Filmové premiéry: Hľadanie toho pravého, slovenský punk aj snímka o dobrovoľnej smrti

Od tohto týždňa si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť romantickú komédiu LOVEnie, drámu Punk je hned!, životopisnú snímku Dobrá smrť či rodinný film Putovanie so sobíkom.

21.03.2019 16:00
LOVEnie Foto:
Martin Písařík a Ester Geislerová vo filme LOVEnie.
debata

LOVEnie

Ktoré dievča by nemalo rado svadby! Môže si vziať krásne šaty, nechá si navrhnúť svadobnú tortu a vezme si muža svojho srdca. Teda… väčšina z nich. Eliške sa tá posledná časť veľmi nevydarila. Jej ženích totiž v rozhodujúcej chvíli povedal „Nie“. A utiekol od oltára s prosbou, či by sa mohla do konca týždňa vysťahovať. To dokáže dievčaťu pokaziť svadbu. Eliška má však skvelú kamarátku Paťu, ktorá je akčná a s ničím si „nerobí hlavu“, a tiež chápavú mamu, skvelú ženu činu. Hneď majú pre Elišku riešenie.

Punk je hned!

Príbeh tridsaťročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a dvojročným synom. Jeho idylický svet jedného dňa ostro narazí na hranu všeobecne platných pravidiel. Svojím impulzívnym správaním, ktoré neráta s dôsledkami, svoj život postupne mení na voľný pád.

Dobrá smrť

Janette je nevyliečiteľne chorá a chce dôstojne zomrieť, ale britské zákony to nedovoľujú. V jej rodine má ochorenie na svalovú dystrofiu dlhú históriu, geneticky sa prenáša z jednej generácie na druhú. Jej matka prežila desaťročia uväznená vo vlastnom tele. Janette pozná prognózu choroby a volí si dobrovoľnú smrť s lekárskou asistenciou. Skontaktuje sa s doktorkou Erikou vo Švajčiarsku, ktorá pomáha beznádejne chorým pacientom odísť. Skôr než podnikne svoju poslednú cestu z Anglicka do Švajčiarska, chce svoje rozhodnutie vysvetliť členom rodiny a blízkym priateľom. Syn Simon, ktorý chorobu zdedil, má pre ňu viac pochopenia než dcéra Bridget. Pokiaľ moderná medicína nenájde na ochorenie liek, bude stáť pred rovnakým rozhodnutím ako jeho matka. Obe deti sa však snažia matku presvedčiť, aby svoju smrť ešte odložila. Vlastníme svoj život alebo vlastní on nás?

Putovanie so sobíkom

Film Putovanie so sobíkom rozpráva príbeh o prvom roku života malého divokého soba, krehkého a zraniteľného, ktorý sa musí čeliť mnohým výzvam a nebezpečenstvám. Jeho veľké dobrodružstvo sa odohráva vo Fínsku, v nádhernej laponskej prírode. Sprievodcom na sobíkovej ceste bude Robo Roth, ktorý nahovoril slovenský komentár.

debata chyba
Viac na túto tému: #eutanázia #punk #filmové premiéry #Robo Roth #Dobrá smrť