Ceny OTO ukázali, že televízna zábava ešte nie je stratená

Aj keď to v slovenskom televíznom prostredí nebýva častým javom, „trapasy“ a rôzne drobné nedorozumenia počas priameho prenosu nemusia automaticky vyplývať len z neprofesionality či násilného humoru.

14.04.2019 18:18
OTO 2018 televízne osobnosti Marek Fašiang... Foto: ,
Zľava v popredí herci Marek Fašiang a Vladimír Kobielsky zo seriálu Oteckovia počas preberania ceny OTO v kategórii seriál roka.
debata

Dôkazom bolo aj sobotňajšie odovzdávanie cien OTO za rok 2018, ktoré si vtipy na svoj vlastný účet zvolilo ako účinný prostriedok na oživenie už tak dlhého programu. Výsledky diváckej ankety okrem niekoľkých výnimiek mnoho prekvapení nepriniesli, priniesol ich však ceremoniál, na ktorom sa dalo po mnohých rokoch úprimne zasmiať.

Ceny Osobnosť televíznej obrazovky (OTO) každoročne putujú do rúk publicistov, moderátorov, umelcov či tvorcov programov, ktorí si počas uplynulého roka získali priazeň najväčšieho počtu hlasujúcich divákov. O každého jedného diváka však bojuje aj samotný televízny prenos z odovzdávania cien OTO. Nie je to ľahká úloha, najmä vzhľadom na počet kategórií a premrštenú minutáž, s ktorou zápasí nejeden podobný program. Dramaturgovia 19. ročníka galavačera, ktorý zo Slovenského národného divadla vysielala RTVS, však dokázali nájsť spôsob, ako šou zatraktívniť.

Divák vtiahnutý do deja

Ľuďom pri televíznych obrazovkách už dávno nestačí pohľad na dokonale nalinkovaný scenár a situácie, ktoré dokážu predvídať. Presne ako v programoch či seriáloch chcú zažívať dramatické situácie, chcú mať pocit, že sú súčasťou deja. Ide o trend, ktorý funguje po celom svete a pomaličky si ho začína osvojovať aj slovenské televízne prostredie. Aj keď pohľad do zákulisia, interakcie s publikom a sociálnymi sieťami, „celebritné“ klebety či narážky na spoločenskú situáciu sa na odovzdávaní cien OTO objavili aj v minulosti, tentoraz sa dokázali udržať v miere, ktorá nebola urážlivá a nevhodná.

Zásluhy treba v tomto smere pripísať najmä novému moderátorovi večera Michalovi Hudákovi, ktorý prevzal štafetu po Adele Vinczeovej a Matejovi „Sajfovi“ Cifrovi. V novej pozícii sa cítil komfortne, čo sa odrazilo aj na jeho civilnom a uvoľnenom prejave. Tento rok sa Hudákovi neušiel len post moderátora. Po dlhom čase zosadil z pomyselného trónu aj Adelu Vinczeovú, keď si domov odniesol sošku Absolútny OTO. Triumfoval tiež v kategórii zabávač a ako dodal, v tejto pozícii sa mu otvárajú mnohé možnosti. „Všimnite si, kto vyhral na Ukrajine prvé kolo volieb,“ reagoval Hudák na prezidentského kandidáta a komediálneho herca Volodymyra Zelenského. „Mohol som urobiť viac pre čerstvú prezidentku, ako nekandidovať?“ zavtipkoval si v ďakovnej reči.

Večer však nepatril len dospelým. Kategóriu seriál roka prišli na scénu odovzdať detskí herci zo seriálu Prázdniny, ktorí kriticky upozornili na to, že ich talent doteraz nikto patrične nedocenil. „Je to 19 rokov, kým ste nám dovolili vôbec odovzdávať nejaké ceny,“ prízvukovali deti. „A pritom sme to my, kto dnešné seriály ťahá,“ dodali a neboli ďaleko od pravdy. Spomedzi nominované seriály – Oteckovia, Som mama a Milenky – zvíťazili Oteckovia (TV Markíza) ako novodobý seriálový fenomén. Nebolo preto prekvapením, že z účinkujúcich tohto seriálu nakoniec vzišli aj víťazi kategórií herec a herečka, ktorými sa stali Vladimír Kobielsky a Zuzana Mauréry.

Cena pre tých, ktorí hľadajú pravdu

Za najlepší program minulého roka televízni diváci zvolili pokračovanie šou z produkcie RTVS Zem spieva. Ako zábavný program označili reláciu Inkognito, vďaka čomu sa Michal Hudák ako stály hosť šou opäť ocitol v pozícii oceneného. Inkognito minulý rok získalo sošku OTO v kategórii Cena týždenníka Plus 7 dní, tento rok ju redakcia udelila „jojkárskemu“ seriálu Za sklom, ktorý sa zameriava na mafiánske zločiny prepojené na politické prostredie. Seriál je inšpirovaný aj skutočnými udalosťami, ktoré v posledných rokoch otriasajú Slovenskom. Ako jeho tvorcovia uviedli v ďakovnej reči, túto cenu by chceli „venovať všetkým ľuďom, ktorí sa nevzdávajú a bojujú za to, aby dosiahli pravdu. Či už sú to novinári, policajti alebo sudcovia“.

Soška OTO sa bude po novom vynímať aj vo vitrínke Simy Martausovej, ktorá ako speváčka roka predviedla pieseň Nenahraditeľná mierne inšpirovanú skladbou I Try od Macy Gray. Spevákom roka sa stal raper Kali známy aj ako porotca v súťaži The Voice. Skupinou roka sa stala kapela IMT Smile. Čo sa týka novinárskych a publicistických kategórií, opäť bodovali známe mená ako Marcel Merčiak, Peter Varinský, Veronika Cifrová Ostrihoňová či Kristína Kövešová. V kategórii moderátor spravodajstva zvíťazil Ľubomír Bajaník z RTVS, ktorý do kamery poďakoval súčasným, ale aj minulým kolegom. Jednu sošku si nakoniec odniesla aj Adela Vinczeová, ktorá sa stala najlepšou moderátorkou TV programov.

Odovzdávanie cien OTO určite nebolo bez chýb. Čas programu sa opäť rozrástol na tri a pol hodiny, pričom k neočakávanému predĺženiu prispel aj príhovor Juraja Jakubiska. Ten sa do histórie cien nezapíše len ako člen Siene slávy, ale aj ako laureát s najdlhšou ďakovnou rečou. Pozitívny dojem z večera však nakoniec prevýšil, a to aj vďaka vtipným „videodokrútkam“ k jednotlivým kategóriám, najmä strhujúcou televíznou reportážou o „ničom“ či oživeniu postavičiek Raťafák Plachta, Kuko a Drobček. Aj keď to muselo stáť veľa úsilia, usporiadatelia cien si konečne uvedomili potenciál, ktorý v sebe takýto typ šou skrýva. Azda sa takto nastavená latka stane štandardom aj do budúcna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #juraj jakubisko #Televízia #Michal Hudák #OTO #Osobnosť televíznej obrazovky