Krehká "Brioška", Juliette Binoche

Muži obdivujú jej prirodzenú krásu, ženy dobrý vkus a filmoví diváci jej herecké výkony.

09.03.2019 12:00
Juliette Binoche Foto: ,
Herečka Juliette Binoche.
debata

Francúzska herečka Juliette Binoche je držiteľkou Oscara za film Anglický pacient a svojich 55 rokov oslávi na vrchole kariéry.

Juliette Binocheovej ako rodenej Parížanke nechýba povestný francúzsky šarm, a tak sa často ocitá v úlohách tajomných a osudových žien, krehkých a zraniteľných, i vnútorne zrelých a silných. To, že ich vie stvárniť pôsobivo, potvrdzuje Oscar za rolu Hany v populárnej snímke Anglický pacient (1996). Vďaka svojej prestíži sa pred dvoma týždňami zhostila postu predsedníčky filmového festivalu Berlinale.

Francúzska herečka Juliette Binoche. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Francúzska herečka Juliette Binoche. Francúzska herečka Juliette Binoche.

Juliette Binocheová má na konte vyše 50 filmových snímok a za mnohé z nich získala prestížne ocenenia. Za výkon v romantickej vojnovej dráme Anglický pacient si vyslúžila nielen Oscara, ale ja aj cenu BAFTA, Európsku filmovú cenu či Strieborného medveďa z Berlinale. Za film Verná kópia sa stala v Cannes najlepšou herečkou roka. Stvárnila tiež originálnu a emancipovanú spisovateľku George Sandovú, aj vnútorne rozorvanú sochárku Camille Claudelovú. Slovenskí diváci si ju však pamätajú z romantickej drámy Čokoláda (2000), kde po boku Johna Deppa stvárnila nezávislú Vianne, ktorú túžba po slobode a voľnosti ženie z miesta na miesto. Ako žena s indiánskymi koreňmi vie pripraviť neodolateľné čokoládové dobroty, sladké pokušenie však v mnohých susedoch vyvoláva nebezpečné až zničujúce vášne. Juliette Binocheová v úlohe Vianne bojuje proti falošnej morálke malého mesta a namiesto nej ponúka úprimnú radosť zo života podľa svojich predstáv.

Aj samotná Binocheová má od spoločenských konvencií ďaleko: nie je vydatá a sama vychováva dve deti, každé od iného otca. Podstatné pre ňu je, že sa obe narodili z lásky. Ona sa v detstve cítila osamelá, keď sa rodičia rozišli a v internátnej katolíckej škole to neznášala. Na štúdium si zarábala sama, aby si splnila svoj sen – konzervatórium. Pred kamerou stála od osemnástich.

Výbornú príležitosť dostala Juliette Binocheová v oceňovanej voľnej trilógii Tri farby: Modrá. Poľský režisér Krzysztof Kieślowski jej zveril úlohu Julie, ktorá pri autonehode príde naraz o manžela aj o dieťa. Stráca zmysel života, no napriek tomu v sebe nájde dosť empatie, ľudskosti a veľkorysosti voči mladej susedke, ktorú chcú ostatní nájomníci z domu vyštvať, a dokonca aj voči tajnej milenke svojho manžela. Film získal Zlatého leva a päť Cézarov, Juliette Binocheová Volpiho pohár za ženský herecký výkon na 50. MFF v Benátkach a Cézara ako najlepšia herečka za rok 1993.

Herečka Juliette Binoche prišla na benefíciu...
Herečka Juliette Binoche na zábere z filmového...
+4Herečka Juliette Binoche navštívila Čínu, aby...

Juliette Binocheová účinkovala aj vo filme Neznesiteľná ľahkosť bytia (1988) podľa ľúbostného príbehu Milana Kunderu, ktorý sa odohráva počas Pražskej jari 1968. Vo filme boli použité dokumentárne zábery z invázie sovietskych vojsk do Československa. A hoci samotný Kundera sa po uvedení filmu rozhodol, že žiadne ďalšie nakrúcanie podľa jeho predlôh nepovolí, paradoxne bola snímka nominovaná na Oscara práve za najlepší adaptovaný scenár. Juliette Binocheová verí v mágiu filmu, no nestráca ani zmysel pre realitu. „Aj keď nadávame na politiku, nemali by sme zabúdať, že zostáva jedinou možnosťou, ako sa dá ovplyvňovať život spoločnosti. Predstavuje svojho druhu tiež umenie, ako bojovať za pravdu a slobodu bez toho, aby sme prepadli ľahostajnosti či pohodlnosti,“ povedala pre české Divadelní noviny.

3× Juliette Binocheová

  • Má poľské korene, jej stará matka bola z Čenstochovej
  • Odmietla Spielbergovu ponuku na účinkovanie v Jurskom parku
  • Francúzi ju prezývajú „Brioška“ (brioche)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Juliette Binoche