Kto ponúkne lepší koniec Hry o tróny – Martin alebo HBO?

„Zrušil som vystúpenia na dvoch stretnutiach fanúšikov, odmietam oveľa viac rozhovorov - robím všetko, čo môžem, aby som si vyčistil stôl a dokončil, čo som začal,“ sľuboval v roku 2015 autor knižnej predlohy Hry o tróny, spisovateľ George R. R. Martin.

17.04.2019 12:00
Hra o tróny Foto: ,
Seriáloví predstavitelia rodu Starkovcov (zľava) Maisie Williamsová (Arya), Kit Harington (Jon Sneh), Sophie Turnerová (Sansa) a Isaac Hempstead (Bran) na írskej premiére novej Hry o tróny.
debata (1)

Kým televízne spracovanie sa nezadržateľne rúti k svojmu koncu, Martin svoje dielo stále nedokončil. Čitatelia tak stále čakajú na dve pokračovania knižnej série, ktorá celý ošiaľ odštartovala. Martin teraz pre americkú televíziu porozprával aj o tom, či sa jeho knihy budú líšiť od televízneho spracovania z dielne HBO.

„Piatu knihu som vydal v roku 2011, keď sa seriál začínal vysielať. Takže som bol akoby päť kníh popredu. Bol som absolútne presvedčený, že sériu dokončím a Winds of Winter (Vetry zimy) a A Dream of Spring (Sen o jari) vyjdú predtým, ako sa k nim (filmári) dostanú,“ povedal Martin v programe televízie CBS 60 Minutes. „Bola to rana, keď ma seriál dobehol. Nemyslel som si, že sa to stane,“ dodal spisovateľ.

HBO si od šiestej série muselo vystačiť z veľkej časti bez kníh, iba s konzultáciami s Martinom, podľa ktorého je seriál do veľkej miery verný jeho predlohe. „V porovnaní s 97 percentami všetkých televíznych adaptácií nejakej literatúry bol seriál mimoriadne verný predlohe. Ale nie úplne verný. To ani nemôže byť. Inak by potreboval ďalších päť sérií,“ povedal Martin v rozhovore s moderátorom Andersonom Cooperom. Podľa Martina však pri každej adaptácii dochádza k zmenám. Prirovnal to k Spidermanovi a jeho rôznym verziám, ktoré sú podobné, ale tiež sa líšia.

Cooper sa spisovateľa pýtal, či sa neobáva, že keď svoje dve knihy dokončí, čitatelia už budú mať pred očami koniec, ktorý pripravili tvorcovia televíznej verzie David Benioff a Daniel B. Weiss. „Nemyslím si, že Danov a Daveov koniec sa bude až tak líšiť od môjho konca vzhľadom na rozhovory, ktoré sme o tom viedli. Ale pri určitých vedľajších postavách tam môžu byť veľké rozdiely,“ odpovedal Martin.

„Som si istý, že to vyvolá diskusiu. Bude veľa ľudí, ktorí povedia: ,Oh, koniec Dana a Davida je lepší, než ten, ktorý nám podal George. Je dobré, že to zmenili.' A bude veľa ľudí, ktorí povedia: ,Nie. Dan a Dave to spravili zle. Georgeov koniec je lepší.' A budú sa medzi sebou hádať na internete. Budú o tom diskutovať. A to je skvelé. Pretože najhoršie, čo sa akémukoľvek umeleckému dielu môže stať, či už je to film alebo kniha, je, že mu nikto nevenuje pozornosť,“ dodal Martin.

Hre o tróny pritom okrem divákov (prvú epizódu poslednej série sledovalo rekordných 17,4 milióna Američanov) venujú pozornosť napríklad aj vedci. Agentúra Reuters napísala, že aplikácia študentov Technickej univerzity v Mníchove predvída, kto má najväčšiu pravdepodobnosť zasadnúť na Železný trón. Aplikácia prehľadáva na internete informácie o postavách seriálu, tie potom prejdú cez algoritmy umelej inteligencie, ktorá vyhodnotí šance hrdinov na prežitie. Najväčšiu vraj má Daenerys Targaryenová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #HBO #George R. R. Martin