Televízne tipy Pravdy: Cesta do praveku, Hovory s TGM aj nesmrteľný príbeh Babičky

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 19. do 24. apríla. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

19.04.2019 16:00
Hovory s TGM Foto:
Martin Huba a Jan Budař v snímke Hovory s TGM.
debata (1)

Piatok 19. 4.

Cesta do praveku, ČT2, 20.00
Pamätáte sa ešte na slávny film Karla Zemana z roku 1954 o ceste partie chlapcov proti prúdu času? Malý Jirko nájde pred jaskyňou kameň s odtlačkom trilobita a chcel by tohto živočícha vidieť v skutočnosti. Jeho traja kamaráti preto zorganizujú výpravu do praveku. Na loďke preplávajú jaskyňou a na druhej strane sa ocitnú vo svete minulosti. Dostanú sa až do ľadovej doby. Keď zmiznú posledný kryhy, objaví sa v bujnej vegetácii mamut. A čo úžasné zážitky z druhohôr s pravekými jaštermi…

Sobota 20. 4.

Hovory s TGM, Cinemax 2, 20.30
Celý film Jakuba Červenku sa odohráva v jediný deň – 26. septembra 1928, keď sa Čapek a Masaryk stretávajú v záhradách Topoľčianskeho zámku, aby rozhodli o osude spoločného literárneho diela. Rozčarovaný Masaryk v podaní Martina Hubu Karlovi Čapkovi, ktorého vynikajúco hrá Jan Budař, hovorí, že jeho dcéra Alica je ostro proti vydaniu Hovorov s TGM. Prestáva byť „tatíčkom“ a mramorovou bustou z učebníc a prejavuje sa ako človek z mäsa a kostí.

Domov slečny Peregrinovej pre neobyčajné deti, JOJ, 20.35
Kto má rád diela režiséra Tima Burtona, možno ocení dobrodružný fantazijný film o Jakeovi, ktorý objaví zázračné miesto – sirotinec pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Jeho tajomnosť i nebezpečenstvo sa začnú prehlbovať hneď, ako Jake spozná jeho obyvateľov a ich zvláštne, priam neuveriteľné schopnosti

Nedeľa 21. 4.

Úsmevy smutných mužov, HBO, 20.00
Tragikomédia „o chľaste, vôli a vesmíre“ podľa knižného bestselleru Josefa Formánka. Rozprávačom je úspešný spisovateľ Josef, ktorý k práci a hovoreniu s inými ľuďmi potrebuje najskôr pohárik a neskôr celú fľašu. V liečebni stretne iných majstrov v pití alkoholu – Honzu, bývalého reprezentanta v triatlone a účastníka Ironmana. Úradník a geniálny matematik Milan zasa verí, že je vyslancom z vesmíru. Niekoho zradila žena, iný hral v nemeckom gay porne, ďalší zašiel vo vzťahu s nevlastnou dcérou príliš ďaleko…

Babička, Dvojka, 20.10
Ak nemáte náladu na film z protialkoholickej liečebne, je tu láskavá alternatíva z roku 1940 – sfilmovaný príbeh Babičky Boženy Němcovej.

Keď draka bolí hlava, Jednotka, 20.30
Rozprávka Dušana Rapoša so zaujímavým obsadením – Ján Koleník prvýkrát v úlohe kráľa, kráľovnú hrá Zuzana Mauréry, ďalším kráľom je Karel Gott a po jeho boku uvidíme Kamilu Magálovú. Rapoš nakrútil česko-slovenskú rozprávku o drakovi, ktorého každá hlava hovorí iným jazykom. Na filmovom portáli csfd si dielo vyslúžilo posmešných 14 %. Ktosi napísal, že z toho filmu bolí hlava jeho namiesto draka. Kritici si zgustli na mizernej slovenčine Karla Gotta, čudovali sa, prečo Česi hovoria tragickou slovenčinou a Slováci o niečo lepšou češtinou, vysmiali katastrofickú animáciu draka, ktorý vraj vyzerá ako z počítačových hier spred 20 rokov. Z toho chcem aspoň pár minút vidieť.

Utorok 23. 4.

Gentleman Jack, HBO, 20.00
Osemdielny seriál o krásnej, charizmatickej a veľmi tvrdohlavej Anne, ktorá sa v roku 1832 po rokoch bojov o pozíciu na spoločenskom rebríčku a po dlhom cestovaní vracia do Halifaxu, odhodlaná zmeniť a povzniesť Shibden Hall, domov svojich predkov. Musí znovu otvoriť svoje uhoľné bane a dobre sa vydať. Nie však za muža! Vraj nakrútené podľa skutočnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Babička #televízne tipy #Hovory s TGM #Cesta do praveku