Martin Šulík: Za vzostup extrémizmu môže aj zlyhanie v školstve a kultúre

Slovenský režisér Martin Šulík sa stal v piatok počas udeľovania cien Slnko v sieti hviezdou večera, keď jeho najnovší film Tlmočník o neobyčajnom priateľstve a pochopení, premenil šesť z dvanástich nominácií vrátane najlepšieho hraného filmu, réžie aj scenára. O stále aktuálnom extrémizme, spolupráci s dvornými kolegami aj o svojom pripravovanom filme porozprával režisér pre Pravdu.

07.04.2019 19:15
slnko v sieti 2019 Martin Šulík Foto: ,
Slovenský režisér Martin Šulík.
debata

S filmom Tlmočník ste ovládli ceny Slnko v sieti. Aký je to pocit?

Popravde mám ešte dosť veľké okno z toho všetkého, čo sa udialo. Budem si musieť nechať uležať všetky emócie a spätne nad tým popremýšľať. Som však, samozrejme, veľmi rád, že boli ocenení Peter Simonischek, Jiří Menzel, Martin Štrba, Vlado Godár a Ondrej Šulaj za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.

Tlmočník reflektuje fašistickú minulosť. Ako vnímate z pohľadu umelca súčasný vzostup pravicového extrémizmu na Slovensku či v Čechách? Ako proti nemu bojovať?

Tento vzostup je prejav absolútnej straty historických súvislostí. Myslím, že v určitom smere zlyhalo školstvo aj kultúra. Som hlboko presvedčený, že to má pôvod v deväťdesiatych rokoch, keď sa v oboch oblastiach akoby utiahli kohútiky. To, čo sa s tým dá robiť, je to, že treba neustále vysvetľovať ľuďom, a najmä tým mladým, ktorí k tomu inklinujú, historické súvislosti daných názorov.

Filmy, ktoré vám v hlavnej kategórii Najlepší hraný film konkurovali, sa zaoberajú práve historickými témami a totalitnými režimami. Môže práve takýto vzostupný trend pomôcť k tomuto rozšíreniu kontextu a mať edukačný charakter?

Vo veľmi podobnej konštelácii sa stretli tieto filmy aj na udeľovaní cien Český lev, a tam práve vyhral film reflektujúci súčasnosť Všetko bude od mladého režiséra Olma Omerzu. Ja mám pocit, že práve tieto historické témy sú veľmi dôležité, treba aby sme sa dozvedeli ako história ovplyvnila a ovplyvňuje náš terajší život. Na druhej strane treba nájsť jazyk, ktorým sa zrozumiteľne dá prihovoriť mladým ľuďom, aby teda rozumeli tomu, čo chceme povedať.

Ako ste aj povedali v jednom z príhovorov počas večera, hlavná herecká dvojica Jiří Menzel a Peter Simonischek sú dušou toho filmu. S pánom Menzelom ste sa prvýkrát stretli na filmovom pľaci ešte v deväťdesiatych rokoch pri nakrúcaní filmu Všetko čo mám rád, kde tiež hral jednu z postáv. Aký to bol pocit zopakovať si to po toľkých rokoch?

Obaja boli pre film nesmierne dôležití. To ich priateľstvo bolo skutočné a pretavilo sa aj do filmu. S Petrom to bola prvá spolupráca, dúfam, že sme sa stali priateľmi. Bol už niekoľkokrát v Bratislave, odkedy sme film nakrútili. Veľmi si obľúbil našu krajinu aj ľudí. Myslím, že sa sem vždy rád vracia aj so svojom ženou Brigittou. Čo sa týka Jiřího, tak voči nemu pociťujem obrovskú vďačnosť nielen za to, že zahral postavu v Tlmočníkovi. Keď som totiž začal študovať filmovú réžiu, videl som jeho film Ostro sledované vlaky v študentskom internáte v Žiline a nesmierne ma ten film očaril a myslím, že aj ten film je práve jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol venovať sa filmu. Jiří je nesmierne príjemný a skromný človek. Pred pár dňami premietol indický režisér Shivendra Singh Dungarpur sedemhodinový dokument o Jiřího živote. A počas toho filmu som si vlastne uvedomil, ako ovplyvnil celkovo myslenie ľudí v celom Československu. Keď sme spolu nakrúcali v Ružomberku či na Záhorí, prichádzali za ním ľudia, ktorí poznali naspamäť jeho filmy, citovali mu hlášky z jeho filmov.

Herec Martin Hofmann povedal prednedávnom v rozhovore pre Pravdu, že váš dvorný a aj ocenený spolupracovník Martin Štrba je kameraman svetového formátu. Aké je to mať v tíme takúto osobnosť?

S Martinom už pripravujeme ďalší film, volá sa Muž so zajačími ušami, a začneme ho nakrúcať začiatkom mája. Veľmi sa na to teším, pretože to, čo je na ňom nesmierne vzácne, je, že je veľmi hravý, nerád sa opakuje a rád experimentuje, teda je odvážny. Občas sa nám stáva, že spolu na pľaci komunikujeme už bez slov. Tiež si rozhodne myslím, že je kameramanom svetového formátu a podobne ako Jiří Menzel aj on je veľmi príjemný a skromný človek.

Viete povedať trocha viac o tomto pripravovanom filme?

Bude to o staršom mužovi, ktorý musí určitým spôsobom zbilancovať celý svoj život, a chcel by som, aby to bola komédia.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Martin Šulík #tlmočník #Slnko v sieti