Riaditeľ JOJ Grega o pokute za satiru: Arcibiskup Orosch mohol a my nie?

Za epizódu satirického seriálu Ministri, v ktorej sa bezbožní predstavitelia vlády chystajú na levočskú púť, aby im narástli preferencie, a ktorá si uťahuje nielen z vlády, ale aj z cirkvi a jej praktík, dostala televízia JOJ pokutu 3 319 eur.

05.04.2019 14:37
tomáš maštalír, ministri, seriál ministri, Foto:
Tomáš Maštalír hrá v Ministroch premiéra.
debata (24)

Rada pre vysielanie a retransmisiu jej ju udelila za „porušenia zákonného zákazu propagovania násilia, podnecovanie nenávisti, znevažovanie alebo hanobenie na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine“.

Zákon televízia podľa rady porušila v epizóde Národná púť, ktorá sa vysielala 11. septembra. Na otázku Pravdy, či rozhodnutie rady nejako ovplyvní ďalšiu tvorbu JOJ a či sa proti nemu bude brániť, odpovedala hovorkyňa JOJ Group Lucia Kulihová s tým, že o ďalších prípadných krokoch budú včas informovať.

„Voči interpretácii, že satira postoja štátnikov k cirkvi v Ministroch mohla úmyselne znevažovať cirkev, jej predstaviteľov či vieru samotnú, sa musím ohradiť,“ reagoval v stanovisku generálny riaditeľ JOJ Group Marcel Grega. Podľa neho je pokuta za satiru nepochopiteľná. „Hodnotiť humor, je, ako spýtať sa 100 ľudí, akého politika majú radi. Každý môže odpovedať niečo iné. Tu však nejde o to, či humor v Ministroch, Inkognite, alebo aj známej komédii Život Briana má niekto rád, či nie,“ uviedol Grega. Kultová komédia britského zoskupenia Monty Python Život Briana (1979) je paródiou na náboženský fanatizmus. Príbeh Žida Briana, ktorého omylom považujú za Spasiteľa, vyvolal svojho času vlnu pobúrenia a mnohí žiadali jeho zákaz.

„Hľadať hranicu medzi neraz i cynickým humorom, ktorý mnohokrát odráža javy v spoločnosti, a tým hanlivým a posudzovať ho v programe, ktorý nie je účelovo zameraný proti konkrétnej skupine ľudí, náboženstvu, menšine či etniku, je bez takéhoto kontextu nemožné,“ uviedol Grega. „Regulátor takúto pokutu pritom udelil v čase, keď počas prezidentskej kampane v priamom televíznom prenose vysokopostavený cirkevný hodnostár hovoril slová o diablovi a ťažkom hriechu v spojení s odlišným svetonázorom. Tie už však satirou neboli,“ pripomenul Grega vo svojom vyhlásení nedávne kontroverzné vyjadrenia arcibiskupa Jána Oroscha.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #pokuta #Ján Orosch #Joj #ministri #Marcel Grega