Slovenský film žije ako nikdy predtým

Zmeškali ste minulý rok v kinách Tomana, Tlmočníka, Jana Palacha alebo Válka? Netreba zúfať. Pre tých, čo nestihli alebo nemohli dané filmy doteraz zhliadnuť, je aj tento rok tradične v apríli pripravená prehliadka s názvom Týždeň slovenského filmu, kde diváci môžu vidieť všetky spomenuté snímky a ešte mnoho ďalších. V termíne od 6. do 12. apríla sa totiž v bratislavskom Kine Lumière premietne vyše tridsať hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré mali premiéru v roku 2018.

05.04.2019 12:00
Jiří Menzel  Tlmočník Peter Simonischek Foto:
Jiří Menzel (vľavo) s Petrom Simonischekom sú za svoje role vo filme Tlmočník nominovaní na Cenu Slnko v kategórii Najlepší mužský herecký výkon.
debata (1)

„Pred desiatimi rokmi bola na Slovensku hlavným žánrom sociálna dráma. Chvalabohu už sa to zmenilo a žánrová ponuka je dnes veľmi pestrá. Minulý rok síce vznikli viaceré drámy, ale nakrútila sa aj komédia, thriller či rozprávka. Nemyslím si teda, že dnes má Slovensko nejaký typický charakteristický žáner,“ prezradil na tlačovej konferencii k podujatiu Miroslav Ulman, filmový publicista a odborný referent Audiovizuálneho informačného centra Slovenského filmového ústavu. Rastúca rozmanitosť v slovenskom filme je skutočne citeľná a všetci zvedavci sa o tom budú môcť presvedčiť na vlastné oči.

„Za prvých desať rokov samostatného Slovenska sa nakrútilo 30 dlhometrážnych filmov pre kiná a za minulý rok 2018 to bolo 33 filmov. Takže iba za jediný rok vzniklo viac filmov ako za desať rokov dokopy,“ dodal tiež Ulman a nemožno to označiť inak, ako za vítanú zmenu. Slovenský film sa v posledných rokoch našťastie pozviechal z marazmu, ktorý kedysi roky trápil nielen tvorcov, ale postaral sa aj o chlad a skepsu zo strany divákov. Medzinárodné koprodukcie, spolupráca filmárov s RTVS či podpora z Audiovizuálneho fondu sa však nepochybne pričinili o výrazné zlepšenie situácie.

Cieľom týždňovej filmovej prehliadky je poukázať aj na tento fakt, no nepochybne je ním tiež snaha vzbudiť ešte väčší záujem o domácu tvorbu. „Snažili sme sa program vystavať tak, aby sme neprilákali len tých najväčších filmových fanatikov, ktorí si na podujatí samozrejme nájdu to svoje, ale aj mladých študentov či ľudí, ktorí sa síce o film zaujímajú, ale príliš veľa o ňom nevedia,“ uviedla Wanda Adamík Hrycová, producentka a prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Tohtoročný film Trhlina podľa bestselleru Jozefa Kariku, na ktorom spolupracovala s režisérom Petrom Bebjakom, videlo v kinách už vyše 260-tisíc divákov, čo je viac, než mali spolu všetky vlaňajšie domáce premiéry.

Počas týždňa slovenského filmu si v rámci hraného filmu budú môcť diváci pozrieť snímky ako Backstage, Dôverný nepriateľ, Kvetinárstvo, Doktor Martin: Záhada v Beskydách, Dubček, Hovory s TGM, Pivnica či iné. Chýbať nebudú ani angažované dokumenty ako Okupácia 1968, Môj neznámy vojak, Prípad Kalmus, Vycestovacia doložka pre Dubčeka alebo Smutné jazyky. Pre milovníkov animovaných filmov sú pripravení Websterovci, Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla, Poetika Anima či Tresky plesky!

Bohaté budú tiež sprievodné podujatia. Pre najmenších je pripravený Filmový kabinet deťom – pásmo slovenských animovaných filmov, v ktorom deti uvidia po dva príbehy z večerníčkov Danka a Janka, Mimi & Líza a Drobci, po ktorom sa následne malí diváci hravou formou dozvedia konkrétnejšie informácie o animácii a jej rôznych technikách.

Ďalej sú pripravené trojhodinové panelové diskusie o hranom a dokumentárnom filme, kde budú diskutovať medzi sebou tvorcovia s kritikmi a odborníkmi, Masterclass režiséra Jonáša Karáska na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU alebo Seminár Rudolf Urc – tvorca a interpret histórie, na ktorom bude bližšie predstavená tvorba tohto režiséra, dramaturga, publicistu, no najmä zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu. Okrem toho bude udelená aj Cena Petra Mihálika za celoživotný prínos, resp. výnimočný počin v oblasti slovenskej filmovej vedy a pokrstí sa aj DVD s názvom Obrazy (proti) extrémizmu, ktoré vzniklo ako edukačno-edičný projekt a reakcia pedagógov katedry audiovizuálnych štúdií na vzostup pravicového extrémizmu.

Slnko v sieti môže získať Toman aj Jan Palach

Filmovej prehliadke Týždeň slovenského filmu bude predchádzať v poradí deviate slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2018. Ceremoniál sa bude konať už dnes o 20.30 v Starej tržnici na Námestí SNP v Bratislave a diváci si ho budú môcť pozrieť v priamom prenose aj na Jednotke. Najviac nominácii v počte štrnásť, vrátane kategórie Najlepší hraný film, získala dráma Toman Ondřeja Trojana. O Cenu pre najlepší film bojujú aj Tlmočník Martina Šulíka, Hmyz Jana Švankmajera či Jan Palach Roberta Sedláčka. Najlepším dokumentom sa môže stať Posledný autoportrét Mareka Kuboša, Válek Patrika Lančariča alebo Okupácia 1968.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský film #tlmočník #Kino Lumiere #Slnko v sieti #týždeň slovenského filmu #Toman