Oscarový portrét horolezca na festivale Hory a mesto

Na tohtoročných Oscaroch v kategórii najlepší dokument získali vzácnu sošku tvorcovia veľkofilmu Free Solo, Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmy Chin.

09.03.2019 16:00
Alex Honnold Foto:
Lezec Alex Honnold.
debata (1)

Ide o pôsobivý portrét amerického horolezca svetového formátu Alexa Honnolda, ktorý bol pred šiestimi rokmi hosťom bratislavského festivalu Hory a mesto rovnako ako niektorí jeho spolulezci. Práve túto cenami ovenčenú snímku uvedie jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto ako úvodný film v stredu 27. marca. Festival ďalej potrvá do 31. marca 2019, aj tohto roku sa uskutoční v nákupnom centre Bory Mall a v kine Cinemax Bory v Bratislave.

Organizátori festivalu o lezcovi Alexovi Honnoldovi hovoria ako o skromnom človeku s hĺbkou a pokorou, hoci už v roku 2013, keď sa s ním v Bratislave stretli, bol obrovskou svetovou hviezdou. Víťazný film je vraj ohromujúci a veria, že po premietaní v IMAX sále budú z neho diváci celkom očarení.

Stominútový film Free Solo z roku 2018 je príbehom o tom, čo všetko je ľudská bytosť schopná dosiahnuť. Zachytáva Alexa Honnolda, ako sa pripravuje uskutočniť svoj životný sen – zdolať legendárnu cestu Nos na El Capitan v Yosemitoch bez lana, bez istenia. Znamená to voľbu medzi dokonalosťou a smrťou. Film je inšpirujúcim portrétom lezca, ktorý ako človek maximálne využil svoj mentálny aj fyzický potenciál a výsledkom je triumf ľudského ducha. Ide o jeden z najväčších športových počinov vôbec. Ústrednú pieseň k filmu zložila hudobná legenda, držiteľ hudobného ocenenia Grammy Tim McGraw spoločne s Lori McKenna. Vo filme účinkujú aj ďalšie lezecké legendy ako napríklad Alexov spolulezec Tommy Caldwell, ktorý bol hosťom Hory a mesto v roku 2014 a do Bratislavy sa vráti aj tohto roku, aby na festivale osobne uviedol film Dawn Wall.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hory a mesto #Alex Honnold