Si do Brandona alebo do Dylana? V čom bolo kúzlo Beverly Hills 90210?

Jedna zo zásadných otázok, ktoré si medzi sebou kládli tínedžerky v prvej polovici 90. rokov, keď sa na televízne obrazovky dostal americký seriál Beverly Hills 90210, znela: Si do Brandona alebo do Dylana?

06.03.2019 08:58
Beverly Hills 902 10 Foto:
Seriálová zostava Beverly Hills 902 10.
debata

Herec Luke Perry, ktorý v ňom stvárnil postavu komplikovaného playboya Dylana McKaya, zomrel v pondelok vo veku 52 rokov. Príčinou bola mozgová mŕtvica, kvôli ktorej ho pred týždňom v stredu previezli do nemocnice. Lekári ho v snahe o záchranu uviedli do umelého spánku, z ktorého sa už neprebral.

Typické problémy, typické zábavy

„Na začiatku minulého týždňa sme sa v úvodnom diele zoznámili s hlavnými postavami nového amerického televízneho seriálu Beverly Hills 90210. Pretože ide o seriál určený predovšetkým mladým divákom, sú aj jeho hrdinovia vo veku tínedžerov s jeho typickými problémami a zábavami,“ uvádzala hlásateľka Marie Tomsová v Českej televízii v roku 1993 druhú časť seriálu. Na obrazovky v Česko-Slovensku sa dostal tri roky po svojej americkej premiére. Bol to čas, keď ešte programy v televízii uvádzali hlásateľky a americké programy boli zjavením. Bolo krátko po revolúcii, ľudia bažili po všetkom zo Západu a aj Československá televízia sa snažila, aby divákom ponúkla viac produkcie zo sveta. Už v roku 1991 sa začali vysielať disneyovské seriály, o rok neskôr napríklad Dallas. Keď ho po necelých tridsiatich častiach stiahli, vyvolalo to vlnu nevôle. Neskôr po ňom chňapli súkromné stanice, takisto ako po Beverly Hills 90210. Zhodou okolností práve v týchto dňoch vyšla správa, že Beverly Hills 90210 plánujú na niekoľko častí obnoviť. Vráťme sa však ešte na začiatok seriálu.

Trochu nebezpečný, trochu na hrane

„Pre dvojčatá Brendu a Brandona Walshovcov, ktorí sa s rodičmi práve presťahovali do domu v slnečnej Kalifornii, pribudla komplikácia navyše. Ako obstáť v nablýskanom prostredí tejto štvrte, ako zostať sami sebou a nedostať sa do úlohy zaostalých vidiečanov,“ predstavovala východisko seriálu Tomsová. Práve s Brendou (Shannen Dohertyová) neskôr Dylan v podaní Perryho vytvoril seriálový pár. Napriek nevôli Brendinho otca, ktorému sa vzťah dcéry s problémovým mladíkom nepozdáva. Keď Brendu pošlú na leto do Paríža, Dylan, ktorému sa v seriáli nevyhnú ani ťažkosti s alkoholom či drogami, sa zblíži s jej najlepšou kamarátkou Kelly (Jennie Garthová). Ani Brenda však nie je svätá…

Americký herec Luke Perry zomrel vo veku 52 rokov. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Luke Perry Americký herec Luke Perry zomrel vo veku 52 rokov.

„Je naozaj dobré vedieť, že takto pred rokom som lopatou hádzal asfalt a takto o rok to pokojne môžem robiť opäť. Ak na to človek pamätá, pozerá sa na veci z dobrej perspektívy,“ hovoril Perry v roku 1991 v rozhovore pre televíziu Entertainment Today. Hoci seriál je o tínedžeroch, herci, ktorí ich stvárňovali, boli už starší. Perry mal 24 rokov. Do Los Angeles prišiel po škole z Ohia s túžbou po sláve. Koncom 80. rokov sa mihol v soap operách Loving a Another World, inak sa mu však nedarilo. Neúspešne obchádzal castingy do filmu, televízie aj reklamy.

„Po pilotnej časti sme mali pocit, že by tam mal byť niekto, kto je trochu nebezpečný, trochu na hrane a prišli sme s postavou Dylana,“ povedal pred rokmi magazínu Rolling Stone Aaron Spelling, ktorý patrí k najúspešnejším televíznym producentom všetkých čias. „Keď Luke vošiel na konkurz, bolo to ako: Wow, to je on! Vyzerá presne ako James Dean, ale nie je to vedomé napodobňovanie – naozaj je sám sebou,“ citoval portál Yahoo.com vtedajšiu reakciu tvorcu seriálu Darrena Stara a pripomenul, že to bol práve Spelling, kto trval na tom, aby postava Dylana nebola len epizódnou, ale riadnou.

