O cenu Febiofestu bude súťažiť 20 krátkych filmov

Ide o filmy zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.

11.03.2019 07:00
Přemysl Martinek Foto: ,
Umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.
debata

"Prekvapilo ma, že dnes už vznikajú filmy, ktoré prepájajú klasický dokument a svet fikcie počítačových hier, alebo filmy, ktoré si ako predmet svojho skúmania vyberajú situácie a príbehy odohrávajúce sa tisíce kilometrov od našej časti Európy. Tohtoročný výber je špecifický vo svojom humanistickom posolstve a v inovatívnej práci s témami, ktoré väčšinová spoločnosť vníma negatívne. Sú to filmy, ktoré ponúkajú ‘cestu von‘, a to je skvelá správa,“ poznamenal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Domácu kinematografiu bude v súťaži reprezentovať napríklad najnovší diel úspešnej série Biele vrany a hrdinovia medzi nami: Na hranici Dominika Jursu, ktorý si z predchádzajúcich ročníkov Febiofestu odniesol Zvláštne uznanie poroty aj Cenu divákov. V dokumente vystupuje okrem iných aj Zuzana Hlávková, ktorá upozornila na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva v Európskej únii. Film sa pritom zameriava na osudy viacerých podobných ľudí, ktorí sa po štúdiách vo svete vrátili na Slovensko, aby doma odovzdali svoje skúsenosti.

Na ďalšiu aktuálnu tému naráža dokument (A)WAY Soni Nôtovej, ktorá je v jednej osobe režisérkou, scenáristkou, kameramankou, strihačkou aj účinkujúcou, pričom sleduje európske dievča a moslimského chlapca, ktorí – každý z iných dôvodov – utekajú zo svojich rodných krajín a stretávajú sa v Grécku.

Režisérka Lucia Kašová, ktorá minulý rok súťažila s dokumentom 43 rokov bratislavského metra o nedokončenom 300-metrovom tuneli, odprezentuje tentoraz na festivalovom plátne dokument Betónová doba. Snímka je príbehom jedného kilometra dunajského pobrežia a symfóniou starého a nového mesta na Dunaji.

V súťaži Febiofestu sa ocitne aj animovaný film Šarkan Martina Smatanu, ktorý tento rok vybrali aj na prestížny festival Berlinale. Príbeh plný čarovných obrazov o dedovi, ktorý daruje vnukovi šarkana, je o spomínaní na tých, ktorí už nie sú medzi nami.

Z českých dokumentov dostane v súťaži priestor okrem iného aj metaforický dokument Extrakce Kateřiny Horníkovej prinášajúci zamyslenie nad sociálnym odlúčením, ktoré autorka filmu skúma prostredníctvom vzťahu medzi mladou Ukrajinkou a jej matkou zubárkou. Z mladej českej tvorby diváci a diváčky v súťaži uvidia i animovaný dokument Spolu sami režisérky Diany Cam Van Nguyen. Vo filme sa predstavia traja priatelia, ktorí majú rovnakú skúsenosť – keď boli tínedžeri, zomrel im jeden z rodičov. Dnes už dvadsiatnici rozprávajú o svojom vtedajšom prežívaní od odmietania cez zlosť až po zmierenie.

Maďarský režisér István Kovács sa v hranom filme Obliehanie vráti do Sarajeva roku 1994, kde sleduje ženu, ktorá počas vojny prišla o muža a hoci v obliehanom meste nie je voda, jedlo ani elektrina, nestráca optimizmus. Poľsko bude v súťaži reprezentovať napríklad dokument Inštruktáž Filipa Drzewieckeho o skupine študentov, ktorí poskytujú starostlivosť svojim prvým pacientom počas intenzívnej letnej lekárskej stáže. Z Rakúska sa predstaví divákom tiež experimentálny dokument Operation Jane Walk režisérskeho dua Robin Klengel a Leonhard Müllner založený na dystopickej videohre. Vo filme sa počas prechádzky postapokalyptickým mestom diskutuje napríklad o histórii architektúry či urbanizme.

Do tohtoročnej súťaže sa podľa jej usporiadateľov prihlásili nielen študentské krátke filmy, ale aj mnoho titulov, ktoré už vznikajú v profesionálnych podmienkach, čo svedčí o tom, že tento typ filmu sa začína aj v našom regióne čoraz viac presadzovať.

O víťaznej snímke rozhodne medzinárodná porota zložená z profesionálov z Veľkej Británie, Talianska a Francúzska, umelecký riaditeľ Londýnskeho festivalu krátkych filmov Philip Ilson, filmová producentka s medzinárodnými skúsenosťami Natalia Libet a zástupkyňa jedného z najdôležitejších európskych festivalov krátkych filmov v Clermont-Ferrande Sarah Momesso. Jeden z filmov si tradične odnesie aj Cenu divákov.

MFFK Febiofest 2019 prinesie počas siedmich festivalových dní vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumi?re, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom a následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest 2019