Cenu Petra Mihálika za prínos filmovej vede si prevzal Rudolf Urc

V rámci Týždňa slovenského filmu udelili v pondelok podvečer v bratislavskom Kine Lumiere po tretí raz Cenu Petra Mihálika za prínos filmovej vede, publicistike a historiografii.

09.04.2019 12:00
Rudolf Urc Foto: ,
Pedagóg a zakladateľská osobnosť slovenského animovaného filmu Rudolf Urc.
debata

Ocenenie si prevzal slovenský režisér, dramaturg, filmový publicista, pedagóg a zakladateľská osobnosť slovenského animovaného filmu Rudolf Urc, ktorého osobnosti a dielu bola v pondelok popoludní venovaná i niekoľkohodinová konferencia. „Nie je to sranda toto… Sú situácie, keď človeku príde tak trošku zvláštne, keď dostane cenu, ktorú rok pred ním dostal Pavel Branko. To je pre mňa tá najvyššia pocta zo všetkých, ktoré som dosiaľ dostal,“ poznamenal Urc počas preberania ceny. „Ďakujem všetkým, ktorí tu o mne v priebehu dneška povedali toľko krásnych slov, až je to dojemné. Naozaj si to nezaslúžim, až toľko užitočného a dobrého som neurobil, to ste precenili,“ rozosmial prítomných v sále.

Ocenenie zhmotnené v objekte od výtvarníka Pala Macha udelili Slovenská filmová a televízna akadémia, VŠMU, Slovenský filmový ústav a Stredoeurópsky dom fotografie – OZ Fotofo už po tretí raz. Zatiaľ ju dostali režisér hudobných dokumentárnych filmov a televíznych relácií Juraj Lexmann a filmový kritik, publicista a teoretik dokumentárneho filmu Pavel Branko, ktorého si počas pondelňajšieho seminára uctili slávnostným uvedením publikácie Pavel Branko. V znamení filmu a jazyka.

Zborník zostavil Erik Binder a za osobnej účasti Pavla Branka ho pokrstil riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák. „Beriem tú knihu ako taký pomníček tomu, čím som žil a ďakujem všetkým, čo ho poskladali. Nesmierne ma hreje v tej mojej časomiere, v ktorej už veľa nezostáva a ktorá nemôže pretrvať naveky. Ďakujem aj zostavovateľovi, že neopomenul druhú časť mojej produkcie, teda záujem o slovenčinu a že je dostatočne reflektovaná odborne, so záujmom a empaticky," poznamenal počas večera 97-ročný publicista. Kniha pozostáva z príspevkov Erika Bindera, Borisa Filana, Ladislava Volka, Zuzany Piussi, Iris Kopcsayovej, Martina Šmatláka, Rudolfa Urca, Václava Maceka, Jeleny Paštékovej, Martina Kaňucha, Martina Štolla, Petra Ulmana, Martiny Ivanovej a Ingrid Hrubaničovej. Ich texty odzneli aj v rámci minuloročného Týždňa slovenského filmu na seminári venovanom osobnosti, životu a dielu Pavla Branka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Urc #Cena Petra Mihálika