Sklenená izba - príbeh vily, kde sa nič neukryje

Príbeh slávnej modernistickej stavby, príbeh o minulosti Československa aj príbeh ľúbostného viacuholníka a vzťahu dvoch žien, ktorý presiahol hranice priateľstva. To všetko je Sklenená izba. Nielen na česko-slovenské pomery mimoriadne hviezdne obsadená filmová adaptácia rovnomenného románu Simona Mawera je v slovenských kinách od štvrtka.

15.03.2019 10:44
Sklenena izba Hanna Alstrom Foto:
Švédska herečka Hanna Alström vo filme Sklenená izba.
debata

„V chladnej priezračnosti Sklenenej izby, v konfrontácii s nadpozemskou krásou ohnivej ónyxovej steny pri západe slnka sa na povrch derú city a prejavy od božských až po animálne,“ napísala v recenzii na knihu na portáli iLiteratura.cz Anna Dytrtová. „Sklenená izba funguje ako zväčšovacie sklo, nič sa tu neschová, neutají. A niekedy to, čo bolo odhalené, naberie obrie rozmery,“ dodala. Aj slávny architekt von Abt (Karel Roden) sa svojej klientky Liesel (Hanna Alström) vo filme pýta, či je pripravená žiť vo svetle.

Liesel je ženou bohatého podnikateľa Viktora Landauera (Claes Bang). Von Abt pre nich navrhne architektonický skvost a Liesel sníva o tom, ako tu bude žiť život „prestúpený svetlom a pokojom priezračného priestoru“. Lenže Viktor je Žid a Európou 30. rokov minulého storočia sa začína šíriť nacizmus. Liesel neskôr zistí, že Viktor má pomer s vojnovou utečenkou Katou (Alexandra Borbély), ktorej poskytli azyl. Upne sa k nerozlučnej priateľke Hane (Carice van Houten), voľnomyšlienkarke, ktorú k Liesel pútajú viac ako iba priateľské city. Landauerovci sú však nútení za dramatických okolností utiecť z Československa, Hana s manželom Oskarom (Martin Hofman) zostávajú. Neskôr vďaka pomeru s nemeckým konštruktérom Stahlom (Roland Møller) sa môže vrátiť do Sklenenej izby, ktorá pre ňu symbolizuje nádej. Hoci nevie, aký osud postihol jej priateľku – obe píšu tej druhej listy, odpovede však neprichádzajú.

Inšpiráciou k napísaniu románu Sklenená izba nominovaného na prestížnu Man Booker Prize bola pre Simona Mawera brnianska vila Tugendhat. Návrh stavby zapísanej do zoznamu svetového dedičstva UNESCO vypracoval v roku 1928 slávny nemecký architekt Ludwig Mies van der Rohe na zákazku manželov Tugendhatovcov. Mawerova kniha nahnevala ich potomkov. „Najskôr nám nacisti zobrali náš dom, a teraz nám Mawer vzal aj náš príbeh,“ povedala v roku 2012 pre iDnes.cz najmladšia z piatich detí pôvodných majiteľov Daniela Hammer-Tugendhatová s tým, že hoci Mawer tvrdí, že ide o fikciu, ľudia si ju budú stotožňovať s príbehom jej rodiny. „Okrem toho, že románoví Landauerovci boli tiež Židia a museli utiecť pred nacistami, nemajú okrem nemeckého mena so skutočnými vlastníkmi nič spoločné,“ hovoril vtedy takisto pre iDnes.cz Mawer. „Ten príbeh je fikcia, ale je zasadený do tohto prostredia. Používam túto vilu ako svoj rámec,“ zdôrazňuje aj teraz v upútavke k filmu.

Pred niekoľkými rokmi sa uvažovalo, že filmovú adaptáciu románu nakrúti Jan Hřebejk, nakoniec skončila v rukách Juliusa Ševčíka (Masaryk). „V prenesenom zmysle pre mňa vila predstavovala symbolickú skúmavku, do ktorej sa vsadia ľudské osudy a chemický proces ich v čase prepletie a navždy zmení. Vilu som vnímal ako priestor, ktorý doslova núti k slobode. V príbehu ožíva tajomstvo, zmysly a túžby obyvateľov. Historický príbeh o vášni, ktorý môže viesť k záhube aj k šťastiu, plný emócií a zvratov, sa mi zdal pre filmovú adaptáciu ideálny,“ citulú filmára tlačové materiály ku Sklenenej izbe.

Film má medzinárodné obsadenie, dôvodom je aj to, že podmienkou získania práv na Mawerovu knihu bolo, aby bol nakrútený po anglicky. Predstaviteľka Liesel, švédska herečka Hanna Alström je známa napríklad úlohou švédskej princeznej z dvojice filmov Kingsman. Jej manžela hrá dánsky herec Claes Bang, ktorého si diváci môžu pamätať z trileru Dievča v pavúčej sieti či zo švédskeho filmu Štvorec (r. Ruben Östlund), za ktorý získal Európsku filmovú cenu. A Hanu hrá Carice van Houten, ktorú najviac preslávila postava Červenej kňažnej Melisandry v seriáli Hra o tróny. Okrem Alexandry Borbély vo filme účinkujú aj ďalší slovenskí herci – Zuzana Fialová či Marián Mitaš. „Keď som si prvýkrát prečítala scenár, nadchlo ma, že vila je vlastne hlavnou postavou celého príbehu. Sklenená izba je akousi metaforou transparentnosti. A to jednak v príbehoch, ktoré sa v nej v priebehu rokov odohrali, tak aj v emóciách, ktoré ich sprevádzali. Vo vile sa nič neukryje,“ povedala o svojej postave Carice van Houten.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Carice van Houten #Sklenená izba #Hanna Alström #Simon Mawer