Český lev: Filmom roka je Všetko bude, Toman zostal bez ceny

Najlepším českým filmom roka je road movie režiséra Olma Omerzu Všetko bude. Na snímke sa minoritne podieľalo aj Slovensko. Hoci najviac nominácií, spolu až trinásť, mala česko-slovenská historická dráma Toman, žiadny Český lev sa jej nakoniec neušiel.

23.03.2019 21:54
Všetko bude film Foto:
Zľava Eliška Křenková, Jan František Uher a Tomáš Mrvík vo filme Olma Omerzu Všetko bude.
debata

Z udeľovania 26. ročníka Českých levov si film Všetko bude odniesol šesť sošiek a získal aj cenu za najlepšiu réžiu. „Chcel by som povedať, že mám veľkú radosť, že môžem nakrúcať v Čechách a byť súčasťou českej kinematografie,“ povedal pôvodom slovinský režisér Olmo Omerzu. Film Všetko bude je pre neho "o slobode, o túžbe niečo urobiť bez toho, že by som vedel čo“.

Film mal celkovo 10 nominácií, mohol však získať najviac 9 cien. Medzi herečkami vo vedľajšej úlohe boli totiž zaň nominované aj Eliška Křenková aj Lenka Vlasáková. Z ocenenia sa napokon tešila Křenková. V mužskej kategórii si za výkon vo vedľajšej úlohe odniesol Leva jej filmový spoločník Jan František Uher. Mladý herec tak vďaka úlohe v príbehu o dvojici chlapcov na úteku porazil aj Jiřího Lábusa (Hmyz). Scenár ku Všetko bude napísal Petr Pýcha, ktorý sa takisto tešil z Českého leva.

V kategórii hercov v hlavnej úlohe bol nominovaný aj Martin Huba za postavu prezidenta Masaryka vo filme Hovory s TGM. Lev za mužský herecký výkon však v tejto kategórii putoval do rúk Karla Dobrého. Titulnú úlohu stvárnil v zvláštnom ľúbostnom príbehu z 19. storočia o zničujúcej vášni a boji s pudmi Hastrman, ktorý vznikol podľa románovej predlohy Miloša Urbana. Ako svoj hraný režijný debut ho nakrútil Ondřej Havelka. Hastrman má aj cenu za kameru (Diviš Marek).

TV Pravda: Martin Huba aj o nominácii na Českého leva za postavu prezidenta Masaryka vo filme Hovory s TGM (vysielané 22.3.2019)

Video

„Som už stará baba a hovorila som si, veď to mali dať niekomu mladšiemu. Ale naozaj,“ hovorila režisérka Věra Plívová-Šimková. Česká filmová a televízna akadémia ju ocenila za prínos českej kinematografii. Osemdesiatšty­riročná filmárka svoj život zasvätila tvorbe pre deti. Medzi jej najznámejšie diela patria Páni kluci (1975), Krakonoš a lyžníci (1980), Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970), Jak se točí rozmarýny (1977) či Nefňukej, veverko (1988). „Mala som a stále mám film rada. Majte sa všetci dobre a majte sa radi!“ povedala režisérka.

Za najlepšie kostýmy ocenili Evu Kotkovú (Hastrman), Leva za najlepšiu scénografiu získali Jan Švankmajer a jeho syn Václav Švankmajer za film Hmyz. Česko-slovenská snímka mala celkovo päť nominácií a podľa slov režiséra je jeho posledným celovečerným filmom.

O najlepšie masky sa postaral Zdeněk Klika v rozprávke Čertovské pero. Cenu mu odovzdal jej protagonista Jan Cina. Práve hrdinovia z minuloročnej českej produkcie aj vo svojich filmových kostýmoch tento rok ceny počas večera, ktorý moderoval Václav Kopta, odovzdávali. Najlepšiu hudbu skomponoval Petr Wajsar do filmu Hastrman.

Českého leva za najlepší strih si za film Všetko bude prevzala slovenská strihačka Jana Vlčková, najlepší zvuk má podľa akadémie debut Adama Sedláka Domestik a postarali sa oň zvukári Jan Šulcek, Jakub Jurásek, David Titěra.

Z Ceny Magnesia za najlepší študentský film sa vďaka snímke Sto dvacet osm tisíc tešil Ondřej Erban. Najlepším dokumentom je King Skate režiséra Šimona Šafránka.

Najlepším dramatickým televíznym seriálom sa stal Dabing Street režiséra Petra Zelenku. Televízne projekty oceňujú akademici od roku 2016.

Cenu pre najlepší televízny film alebo minisériu získala Dukla 61 režiséra Davida Ondříčka. Divákov v sále poprosil o minútu ticha za obete banského nešťastia, o ktorom jeho katastrofický film rozpráva. To si v roku 1961 vyžiadalo životy 108 ľudí.

Cenu za mimoriadny počin v oblasti audiovízie získala herečka Martha Issová. „Nikdy by mi nenapadlo, že môžem byť mimoriadny audiovizuálny prínos,“ vtipkovala zaskočená Issová. Cenu dostala za herecký výkon v spomínanej minisérii Dukla 61.

Prehľad víťazov v 26. ročníku udeľovania cien Český lev:

Najlepší film:

  • Všetko bude

Najlepší dokumentárny film:

  • King Skate

Najlepšia réžia:

  • Všetko bude – Olmo Omerzu

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe:

  • Jenovéfa Boková – Chvilky

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe:

  • Karel Dobrý – Hastrman

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:

  • Eliška Křenková – Všetko bude

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:

  • Jan František Uher – Všetko bude

Najlepšia kamera:

  • Diviš Marek – Hastrman

Najlepší scenár:

  • Petr Pýcha – Všetko bude

Najlepšie kostýmy:

  • Eva Kotková – Hastrman

Najlepšia filmová scénografia:

  • Jan Švankmajer, Václav Švankmajer – Hmyz

Najlepšie masky:

  • Zdeněk Klika – Čertovské pero

Najlepšia hudba:

  • Petr Wajsar – Hastrman

Cena Magnesia za najlepší študentský film – neštatutárna cena:

  • Sto dvacet osm tisíc – Ondřej Erban

Najlepší strih:

  • Jana Vlčková – Všetko bude

Najlepší zvuk:

  • Jan Šulcek, Jakub Jurásek, David Titěra – Domestik

Najlepší dramatický televízny seriál:

  • Dabing Street

Najlepší televízny film alebo miniséria

  • Dukla 61

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Český lev #Olmo Omerzu #Hastrman #Všetko bude