V stredu štartuje už 20. ročník festivalu Hory a mesto

Otváracím filmom podujatia, ktoré potrvá do 31. marca, bude dokument Free Solo režisérskej dvojice Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi v hlavnej úlohe s Alexom Honnoldom.

27.03.2019 05:00
Alex Honnold Foto:
Lezec Alex Honnold v snímke Free Solo.
debata

Snímka, ktorú uvidia návštevníci a návštevníčky festivalu v slovenskej premiére, zobrazuje, čo všetko je ľudská bytosť schopná dosiahnuť. Zachytáva pritom Alexa Honnolda, ako sa pripravuje na uskutočnenie svojho životného sna – zdolanie legendárnej cesty Freerider na El Capitan v Yosemitoch bez lana a bez istenia. Film ocenený Oscarom je inšpirujúcim portrétom lezca, ktorý ako človek maximálne využil svoj mentálny aj fyzický potenciál, výsledkom čoho je triumf ľudského ducha. Ide o jeden z najväčších športových počinov vôbec. „Je to prvý raz, čo máme v programe festivalu aj oscarový film. Veľmi sa teším, lebo ide o slovenskú premiéru a myslím, že ani v okolitých krajinách film nebol premietnutý. Bude to obrovský zážitok,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.

Festival tento rok prinesie spolu 44 filmov tematicky rozdelených do tradičných sekcií ako Beh, Bicykle, Skala Reel Rock 13, Sneh, Voda a Vzduch. Novinkou tohto ročníka festivalu budú dve nové sekcie – Zem / Horská kultúra, v ktorej diváci a diváčky uvidia filmy z Afganistanu, Kirgizska, Mongolska, a Best of VIMFF 2019, ktorá prinesie výber ocenených snímok z Vancouverského medzinárodného horského festivalu. V nej dostane priestor dokument Zabardast, osemminútový Surfer Dan Tima Kemplea, americký film A čo na to Craig? Camerona Maiera, snímka Kde sa končí les režiséra Jordana Manleyho či austrálsky film Projekt Lorax, ktorý vo Vancouveri získal Cenu poroty.

Premiérovo Hory a mesto prinesú aj snímku Summer Bouquet Martina Grajciara zachytávajúcu minuloročnú výpravu štyroch slovenských lezcov v Kirgizsku, na ktorej pokorili Pik Alexandra Bloka a s účasťou špičkového amerického lezca Tommyho Caldwella festival uvedie v slovenskej premiére aj film The Dawn Wall. „Tommy Caldwell je špičkový americký voľný skalný lezec veľkých stien, ktorý je v našich končinách známy najmä vďaka prelezeniu legendárnej skalnej cesty The Dawn Wall spred štyroch rokov, v januári 2015. Bol to projekt Tommyho Caldwella a Kevina Jorgesona, skúšali to asi osem rokov, Tommy tam strávil za ten čas neskutočných 350 dní, keď skúšal zdola, zhora, pozoroval a plánoval a potom to v roku 2015 vyliezli. V jednom kuse strávili na závesných plošinách na tej veľkej stene 19 dní. Je to cesta, ktorá je v Európe hodnotená stupňom 9A, ide teda o najťažšie voľne lezenú skalnú cestu na svete. Má tisíc metrov, 35 dĺžok a o opakovanie prelezu Tommyho a Kevina sa pokúsil už len fenomenálny Adam Ondra z Čiech, ktorý stenu zdolal v roku 2016 za osem dní,“ priblížil Formánek.

Okrem Caldwella na festival zavíta aj holandská jachtárka Laura Dekker, ktorá sa ako 14-ročná vydala na plavbu okolo sveta a po 518 dňoch ju ako 16-ročná ukončila. Laura bude mať v rámci festivalu prezentáciu o svojej ceste, živote a plánoch. V rámci Cestoklubov kino svet si návštevníci a návštevníčky festivalu budú môcť pozrieť i film Prvá plavba, ktorý o odvážnej dievčine vznikol. „Lauru poznám vďaka filmu Maidentrip, ktorý prihlásila asi pred šiestimi rokmi. Ten dokument sme mali vo Vancouveri v roku 2013 a odvtedy som každý rok sníval, že ju zavolám na Slovensko. Je to neskutočné žieňa. Keď mala 14 rokov, vydala sa sama na plavbu okolo sveta na jachte a o dva roky to dokončila. Veľkú časť plavby bola pritom úplne sama na jachte v šírom oceáne, len pár úsekov sa plavila s otcom a s budúcim priateľom. Teraz má, myslím, 24 rokov. Pôvodnom je Holanďanka, no prvých sedem rokov svojho života prežila s rodičmi na mori. Keď sa narodila, akurát sa vyskytli na Novom Zélande, tam zrejme nejaký čas žili a potom pokračovali v plavbe, takže prvých sedem rokov svojho života nechodila do jaslí, do škôlky ani do školy, bola len na mori. Nikdy som ju nestretol, no teším sa na ňu, musí to byť skvelá a neskutočne silná žena. Ja si neviem predstaviť, že by som svoju dcéru poslal v štrnástich rokoch na jachtu okolo sveta. Aj s tým mali v Holandsku problém, nejaké úrady súdili jej rodičov a chceli to Laure zakázať. Potom sa však po nejakých peripetiách dohodli a nakoniec ju pustili,“ ozrejmil Formánek. „Laura ako hosť tematicky zapadá do sekcie Voda, ktorá pre festival nie je až taká nosná. Hory a mesto sa dlho profiloval ako lezecký festival a lezeckí hostia svetového formátu priťahujú dodnes asi najväčšiu pozornosť, no veríme, že práve tieto občerstvenia ako mladá jachtárka, ktorej sa podaril neuveriteľný počin, privedú zas na festival a do kina nových divákov. A možno aj tých tradičných niečím prekvapia,“ podotkla dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

Ďalšími hosťami a hostkami podujatia budú lezkyňa Michaela Izakovičová, spisovateľ a fotograf Mára Holeček, filmári a cestovatelia Pavol Barabáš a Peter „Becko“ Ondrejovič, horolezci Jozef Krištoffy a Ondro Húserka, kajakári Evina Lásko, Tomo Andrássy a Pavol Andrássy, skialpinista Miroslav Peťo či horolezec a skialpinista Robo Vrlák.

Súčasťou podujatia bude aj festivalový náučný chodník či outdoorový miniveľtrh. Vo vestibule obchodného centra bude stáť Base Camp pódium, na ktorom môžu návštevníci a návštevníčky festivalu zažiť mnoho zaujímavých outdoorových a indoorových aktivít. Jednou z nich budú napríklad lezecké preteky pre deti i dospelých. „Teším sa na celú atmosféru festivalu, festival prinášame do Bratislavy už 20 rokov, čo je celkom veľa, pozveme aj štáby zo všetkých minulých rokov a pospomíname si a veľmi sa teším na všetky filmy vrátane otváracieho, ktorý som sám ešte do tejto chvíle nevidel,“ uzavrel Formánek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hory a mesto