Visegrad Film Forum? Raj pre kinofilov

Čo zahŕňa práca filmového architekta alebo strihača? Koľko času zaberie práca na vizuálnych efektoch? Čo všetko je potrebné na to, stať sa kameramanom? S akými problémami sa najčastejšie stretáva režisér? Pre všetkých, čo chcú nahliadnuť čo najhlbšie do zákulisia filmu je Visegrad Film Forum povinnou jazdou.

19.03.2019 09:00
Caballero Eugenio Foto:
Medzi hosťami podujatia bude aj filmový architekt Eugenio Caballero, držiteľ Oscara v kategórii Najlepšia výprava za film Faunov Labyrint (2006) v réžii Guillerma del Tora.
debata

V poradí 8. ročník filmového podujatia štartuje už dnes na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave a potrvá do soboty 23. marca. Pre návštevníkov sú pripravené projekcie filmov, prednášky a diskusie s celosvetovo úspešnými filmármi, ale aj večerné párty plné zábavy.

Síce menej známe, no zato významné mená privítajú organizátori medzinárodného podujatia, ktorí zároveň tento rok spájajú sily s väčším a programovo bohatším Febiofestom. Ich spoločným hosťom je režisér Sergej Loznica. Päťdesiatštyriročný Ukrajinec na seba upozornil už v prvej polovici nultých rokov svojimi štylizovanými dokumentmi ako Továreň (2004) či Blokáda (2005). Jeho najnovším kúskom je hraná dráma Donbas z minulého roku. Filmár ponúkne vo štvrtok o 16.30 h masterclass v kine Klap. Do Bratislavy zavíta aj Monika Willi, dvorná rakúska strihačka cynického a nekompromisného provokatéra Michaela Hanekeho (Biela stuha). Okrem toho spolupracovala aj s dokumentaristom Michaelom Glawoggerom a na festivale uvedie poetický existenciálny dokument Bez názvu, ktorý dokončila po jeho nečakanej smrti.

Nemenej zaujímavým hosťom je aj Eugenio Caballero, filmový architekt ocenený Oscarom za Faunov labyrint (2006) Guillerma del Tora. Tento rok mu pribudla ďalšia nominácia na prestížnu sošku za film Alfonsa Cuaróna Roma, ktorý festival odpremieta. Za zmienku tiež stoja grécky kameraman Phedon Papamichael, ktorý spolupracoval napríklad s Wimom Wenderson alebo Jamesom Mangoldom, či americká dokumentaristka Kirsten Johnson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kino #VŠMU #Sergej Loznica #Visegrad Film Forum #Monika Willi