Tínedžeri v kradnutom aute predbehli Palacha aj Tomana

Konkurencia bola pomerne silná. V jednej spoločnosti sa stretli snímky o významných historických osobnostiach Československa, študentovi histórie Janovi Palachovi, šéfovi zahraničnej rozviedky Zdeňkovi Tomanovi, ale aj príbeh hráčov slávneho basketbalového tímu na pozadí zásadných spoločenských zmien. Na démonov minulosti zaostril aj nový film Martina Šulíka Tlmočník, napokon to však boli dve fiktívne postavy, tínedžeri Mára a Heduš, ktorí na ceste za slobodou neukradli len auto, ale aj srdcia českých filmových a televíznych akademikov. Českého leva za najlepší film získala v sobotu večer road movie Všetko bude režiséra Olma Omerzua.

24.03.2019 19:15
Olmo Omerzu Foto:
Olmo Omerzu získal sošku Českého leva za réžiu filmu Všetko bude.
debata

Snímka Všetko bude si z udeľovania 26. ročníka Českých levov odniesla celkovo šesť sošiek. S prehľadom tak triumfovala aj nad favorizovanou česko-slovenskou historickou drámou Toman, ktorá síce získala najviac, až 13, nominácií nakoniec však obišla naprázdno. Olmo Omerzu získal Českého leva aj v kategórii najlepšia réžia, v ktorej cenu okrem režiséra Tomana Ondřeja Trojana vyfúkol aj ďalším skúseným režisérom ako Jan Švankmajer (Hmyz), Robert Sedláček (Jan Palach) a Martin Šulík (Tlmočník).

Českého leva za mužský herecký výkon v hlavnej...
Českého leva za ženský herecký výkon v hlavnej...
+3Režisér filmu Hastrman Ondřej Havelka.

„Mám naozaj veľkú radosť, že môžem nakrúcať v Česku a byť súčasťou českej kinematografie. Pre mňa je réžia najmä o spolupráci, a preto by som chcel poďakovať všetkým spolupracovníkom,“ povedal v ďakovnej reči pôvodom slovinský režisér a okrem iného vyzdvihol aj výkony mladých (ne)hercov Tomáša Mrvíka a Jana Františka Uhera, ktorí stáli pred kamerou po prvý raz. Slová vďaky smeroval aj svojej priateľke, slovenskej hudobníčke Monike Midriakovej, ktorá sa spoločne s Pawłom Szamburským a Šimonom Holým postarala o hudbu k filmu.

Česká filmová a televízna akadémia, ktorá ocenenie Český lev udeľuje, verila kvalitám snímky Všetko bude aj v medzinárodnej konkurencii. Už predtým ju navrhla na nomináciu na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Omerzu za film získal aj Cenu za réžiu na festivale v Karlových Varoch, neskôr aj Cenu českej filmovej kritiky. Ako režisér už predtým prezradil denníku Pravda, jeho najnovší film sa od jeho predchádzajúcich (Príliš mladá noc či Rodinný film) trochu líšil, pretože k nemu nepísal scenár. O ten sa postaral Petr Pýcha, ktorý sa takisto tešil zo sošky Českého leva.

O slobode bez predsudkov

Ak chcel film natočiť podľa svojich predstáv, musel vraj Omerzu nechať veľký priestor hlavným dvom mladým hercom. „Snažil som sa im nechať pocit slobody, v konečnom dôsledku ten film sám je o slobode. Chcel som, aby sa vo filme čo najviac prejavili. Pre mňa je ten film o období, keď človek ešte nemá napríklad predsudky, má dostatok voľnosti, ale je to obdobie, ktoré sa veľmi rýchlo pominie. Obaja sa totiž vrátia do spoločnosti, ktorá nie je otvorená voči povedzme ich outsiderstvu a podobne,“ priblížil pre Pravdu.

Štyri sošky Českých levov si zo sobotňajšieho galavečera odniesla aj romantická dráma Hastrman debutujúceho režiséra a hudobníka Ondřeja Havelku. V hlavnej úlohe ľúbostného príbehu z 19. storočia, ktorý vznikol podľa románovej predlohy Miloša Urbana, sa predstavil herec Karel Dobrý. Ten si za svoj herecký výkon vyslúžil aj jednu zo štyroch trofejí, o ktorú sa okrem iných uchádzal aj slovenský herec Martin Huba za stvárnenie prezidenta Masaryka vo filme Hovory s TGM. Ocenenie v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala za film Chvilky Jenovéfa Boková, ktorá sa v tom čase nachádzala na pódiu ako súčasť sprievodného orchestra.

Cenu za prínos českej kinematografii získala... Foto: ČFTA
Věra Plívová-Šimková Cenu za prínos českej kinematografii získala filmárka Věra Plívová-Šimková.

Najväčšie ovácie si v pražskom Rudolfine vyslúžila osemdesiatšty­riročná filmárka Věra Plívová-Šimková, ktorú akadémia ocenila za prínos českej kinematografii. „Som už stará baba a hovorila som si, veď to mali dať niekomu mladšiemu. Ale naozaj,“ vtipkovala v ďakovnej reči režisérka, ktorá si pri vstupe na scénu pomáhala barlami. Prejav autorky filmov ako napríklad Páni kluci (1975), Krakonoš a lyžníci (1980), Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970), Jak se točí rozmarýny (1977) či Nefňukej, veverko (1988) patril k najúprimnejším momentom večera. Azda preto, že filmárka absolútne ignorovala časomieru oznamujúcu odporúčanú dĺžku „ďakovania“.

Filmové ceny, nie talentová súťaž

Ako už na začiatku udeľovania cien poznamenal moderátor večera Václav Kopta, keďže po minulé roky zvyčajne prejavy ocenených „naťahovali“ priamy prenos, tentoraz museli organizátori galavečera pristúpiť k nevyhnutným opatreniam. Na pódium tak umiestnili nielen svetelné odpočítavanie, ale aj varovné červené „bzučadlo“, známe predovšetkým z talentových súťaží. Takto vystavaná scéna spoločne s nie vždy fungujúcim humorom v konečnom dôsledku negatívne zatienila aj snahu dramaturgov o prienik s nominovanými filmami. Okrem úvodnej predkrútenej scénky, počas ktorej Václav Kopta na ceste do Rudolfina míňal filmové postavy, si od hercov v pôvodných kostýmoch preberali ceny aj noví držitelia Českých levov. Ide o koncept, ktorý v zahraničí úspešne funguje už niekoľko rokov, v českom prostredí však na seba zbytočne násilne upozorňoval.

Odovzdávanie cien Český lev sa nieslo v nekonfliktnom duchu. Spoločenský apel neabsentoval len v zozname ocenených, ale aj v opatrných, a vo väčšine prípadov nepripravených, ďakovných rečiach. Václav Kopta na úvod spomenul aj rekordné tržby a návštevnosť českých kín za rok 2018, na druhej strane však už nespomenul, že české snímky na tom mali minimálnu zásluhu. Najnavštevovanejším českým filmom za minulý rok sa stal film Po čom muži túžia. Zostáva len dúfať, že okrem neskrývaného entuziazmu má cena Český lev u divákov dostatočnú váhu aj na to, aby zvýšila návštevnosť ocenených filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Palach #Český lev #Olmo Omerzu #Toman #Všetko bude