Zomrel český herec Stanislav Zindulka

Vo veku 86 rokov zomrel vo štvrtok český herec Stanislav Zindulka. Podľa spravodajského servera Novinky.cz o tom informoval riaditeľ Činoherného klubu Vladimír Procházka.

14.03.2019 17:03
Stanislav Zindulka Foto:
Stanislav Zindulka vo svojej poslednej filmovej úlohe v snímke Narušitel (2019).
debata (1)

Stanislav Zindulka sa narodil v roku 1932 v meste Jilemnice. Od detstva mal vzťah k divadlu vďaka svojim rodičom, ktorí boli ochotníckymi hercami. Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe a pôsobil v divadle v meste Hradec Králové a v Divadle bratov Mrštíkovcov, dnešnom Mestskom divadle Brno. Od roku 1994 bol členom pražského Činoherného klubu.

„Nikdy som si úlohu nežiadal, vždy som na ňu čakal. Možno to bol aj Cyrano z Bergeracu či Harpagon, ktorí ma nestretli, ale tie veľké, krásne roly nakoniec prišli samy a prijal som ich do svojho náručia s veľkou láskou,“ povedal Zindulka v rozhovore týždenníku Téma. „Bol som vlastne šťastný, že som nebol od začiatku v Prahe, že som zakúsil vidiecke divadlo. Dostal som síce krátko po škole ponuku, keď som mal štvrtý rok angažmán v Hradci Králové, do pražského divadla Rokoko, kde bol režisérom Ján Roháč, môj spolužiak, ale neprijal som ju. Bol som presvedčený, že toho ešte málo viem, chcel som sa učiť od starých hereckých bardov na oblasti,“ dodal s tým, že povolaním herca si splnil svoj životný sen.

Väčšina divákov si ho spája so seriálmi Vlak dětství a naděje a Bylo nás pět alebo s filmom Hanele. Za vedľajšiu úlohu vo filme Babí léto získal cenu Českej filmovej a televíznej akadémie Český lev. Na konte má aj viacero ďalších menších úloh. Objavil sa napríklad vo filmoch Konec básníků v Čechách, Učitel tance, Báječná léta pod psa, Anděl Páně či Odcházení. Jeho posledným filmom bola snímka Narušitel režiséra Davida Baldu. Premiéru mala v januári.

Zindulka účinkoval aj v seriáloch Hříchy pro pátera Knoxe či Četnické humoresky. V roku 2016 získal Cenu Thálie za celoživotné činoherné majstrovstvo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Stanislav Zindulka