:43
Michal Blaško Foto:
Režisér Michal Blaško.
debata

Slovenský režisér Michal Blaško sa po druhý raz vráti na pôdu prestížneho festivalu v Cannes, kde po premiére snímky Atlantída, 2003 v roku 2017 tentoraz na Riviére odprezentuje svoj celovečerný debut Obeť.

Blaško je druhým Slovákom, ktorého projekt vybrali organizátori francúzskeho festivalu na podujatie pod hlavičkou Cinéfondation – L'Atelier. Rozhodovali sa pritom medzi 15 filmovými projektmi z celého sveta. „Účasť na tejto platforme je skvelá hlavne v tom, do akej spoločnosti filmárov a projektov sme boli vybratí. Dôvera zo strany Cannes je vzácna a pre nás mimoriadne povzbudzujúca vo fáze, v ktorej sa s filmom práve nachádzame, a to krátko pred jeho realizáciou,“ povedal Michal Blaško. „S projektom sú na festivale oboznámení v podstate od jeho začiatku a pravidelne sledujú naše kroky. Verím preto, že sa nám ho podarí dotiahnuť do šťastného konca a budúci rok budeme môcť Obeť uviesť divákom," dodal.

Projekt Obeť zaznamenal ohlas už v januári na medzinárodnom fóre When East Meets West v Terste, kde získal dokonca 15-tisíc eur na postprodukciu. Film bude príbehom imigrantky Iriny, slobodnej matky, žijúcej v malom českom meste, ktorej syn skončí v jednu noc s vážnymi poraneniami v nemocnici. Irina sa vzápätí dozvedá, že za brutálnym útokom stála trojica Rómov a volá po spravodlivosti a odsúdení vinníkov, pričom celé mesto jej preukazuje solidaritu. Kým však postupuje v spoločenskom rebríčku vyššie a vyššie, začínajú sa dostávať na povrch nejasnosti v synovej výpovedi a je otázne, či sa útok vôbec stal. Anatómia jednej nevinnej lži, ktorá sa rozrastie do hystérie obrovských rozmerov, vypovedá veľa o náladách dnešnej spoločnosti a ukazuje silu predsudkov. „Potenciál, ktorý v sebe táto na prvý pohľad jednoduchá premisa nesie, ma oslovil natoľko, že som sa prostredníctvom príbehu o vzťahu matky a syna rozhodol naexponovať krehkosť v súčasnej spoločnosti a zároveň ukázať, na akých tenkých pilieroch stojí,“ poznamenal Blaško o snímke voľne inšpirovanej skutočnou udalosťou.

Film, ktorý vznikne v slovensko-česko-ukrajinskej koprodukcii, má pritom medzinárodné ambície. Produkovať ho bude slovenská spoločnosť nutprodukcia, ktorá v ostatných dňoch priniesla do slovenských kín i drámu Ostrým nožom Teodora Kuhna inšpirovanú vraždou Daniela Tupého. Pod scenár sa podpísal ten istý tvorca – Jakub Medvecký spolu s českým kolegom Tomášom Hrubým, ktorý má na svojom konte spoluprácu na oceňovanom filme Cez kosti mŕtvych (2017) Agnieszky Holland a podieľal sa aj na sérii Horiaci ker (2013), ocenenej jedenástimi Českými levmi. Kameru bude mať na starosti Adam Mach. Za Česko sa do projektu produkčne zapojí česká nutprodukce a film podporia i Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie.

Michal Blaško dosiahol úspechy už počas štúdií, keď režíroval krátke filmy. Tri jeho snímky uviedli vo svetovej premiére na festivaloch v Cannes, San Sebastiane, Karlových Varoch či Varšave a jeden z jeho animovaných projektov sa zúčastnil i Short Film Project Labu na Berlinale. Medzinárodne oceňovaná krátka snímka Atlantída, 2003 (2017), ktorá bola jeho bakalárskym filmom, si pripísala na konto Cenu Magnesia za najlepší študentský film, udeľovanú v rámci cien Český lev, a do vysielania ju odkúpila televízia Arte.

L'Atelier vznikol v roku 2005 v rámci prestížneho festivalu v Cannes, aby napomáhal vývoju novej generácie filmárov po celom svete. Blížiaceho sa 15. ročníka L'Atelier-u, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. mája 2019, sa zúčastní 15 projektov začínajúcich, ale aj známych filmárov z 15 krajín v kombinácii režisér – producent. Vybraní tvorcovia budú tak mať možnosť stretnúť sa s potenciálnymi partnermi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Atlantída #Michal Blaško