Televízne tipy Pravdy: Chaplinova groteska, Teheránske tabu aj komédia Úžasný prepadák

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 4. do 10. apríla. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

04.04.2019 16:00
Dave Franco James Franco The Disaster Artist:... Foto:
Dave Franco a James Franco vo filme The Disaster Artist: Úžasný prepadák.
debata

Nedeľa 7. 4.

Chaplin strážcom verejného poriadku, Dvojka, 11.25

V groteske z roku 1917 Chaplin v dosť zbedačenom stave vidí jedinú cestu k svojej záchrane vo vstupe do policajných služieb. V uliciach zúria nepokoje – policajti sa sotva odvažujú vyjsť zo stanice, keď už, tak len vo väčších skupinách, a tak uvítajú každého, kto by za nich odvádzal túto extrémne špinavú prácu. Chaplin sa ukáže viac než schopným policajtom, ktorý si poradí aj s jedným ultranebezpečným, agresívnym a nezvládateľným hromotĺkom – a to hneď niekoľkokrát. Pritom pochopiteľne nezabúda svoju pozornosť spravodlivo deliť medzi narušiteľov verejného poriadku a príslušníčky krajšieho pohlavia. Všetko sa odohráva v Easy Street – názov vraj odkazuje na Chaplinovo rodisko v Londýne, preto je táto ulica použitá v mnohých groteskách. Snímka sa v tom čase považovala za jednu z najlepších.

O láske – iba pre dospelých, Cinemax, 14.40

Druhá časť filmu O láske – len pro dospelých sa odohráva v Moskve v lete 2016. Nová prednáška, nový prednášajúci, ktorým nie je nikto iný než John Malkovich, nová téma Ako zachovať lásku v modernom svete a päť nových príbehov o láske. Niektoré zábavné, iné dojemné, ale všetky provokujúce – hrdinovia trpia, bojujú za svoje city v absurdných i smiešnych situáciách. Aj napriek nekonečnosti ich životného zápasu je viera v lásku každého z nich o to skutočnejšia. Vraj ide o srdečnú komédiu, ktorú nesmiete nevidieť.

Prázdniny v Ríme, Jednotka, 15.40

Slávna romantická komédia z roku 1953 s Gregorym Peckom a Audrey Hepburnovou. Keď princezná Anne so sprievodom dorazí do Ríma, vzoprie sa proti prísnym pravidlám protokolu. Jednej noci sa jej podarí uniknúť z luxusnej izby a na úteku sa zoznámi s americkým novinárom Joeom Bradleym, vďaka ktorému spozná Rím ako obyčajné dievča.

Pondelok 8. 4.

Teheránske tabu, Cinemax, 18.20

V animovanej dráme sa prelínajú životy niekoľkých neústupných žien a mladého muzikanta. Ich príbehy odhaľujú pokrytectvo modernej iránskej spoločnosti, kde sex, cudzoložstvo, korupcia, prostitúcia a drogy existujú spoločne s prísnymi náboženskými zákonmi. Mladá žena potrebuje operáciu na „navrátenie“ panenstva. Sudca Islamského revolučného súdu žiada službičku od prostitútky výmenou za priaznivé uznesenie. Manželke uväzneného narkomana odopierajú rozvod, ktorý potrebuje pre svoj nezávislý život. Snímka je debutom iránskeho režiséra žijúceho v Nemecku Aliho Soozandeha. Nakrúcať priamo v Iráne neprichádzalo do úvahy, film preto vykresľuje atmosféru teheránskych ulíc animačnou metódou rotoskopie.

Grilovačka, Jednotka, 20.30

Kto má rád francúzske komédie, môže si pozrieť túto o Antoineovi. Ten dostane na svoje 50. narodeniny infarkt. On, ktorý sa celý život zdravo stravoval, dával si pozor na svoju hmotnosť a nerozčuľoval sa, práve naopak, bol ochotný prižmúriť oči nad chybami svojho okolia. Nič z toho mu však nepomohlo, rozhodne sa teda, že odteraz bude robiť všetko inak.

Utorok 9. 4.

The Disaster Artist: Úžasný prepadák, Cinemax, 20.00

Biografická komédia režiséra a herca Jamesa Franca o začínajúcom hercovi Gregovi Sesterovi, ktorý sa spriatelí s výstredným Tommym Wiseauom. Obaja sa vydajú do L.A, a keď ich Hollywood odmietne, Tommy sa stane scenáristom, režisérom a hlavnou hviezdou svojej snímky Izba, „najlepšieho prepadáku všetkých čias“. Franco za stvárnenie Tommyho získal Zlatý glóbus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Televízia #televízne tipy Pravdy