Ďalší tínedžerský hit

Dylanova rebelantská povaha a Perryho výzor naozaj prispeli k tomu, že v začiatkoch jeho kariéry sa často skloňovala spomínaná podobnosť s Jamesom Deanom. Neznášal to, pretože o nej počúval od puberty. „Kto by chcel kariéru s vedomím, že sa niekam dostal preto, že vyzerá ako niekto iný?“ povedal Perry začiatkom 90. rokov ohijským novinám The Columbus Dispatch. Čoskoro sa však k nálepke novodobého Jamesa Deana pridala ďalšia. Vďaka úspechu seriálu Beverly Hills 90210 celý svet poznal Perryho iba ako Dylana. Preto sa v roku 1995 rozhodol, že v Beverly končí. V tom čase sa objavil napríklad v menšej úlohe v sci-fi Luca Bessona Piaty element (1997) a niekoľkých ďalších projektoch, nakoniec sa však v roku 1998 do Beverly Hills vrátil a zostal až do jeho konca v roku 2000.

Americký herec Luke Perry zomrel vo veku 52 rokov.
Herec Luke Perry.
+8Rebecca Gayheart  a Luke Perry v seriáli...

Okrem toho sa Perry objavil napríklad vo filme Buffy, zabíjačka upírov (1992) alebo v seriáloch John zo Cincinnati, Oz či Jeremiah. V poslednom čase bol opäť populárny aj u generácie, ktorá slávu Beverly Hills nezažila a mohla si ho pliesť s Mattom Perrym z Priateľov, s ktorým sú iba menovci. Luke Perry totiž v posledných troch rokoch žiaril v tínedžerskom hite Riverdale, v ktorom hral otca Archieho Andrewsa (K. J. Apa), jednej z hlavných postáv. V lete príde do kín nový film Quentina Tarantina v hlavných úlohách s Leonardom DiCapriom a Bradom Pittom Vtedy v Hollywoode. Perry tu hrá niekdajšiu hviezdu westernového seriálu Lancer Waynea Maundera.

Dnes vo svete Netflixu, HBO a ďalších platforiem prepchatých príbehmi na pokračovanie, v ktorých centre je dospievajúca mládež, sa môže zdať zvláštne, čím obyčajný tínedžerský seriál dokázal až tak zarezonovať. Začiatkom 90. rokov však toľko tínedžerských seriálov neexistovalo. Ich boom spustil až úspech Beverly. Vysielala ho stanica Fox, ktorej príchod na trh v druhej polovici 80. rokov ovplyvnil seriálovú scénu. Fox začala svoje programy cieliť na mladších divákov – koncom 80. rokov tu mali napríklad premiéru Simpsonovci.

Podľa Susanne Hamscha z katedry amerických štúdií na Univerzite v Grazi treba Beverly Hills 90210 vnímať ako produkt sveta po studenej vojne, ktorý zachytáva ducha dospievania v čase významných politických a kultúrnych otrasov. Vo svojej eseji zverejnenej v zborníku Is It 'Cause It's Cool? venovanom americkej kultúre a kúlovosti pripomína: „Je dôležité brať do úvahy úlohu, ktorú televízia a najmä mládežnícke programy zohrali na začiatku 90. rokov, keď Beverly Hills 90210 revolučne zmenilo televízny priestor tým, že vytvarovalo žáner mládežníckej drámy.“ Podľa Susanne Hamscha seriál reaktivuje niektoré americké ikonické črty z 50. rokov minulého storočia a posúva ich do 90. rokov a práve výrazná americkosť môže byť tým, čo seriál robilo takým populárnym na oboch stranách Atlantiku. „Tínedžerom v Európe po studenej vojne sa zdalo, že im americká kultúra ponúka oslobodzujúce formy sebavyjadrenia a tínedžerom v USA romantizovaná americkosť programov ako Beverly Hills 90210 ponúkala spôsob, ako nájsť zmysel v úlohe Ameriky vo svete po studenej vojne,“ dodáva Hamscha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beverly Hills 902 10 #Luke Perry