Rozcvička na Febiofest

Hoci 26. Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest štartuje až 20. marca, možno sa naň naladiť už teraz.

10.03.2019 09:00
Hmyz Foto:
Celovečerný film Jana Švankmajera - Hmyz.
debata

Webový filmový portál DAFilms.cz už totiž prináša online minuloročné hity Febiofestu. V tomto festivalovom špeciále je aj film jedného z hlavných hostí tohtoročného Febiofestu, ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu. Sergej Loznica (nar. 1964) vyštudoval matematiku, ale venuje sa filmu. Často nakrúca dokumenty s aktuálnou tematikou (napr. Donbas, Majdan) a radia ho k špičke európskych režisérov. Pravidelne vyhráva ocenenia na prestížnych svetových festivaloch, vrátane Cannes. Vo filme The Event sa napríklad zameral priamo na revolučné dni v Sovietskom zväze v roku 1991, keď sa mocnosť rozpadala. Febiofest tento rok uvedie až päť snímok tohto autora, ktorý ich dokonca osobne predstaví festivalovým návštevníkom.

Vo festivalovom špeciále sú aj filmy českej a slovenskej produkcie. Film Heleny Třeštíkovej Zkáza krásou o herečke Líde Baarovej, najväčšej československej filmovej hviezde, ktorá sa zaplietla s pohlavármi fašistického režimu. Online si diváci môžu pozrieť aj posledný film Jana Švankmajera Hmyz, ktorý vlani slávnostne otváral jubilejný 25. ročník Febiofestu v Bratislave. Špeciál ponúka aj výnimočnú snímku Normální autistický film režiséra Miroslava Janeka o deťoch s autizmom. Všetky tieto diela vlani ich tvorcovia osobne uviedli na Febiofeste.

V online premiére sa predstaví filmovým fanúšikom aj kritikou i verejnosťou vyzdvihovaný dokument režiséra Patrika Lančariča Válek. Film o kontroverznom básnikovi a politikovi získal hlavnú cenu Nadácie Tatra banky.

Ešte treba dodať, že portál DAFilms.cz patrí k najstarším webovým filmovým portálom na svete, bol založený už v roku 2006. Jeho poslaním je popularizovať českú, slovenskú aj medzinárodnú dokumentárnu kinematografiu. Vďaka tomuto portálu sa vytvára unikátna verejne prístupnú videotéka, v ktorej sa nachádza vyše 1700 vybraných filmových titulov. Na dramaturgii portálu sa podieľa sedem prestížnych európskych dokumentárnych festivalov, českým zástupcom je MFDF Ji.hlava, ktorý portál založil.

Ukazuje sa, že zaujímavý bude aj tento ročník MFFK Febiofest 2019: prinesie vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave bude v Kine Lumière, v Kine Mladosť a v Artkine za zrkadlom a následne poputuje do ďalších 15 miest na Slovensku. Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest 2019