Televízne tipy Pravdy: Dramatický seriál Osem dní aj česká komédia Špunti na vode

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 14. marca do 20. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

14.03.2019 16:00
Anna Polívková, Tatiana Vilhelmová, Špunti na vode Foto:
Anna Polívková a Tatiana Vilhelmová vo filme Špunti na vode.
debata

Štvrtok 14. 3.

Uniesol som Eichmanna, JOJ Plus, 22.20

Na 80. výročie vyhlásenia Slovenského štátu je tu možnosť pozrieť si dokument Martina Mozera. Ide vlastne o výpoveď Jozefa Kleina, ktorý sa ako jediný Slovák zúčastnil na špeciálnej operácii proti nacistickému zločincovi Adolfovi Eichmannovi. Do akcie ho zapojil priamo šéf Mosadu Iser Harrel. Jozef čiže Joe mal špeciálne poslanie – zabezpečiť lietadlo a vymyslieť plán, ako Eichmanna prepašujú do Izraela. Celá akcia sa odohrávala v Buenos Aires. Ide vraj o jediný rozhovor, ktorý Jozef Klein dal pre televíziu. Klein sa narodil v roku 1929 v obci Lekýr (Hronovce), prežil pobyt v Osvienčime, no jeho matka, sestra a brat skončili v plynovej komore. Joe sa po druhej svetovej vojne vysťahoval s otcom do Izraela, kde slúžil vo vojenskom letectve. Neskôr pracoval pre izraelskú leteckú spoločnosť El Al v New Yorku, odkiaľ bol vyslaný do Argentíny, aby pomohol uniesť zločinca Eichmanna. V januári tohto roku Klein zomrel.

Piatok 15. 3.

Osem dní, HBO, 20.00

Američania radi nakrúcajú katastrofické filmy. HBO teraz ponúka nemecký seriál s podobnou tematikou: zostáva osem dní, kým meteorit široký 40 m dopadne priamo doprostred Európy. Odhadovaná pravdepodobnosť prežitia sa rovná nule. Snahy o vychýlenie meteoritu z kolízneho kurzu pomocou jadrových zbraní sú neúspešné. Čo teraz? HBO tvrdí, že seriál rozpráva príbeh sveta, aký sme doteraz nevideli. Ľudia náhle prekračujú rýchlostné obmedzenia, ako sa im zachce, oddávajú sa nechránenému sexu, experimentujú s drogami, nakupujú bez peňazí, nepracujú. Čo je pre nich v posledných dňoch a hodinách skutočne dôležité? Dobrá otázka.

Nedeľa 17. 3.

Špunti na vode, Markíza, 20.30

Ľahká česká komédia z roku 2017 je presným opakom nemeckého katastrofického seriálu. Hrajú v nej populárni herci Hynek Čermák, Jiří Langmajer, Pavel Liška, Anna Polívková a Táňa Vilhelmová. Príbeh rozpráva o plavbe troch chlapov, ktorým ich ženy nechajú na niekoľko letných dní na starosť deti. Čo zažijú?

Utorok 19. 3.

Puzzle, Cinemax, 20.00

Toto má byť očarujúca komorná dráma, film, po ktorom sa vraj človek cíti dobre. Štyridsiatnička Agnes sa nikdy nedostala ďaleko od domova, rodiny či úzko spätej komunity prisťahovalcov, v ktorej ju vychoval jej ovdovený otec. Lenže potom dostane na narodeniny puzzle. Zažije opojné vzrušenie z toho, že robí niečo, čo ju baví, a navyše je v tom naozaj dobrá. Po rokoch, keď sa venovala výhradne potrebám svojho manžela Louieho a synov Ziggyho a Gabea, Agnes konečne našla niečo svoje. Vystúpi z bubliny svojho domova, aby sa mohla venovať novému koníčku, a zoznámi sa s bohatým samotárskym vynálezcom Robertom. Ten okamžite odhalí jej talent a prijme ju ako partnerku na svetovom turnaji v skladaní puzzle.

Stále ešte fajčím tajne, Cinemax, 22.35

Francúzsky film prináša surové vyobrazenie alžírskych žien, ktoré sa v roku 1995 delia o svoje skúsenosti s islamským režimom. Dej sa odohráva v hammame, tureckých kúpeľoch, kde sa stretávajú matky, dcéry, milenky, panny, povstalkyne aj náboženské fanatičky. V hammame nie je žiadna téma zakázaná – preberá sa láska, sex, náboženstvo i politika. Tehotná žena tu nachádza útočisko pred svojím bratom, ktorý ju chce zabiť kvôli rodinnej cti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Televízia #televízne tipy Pravdy