Najskôr objavil Jiřího Menzela, potom ho strhla vlna

Osemdesiatpäť rozhovorov s osobnosťami českej, slovenskej aj svetovej kinematografie. Ambiciózny dokumentárny projekt, ktorý si vzal za cieľ zmapovať československú novú vlnu, vznikal osem rokov.

01.04.2019 16:00
debata
zväčšiť Film CzechMate - Hľadanie Jiřího Menzela... Foto: Dungarpur Films
CzechMate - Hľadanie Jiřího Menzela Film CzechMate - Hľadanie Jiřího Menzela premietne v utorok 2. apríla bratislavské kino Lumiere.

Nie je však dielom českých ani slovenských tvorcov, ale indického režiséra a producenta Shivendru Singha Dungarpura. Ešte keď bol študent, očaril ho film Ostro sledované vlaky a rozhodol sa, že sa s jeho tvorcom Jiřím Menzelom stretne.

„Nemohol som uveriť, že by film mohol byť nakrútený s takou ľahkosťou, ale zároveň by mal tak veľa polôh. Zanechal vo mne hlboký dojem. Bol to môj sen stretnúť sa raz s mužom, ktorý tento film nakrútil,“ povedal Dungarpur, ktorý si za svojím snom odhodlane išiel. Asi rok naliehal na Menzela a ten sa s ním napokon v roku 2010 po množstve e-mailov a telefonátov stretol v Prahe. „Stále sa zdalo, že neverí, že indický režisér absolvoval takú dlhú cestu, aby sa s ním len tak rozprával o filme. Ani jeden z nás si neuvedomil, že to bol začiatok odysey, ktorá trvala osem rokov.“ Výsledkom je dokument CzechMate – Hľadanie Jiřího Menzela (2018) a v utorok ho uvedie bratislavské kino Lumiere.

Pôvodne sa Dungarpur zaujímal vyslovene o Menzela. Lenže stretnutie s ním mu otvorilo nové obzory. Pri ich rozhovore Menzel spomínal množstvo mien a filmov, ktoré Dungarpur nepoznal. A tak začal objavovať pre neho nový svet československej novej vlny a nechal sa ním strhnúť. Postupne začal oslovovať aj ďalších tvorcov, nie vždy to však bolo jednoduché.

„Trvalo tri roky, kým som presvedčil Jana Němca, aby mi poskytol rozhovor. Musel som prenasledovať Josefa Somra do obce, ktorá bola vzdialená tristo kilometrov od Prahy, a stále mi odmietal dať rozhovor. Cestoval som päť hodín smerom do Bratislavy len preto, aby mi Dušan Hanák odmietol otvoriť dvere a presviedčal ma, aby som prišiel v ďalšom roku. Ale nakoniec som ich všetkých získal,“ povedal režisér, ktorý sa v dokumente nevenuje iba „zlatým šesťdesiatym rokom“. Československú kinematografiu mapuje od jej znárodnenia až po nežnú revolúciu a vystupujú v ňom aj zahraniční filmári, ktorých sa nová vlna dotkla, medzi nimi Andrzej Wajda, István Szabó, Emir Kusturica, Agnieszka Hollandová, Ken Loach či Woody Allen.

Gros dokumentu však tvoria výpovede množstva českých a slovenských režisérov, scenáristov či hercov ako Otakar Vávra, Miloš Forman, Věra Chytilová, Hana Brejchová, Juraj Jakubisko, Dušan Hanák, Eduard Grečner či Marián Labuda. Film má zároveň na konte aj jeden rekord. S minutážou 7 hodín a 15 minút je najdlhším indickým filmom, ktorý dostal povolenie na verejnú distribúciu. Zdá sa však, že ani netradičná dĺžka mu neuberá na atraktivite, práve naopak. „Myslím si, že je to jeden z najlepších a najfascinujúcejších filmových dokumentov, aký som kedy videl. Naozaj dych berúce,“ cituje indický filmár hodnotenie svojho amerického kolegu, oscarového režiséra a scenáristu Alexandra Paynea.

Začiatok projekcie v kine Lumiere je v utorok o 14. h. V polovici filmu premietanie na hodinu preruší koktail a stretnutie s tvorcami a zvyšné vyše tri hodiny filmu uvidia diváci od 19. h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #dokumentárny film #Jiří Menzel #Kino Lumiere #Ostro sledované vlaky