Snímka Voda, čo ma drží nad vodou príde do kín v apríli

Pri príležitosti 20. výročia tragického úmrtia legendy slovenskej poetickej scény príde do kín film o Jozefovi Urbanovi. Dramatický príbeh jedného z najväčších slovenských básnikov, predstaviteľa takzvanej stratenej generácie, pomenovali tvorcovia podľa Urbanovho najznámejšieho diela Voda, čo ma drží nad vodou.

22.03.2019 09:00
debata
Snímka vznikla ako adaptácia knihy Pivo u... Foto: Trio Publishing
Jozef Urban Snímka vznikla ako adaptácia knihy Pivo u Chárona (s Jožom Urbanom) spisovateľa Ondreja Kalamára.

Česko-slovenský hraný film zachytáva obdobie od nástupu Jozefa Urbana na poetickú scénu. „Sústreďuje sa však najmä na posledných sedem rokov jeho búrlivého života – jeho lásky, nádeje, sklamania, pády a vzostupy, ale aj boj s vnútornými démonmi,“ TASR o tom informoval Peter Gašparík z distribučnej spoločnosti Continental film. Príbeh vrcholí práve napísaním textu Voda, čo ma drží nad vodou, popisuje autentické okolnosti jeho vzniku i obrovské nádeje, ktoré doň autor vkladal. Výslednej podoby piesne sa nedočkal, keďže tragicky zahynul pri autohavárii.

Snímka vznikla ako adaptácia knihy Pivo u Chárona (s Jožom Urbanom) spisovateľa Ondreja Kalamára, ktorý napísal aj filmový scenár. Vychádzal z vlastného priateľstva so známym poetom a textárom. „Poznal som Joža ako človeka, ktorý vyslovene neznášal klamstvo, pretvárku a faloš. On bol úprimný niekedy až do takej miery, že to bolo neznesiteľné. Napriek tomu, že bol určitým spôsobom kontroverzný, ako človek bol neskutočne rovný, ktorý by sa nedokázal zapredať,“ hovorí Kalamár.

Kniha zaujala českého režiséra a producenta Tomáša Magnuseka (Bastardi, Kluci z hor), ktorý jej príbeh previedol do filmovej podoby. V snímke hrá viacero významných českých hercov, medzi nimi Martin Dejdar, Jan Kanyza či Jiří Lábus. Zo slovenských tvárí sa vo filme objaví Robert Roth, Lukáš Latinák, Andrea Růžičková – Kerestešová a v hlavnej úlohe Roman Pomajbo. Jeho obsadenie do roly Jozefa Urbana je podľa autora predlohy kontroverzné. „Mnohí sa zatvária prekvapene a pýtajú sa, či je na to vhodný. Po skúsenostiach z natáčania môžem povedať: veľmi vhodný,“ tvrdí Kalamár.

Film Voda, čo ma drží nad vodou príde do slovenských kín 25. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Urban #Ondrej Kalamár