Zažite Febiofest v regiónoch, tu sú tipy

Po začiatku v Bratislave zavíta Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest aj do ďalších 15 miest.

30.03.2019 12:00
Jenovéfa Boková Český lev Foto:
Českého leva za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala Jenovéfa Boková (Chvilky). Snímku Chvilky si môžete pozrieť v rámci febiofestu v Banskej Bystrici a Košiciach.
debata

Pozoruhodné snímky sa budú premietať v celkovo 17 filmových kluboch. Do 10. apríla sa s podtitulom Best of MFFK Febiofest odohrá v Banskej Bystrici, Dubnici nad Váhom, Kežmarku, Košiciach, Leviciach, Lučenci, Martine, Modre, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Prievidzi, Trenčíne a Trnave.

Do jedenástich miest prinesie tento ročník festivalu jedinečné projekcie kontroverzného filmového hitu Klérus, ktorý inak nebude možné vidieť v kinách na Slovensku. „Tento rok v regiónoch neuvádzame širší výber filmov z festivalu, ale sústredili sme sa na jeho najzaujímavejšie tituly,“ vysvetlil umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek. Vo výbere je okrem otváracieho filmu 26. ročníka Febiofestu Punk je hned! taktiež dlho očakávaný hit Paola Sorrentina Oni a Silvio. Film Klérus, najnavštevovanejší filmový hit v dejinách poľskej kinematografie, ktorý videlo už päť miliónov Poliakov, putuje do regiónov v exkluzívnom uvedení.

Na Slovensku ho môžu vidieť diváci iba počas Febiofestu v Bratislave a v regiónoch, inak sa do našich kín nedostane. Film Wojteka Smarzowského, štvornásobného víťaza poľských filmových cien, vyvolal v jeho rodnej krajine nevídanú kontroverziu. Otvorene totiž zobrazuje, hoci na fiktívnych filmových príbehoch troch kňazov, skutočné praktiky a hriechy duchovných katolíckej cirkvi – vrátane pedofílie, smilstva, alkoholizmu či korupcie. Hneď po uvedení do kín sa stal najväčším hitom posledných rokov, trhol rekordy návštevnosti, keď ho za prvé dni videlo dva a pol milióna Poliakov. V niektorých mestách Klérus zastúpi iný poľský reprezentant, pozoruhodný triler Útek. V Banskej Bystrici a Košiciach program obohatí aj nový česko-slovenský film Chvilky, ktorého hlavná predstaviteľka, česká herecká hviezda Jenovéfa Boková, získala v sobotu Českého leva za svoj excelentný výkon.

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest 2019