Peklo vo väznici. Pozrite si nový teaser z filmu Amnestie

Tvorcovia česko-slovenského filmu Amnestie v týchto dňoch intenzívne pracujú, aby si ho diváci mohli pozrieť v kinosálach v novembri, v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie. Po prvom teaseri, ktorý priniesol zábery z prostredia leopoldovskej väznice a archívne zábery z prelomu 80. a 90. rokov, prichádzajú s druhým, ktorý z filmu odhaľuje viac konkrétnych záberov.

17.04.2019 16:00
Amnestie Foto:
Záber z pripravovaného filmu Amnestie.
debata

Okrem dejovej linky s politickým pozadím konca totalitnej éry a nádeje v podobe Nežnej revolúcie sú vo filme dôležité aj slovenské väznice. Snímka sa venuje vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Agresívnu a masívnu väzenskú vzburu zachytáva aj aktuálny teaser, prístupný na YouTube.

Film je fikciou z prelomu 80. a 90. rokov minulého storočia. Príbeh je však postavený na skutočnom období našich dejín. Producent snímky Maroš Hečko hovorí, že filmári nemali ambíciu zrekonštruovať dobu. Dramatickým príbehom chceli dosiahnuť, aby sa divák mohol na chvíľu vrátiť a pripomenúť si dôležitý dátum svojich dejín. „Alebo, ak v tom čase ešte nežil, tak sa s ním aspoň oboznámi. Je to príbeh troch rodín, ktoré sú úzko prepojené s režimom a jeho praktikami. Podobných rodín s rozdielnymi typmi a charaktermi bolo vo vtedajšom Československu veľa,“ doplnil.

Teraz, keď už film dokončujú, si Hečko myslí, že je o pestrosti typov a charakterov. „Každý, kto v Československu počas socializmu žil, mal nejaký vzťah s týmto zriadením. Niekto spolupracoval, niekto bol priamym odporcom režimu, niekto strkal hlavu do piesku a nedovolil svojim deťom ani hlesnúť. V tomto Amnestie odrážajú realitu tej doby,“ dodal.

Film je čiastočne vytvorený na námet knihy Amnestia, ktorá rozpútala peklo, ktorú napísal väzenský vychovávateľ Radovan Dunaj. Počas príprav členovia filmového štábu spolupracovali s ministerstvom spravodlivosti aj so Zborom väzenskej a justičnej stráže. Od týchto inštitúcií dostali po obhliadkach a oboznámení sa s možnosťami povolenie nakrúcať vo väznici Leopoldov. Ministerstvo vnútra pomohlo so špeciálnymi jednotkami a bojovou technikou a okrem týchto jednotiek bola spolupráca aj s prvou protiteroristickou jednotkou v Československu, ktorá sa volá URNA. „Do väzenských scén sme zapojili aj ľudí, ktorí majú za sebou skúsenosť so slovenskými väznicami. Tí prispeli k veľkej uveriteľnosti väzenských scén a vojenského zásahu na potlačenie vzbury,“ uzavrel Hečko.

Obe upútavky k filmu Amnestie režíroval jeho režisér Jonáš Karásek, ktorý spolupracuje s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom, scenáristom Marošom Hečkom. Film má ambíciu prezentovať sa a uspieť aj na niektorom z veľkých filmových festivalov. „Naposledy sa predstavil na Febiofeste 2019 na podujatí Industry Days, ktoré je určené predovšetkým filmovým profesionálom, producentom, sales-agentom a festivalovým programátorom,“ TASR informovala PR manažérka Mirka Brindová.

Snímka, v ktorej hrajú Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Majeský, Marek Vašut, Norbert Lichý, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Gregor Hološka, Sáva Popovič, Martin Havelka či Jana Oľhová, vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm.

debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Havel #Maroš Hečko #Leopoldov #amnestie