Francis Ford Coppola? Majster gangsteriek

Za svoj úspech vďačí Krstnému otcovi. Niet ani divu, veď má talianske korene. Režisér Francis Ford Coppola slávi osemdesiatku.

07.04.2019 12:00
Francis Ford Coppola Foto: ,
Oscarový režisér Francis Ford Coppola.
debata

Francis Ford Coppola sa preslávil vďaka legendárnej gangsterskej dráme Krstný otec a počas kariéry získal štyroch filmových Oscarov. Svoj talent však prejavil aj v mnohých ďalších žánroch, od hororu cez vojnovú drámu, road movie až po komédiu a muzikál. Dnes je najslávnejším vinárom v Kalifornii, pestuje vinič a vyrába vlastnú – a úspešnú – značku vína.

Francis Coppola má rád dobrodružstvo a nebojí sa stúpiť na neznámu pôdu. Práve preto ho odmalička lákal film. Už ako dieťa nakrúcal na 8 mm film a filmárstvo vyštudoval na univerzite v Los Angeles. Tam sa začala jeho spolupráca s producentom nízkorozpočtových snímok Rogerom Cormanom. Coppola sa cibril v písaní dialógov, a zrejme úspešne, lebo producenta presvedčil, aby investoval do jeho prvého filmu Demencia 13 (1963), čo bol krutý horor v kulisách starého zámku.

Za svoj magisterský film Teraz si už veľký chlapec si Coppola vybral komédiu v duchu sviežich 60 rokov (1966). Coppolu si všimlo štúdio Warner Brothers. Pod ich vlajkou vznikla filmová verzia nestarnúceho muzikálu Divotvorný hrniec (1968) s legendárnym Fredom Astairom a vzápätí aj prelomový film Ľudia dažďa (1969). Hlavnou hrdinkou je tehotná žena, ktorá sa jedného rána rozhodne opustiť manžela a vydá sa na cestu nevedno kam. Cestou stretáva rôznych ľudí a naráža na tvrdú realitu. Rovnako ako hrdinovia neskoršej ikonickej snímky Bezstarostná jazda, ktorá sa stala symbolom 60. rokov. Kasový úspech Ľudia dažďa nepriniesli, no o rok Coppola žal úspech s vojnovou drámou Generál Patton (1970), ktorý získal až osem Oscarov.

Až potom prišla ponuka, aká býva len raz v živote: Krstný otec (1972). Román Maria Puzza Coppola pretavil na kasový trhák, najúspešnejšiu gangsterku a jeden z najúspešnejších filmov všetkých čias. Za cit pre autentické spracovanie príbehu mafiánskej rodiny režisér a scenárista vďačí čiastočne svojmu talianskemu pôvodu, ale najmä svojmu umeleckému talentu a skvelému výberu hercov. Marlon Brando za dona Corleoneho získal Oscara a ďalšie dva sa ušli Coppolovi za réžiu a za scenár. Druhé pokračovanie (1974) s Robertom de Nirom a s Al Pacinom vynieslo tvorcom Oscarov šesť.

Na vrchole slávy sa režisér pustil do nakrúcania Apokalypsy (1979) o vojne vo Vietname s hviezdami ako Marlon Brando, Dennis Hopper či Harrison Ford. Rozpočet síce vysoko prekročil, no vyslúžil si dvoch oscarov a osem nomináícií a mnohí Apokalypsu považujú za Coppolovo vrcholné dielo.

Nasledovali adaptácie románových príbehov mladých dospelých ako čiernobiele Dravé ryby či Outsideri. Ku gangsterkám sa režisér vrátil filmom Cotton Club (1984), ale menej úspešne, a v treťom pokračovaní Krstného otca (1990). S vervou sa pustil do Draculu (1992) aj do drámy Čarodejník, no v ďalších filmoch už akoby sa slávny tvorca vyčerpal.

Coppola však nikdy nerezignoval na svoje sny: za zarobené peniaze pred 50 rokmi založil štúdio priateľské k tvorcom, ktoré malo konkurovať veľkým hollywoodskym štúdiám a distribuovať filmy cez satelit. Jeho American Zoetrope Studios sa v pôvodnom rozmere neudržali, no stále podporujú nezávislých filmárov v postprodukcii.

3 x Francis Ford Coppola

  • získal štyroch Oscarov – jedného za réžiu (Krstný otec II) a troch za scenár (Generál Patton, Krstný otec a Krstný otec II)
  • okrem vinárstva má aj vlastné múzeum filmovej slávy, hotely a reštaurácie
  • na jeho filmoch sa podieľal otec Carmine ako hudobný skladateľ, brat August (otec Nicolasa Cagea) ako producent, pri filme sú aj jeho deti Roman a Silvia a vnučka Gia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #režisér #jubileum #Francis Ford Coppola #gangsterky