Nominácie na televízne ceny BAFTA ovládol seriál Na muške

Slávnostné udeľovanie cien sa bude konať 12. mája v londýnskej Royal Festival Hall. O dva týždne skôr, 28. apríla, rozdajú BAFTA Television Craft Awards.

28.03.2019 15:59
killing eve, sandra oh, jodie comer, Foto:
Zľava: Jodie Comer ako vrahyňa Villanelle a Sandra Oh ako vyšetrovateľka Eve Polastri, ktorá šliape psychopatke na päty v seriáli Na muške.
debata

Zoznamu kandidátov na televízne ceny Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) dominuje seriál Na muške (2018). V hlavných kategóriách a v rámci Television Craft Awards získal dovedna 14 nominácií. Projekt o hre na mačku a myš medzi talentovanou vrahyňou a bystrou pracovníčkou bezpečnostnej služby môže vyhrať napríklad cenu pre najlepší dramatický seriál a trofej si môže odniesť aj jedna z hlavných predstaviteliek – Sandra Oh a Jodie Comer, ktoré sú obe nominované v kategórii Herečka v hlavnej úlohe.

O dve nominácie menej si vyslúžil projekt Škandál po anglicky (2018), ktorý sa okrem iných uchádza o trofej pre najlepšiu minisériu. Ceny môže vyniesť Hughovi Grantovi (Herec v hlavnej úlohe), Benovi Whishawovi (Herec vo vedľajšej úlohe) aj ich kolegyni Monice Dolan (Herečka vo vedľajšej úlohe). Šesť nominácií si vyslúžila miniséria Patrick Melrose (2018), po päť majú série Bodyguard (2018) a The Little Drummer Girl (2018) a štyri nominácie si pripísali projekty Pani Wilsonová (2018) a Mum (2016).

O trofej pre najlepší dramatický seriál sa okrem Na muške uchádzajú tiež Bodyguard, Informer (2018) a Save Me (2018). Na cenu pre najlepší miniseriál BAFTA nominovala okrem Škandálu po anglicky aj spomínané série Patrick Melrose, Pani Wilsonová a minisériu Kiri. V kategórii medzinárodných projektov majú nominácie dvojdielna dráma 54 hodín (2018), seriály Príbeh služobníčky (2017) a Boj o moc (2018) a dokumentárna séria Reporting Trump's First Year: The Fourth Estate (2018).

Najlepšími herečkami v hlavnej úlohe sa môžu okrem Oh a Comer stať aj Keeley Hawes (Bodyguard) a Ruth Wilson (Pani Wilsonová). V mužskej kategórii o ocenenie spolu s Grantom zabojujú Benedict Cumberbatch (Patrick Melrose), Chance Perdomo (Killed By My Debt) a Lucian Msamati (Kiri). Okrem Dolan môžu cenu v kategórii Herečka vo vedľajšej úlohe získať Billie Piper (Collateral), Fiona Shaw (Na muške) a Keeley Hawes (Pani Wilsonová). V kategórii Herec vo vedľajšej úlohe sú spolu s Wishawom nominovaní Alex Jennings (Unforgotten), Kim Bodnia (Na muške) a Stephen Graham (Save Me).

Mená víťazov a víťaziek hlavných televíznych cien BAFTA oznámia na ceremoniáli, ktorý sa bude konať 12. mája v londýnskej Royal Festival Hall. BAFTA Television Craft Awards odovzdajú o dva týždne skôr, 28. apríla.

debata chyba
Viac na túto tému: #BAFTA #Jodie Comer