Televízne tipy Pravdy: Priamy prenos Českého leva aj príbeh maliarky Sediaceho býka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 22. do 27. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

22.03.2019 16:00
Jiří Macháček Toman Foto:
Najviac (13) nominácií na filmové ocenenie Český lev získal film Toman s Jiřím Macháčkom v hlavnej úlohe.
debata

Piatok 22. 3.

Ideálny domov, Cinemax, 18.25
Veľmi vtipná americká komédia o hviezdnom šéfkuchárovi Erasmovi (Steve Coogan) a jeho partnerovi Paulovi (Paul Rudd), ktorí vedú šťastný pôžitkársky život. Ich dokonalý svet sa však prevráti hore nohami, keď sa počas Erasmovho večierku objaví jeho vnuk, o ktorého existencii nemal tušenia. Chlapcov otec sa ocitol vo väzení a dieťa nemá kam ísť, tak sa ho dvojica po dlhej debate ujme. Všetky zmeny a prekážky, ktoré tým vzniknú, by mohli vyústiť do katastrofy. Príbeh o nezvyčajnej rodine, predchnutý láskou a humorom, vraj zo snímky robí jednu z najväčších filmových udalostí roka.

Sobota 23. 3.

26. Český lev, ČT1, 20.00
Ak patríte k filmovým fanúšikom a zaujíma vás, či sa najlepším českým filmom stane Toman, Jan Palach, Tlmočník, Všetko bude alebo Zlatý podraz, pozrite si priamy prenos z 26. ročníka Českého leva z pražského Rudolfina.

Nedeľa 24. 3.

Chaplin vo filmovom ateliéri, Dvojka, 11.35
Milovníci Charlieho Chaplina by si nemali nechať ujsť jeho grotesku z roku 1916, kde komik prerozpráva príbeh Dávida a Goliáša. Dej sa odohráva v zákulisí filmového štúdia, čo je jedinečná príležitosť nahliadnuť priamo do kuchyne nemého filmu. Je tu vraj artistické číslo, kde Charlie odnesie na jednej ruke asi osem stoličiek. Nechýba klasická naháňačka, poriadna tortová bitka, tančeky či obed kulisárov. Vo filme sa má objaviť aj Chaplinova milenka Edna Purviance.

Tátova volha, ČT1, 20.00
Nová česká komédia o matke a dcére, ktoré sa v starej volge vydávajú za nečakaným tajomstvom a skrytými vzťahmi zomrelého otca a manžela. Má hviezdne obsadenie: Eliška Balzerová, Táňa Vilhelmová, Emília Vášáryová, Eva Holubová, Bolek Polívka, Martin Myšička.

Utorok 26. 3.

Žena ide vpredu, Cinemax, 20.00
Pod zvláštnym názvom sa skrýva americká biografická historická dráma z roku 2017. Rozpráva o Catherine Weldonovej, maliarke z Brooklynu osemdesiatych rokov 19. storočia, ktorá sa vydá do Dakoty namaľovať portrét náčelníka Sediaceho býka a zapletie sa do boja príslušníkov kmeňa Lakotov o nárok na ich pôdu. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Po príjazde do Stojacej skaly sa Catherine stretne s otvoreným nepriateľstvom dôstojníka americkej armády (Sam Rockwell). Ten rozmiestnil vojakov okolo lakotskej rezervácie, aby podkopal nárok Indiánov na pôdu. Catherine sa so Sediacim býkom zblíži, ale ich priateľstvo a jeho život ohrozujú vládne sily. Maliarka tak musí povstať a bojovať za to, čo je pre ňu najdôležitejšie.

Úspech (1, 2), HBO2, 19.30
Vynikajúci chorvátsky seriál, ktorý vznikol pod taktovkou oscarového režiséra Danisa Tanovića, sleduje vzájomne prepletené príbehy štyroch cudzích ľudí, neodvratne prepojených jednou vraždou. Film si vyslúžil aj prívlastok trpká óda na mesto Záhreb, príbeh je však univerzálny a má niekoľko vrstiev. Skúma pocity frustrácie, bezradnosti a pasivity, ktoré dnes trápia mnohých. Po prvej časti som sa nevedela odtrhnúť, seriál bol napínavý až do konca, vrelo odporúčam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Indiáni #Český lev #televízne tipy #Chaplin #Sediaci býk