Veľkonočné TV tipy: Nový Svěrák aj slovenské legendy

Dobrodružstvá profesora Roberta Langdona v podaní Toma Hanksa, výlet do sveta fantázie pod režijnou taktovkou Tima Burtona, láskavý humor otca a syna Svěrákovcov či nová česko-slovenská rozprávka – to všetko pripravili televízie do svojej programovej ponuky počas Veľkej noci.

20.04.2019 09:00
Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej Foto:
Eva Greenová a Asa Butterfield vo filme Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej.
debata

Nechýbajú ani slovenské a české klasiky a takisto očakávaná premiérová časť Hry o tróny. Tom Hanks ako profesor Robert Langdon sa prebudí so stratou pamäti v talianskej nemocnici. Lenže času je málo a on musí spolu s doktorkou Brooksovou (Felicity Jonesová) zabrániť najstrašnejšej hrozbe v histórii ľudstva. V poradí tretí film zo série adaptácií Dana Browna Inferno uvedie Markíza v sobotu o 20.30 h. V rovnakom čase bude na televízii JOJ 16-ročný Jake objavovať tajomstvá Domova pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Ide o kúzelné, ale aj nebezpečné miesto zaseknuté v časovej slučke, ktorému vtisol svoju režijnú pečať Tim Burton. Jake musí prísť na to, ako môže svojim novým priateľom pomôcť.

Dračí hlavybôľ

Jednotka si na nedeľný večer pripravila premiéru česko-slovenskej rozprávky Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava. V príbehu dvojhlavého draka, ktorého jedna hlava hovorí po česky a druhá po slovensky, sa objavia Karel Gott, Kamila Magálová, Zuzana Mauréry či Ján Koleník.

Kým návrat Dušana Rapoša do sveta rozprávok po rokoch od jeho debutu Falošný princ (1984) kritiku príliš neoslnil, najnovší film Jana Svěráka Po strništi bos si vlani z udeľovania Českých levov odniesol tri sošky. Jednu z nich získal za vedľajšiu úlohu Oldřich Kaiser. Jeho postava Vlka však hrá dôležitú úlohu v rodinnej dráme, ktorá sa odohráva na pozadí detských dobrodružstiev osemročného Eda. Ten sa musí spolu s rodičmi (Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková) presťahovať z pražského bytu na vidiek za rodinou, kde vládne tyranský dedo (Jan Tříska). Film je založený na spomienkach z detstva Zdeňka Sveřáka a režisér Jan Svěrák ním po rokoch nadväzuje na svoj debut Obecná škola (1991). Televízia JOJ ponúkne v pondelok večer veľkonočné Inkognito, Markíza zase premiérové časti Susedov a Kuchyne.

Dvojka si na pondelok prichystala hudobný večer. Kopíruje tak svoj silvestrovský model, keď divákom, ktorí netúžili po zábavných programoch či komédiách, ponúkala alternatívu. Tentoraz program otvorí dokument Ladislava Kaboša Kapela (20.10 h), ktorý sleduje peripetie hudobnej formácie Gypsy Band Lomnické Čháve a jej manažéra. Ten sa snaží o zviditeľnenie skupiny, zároveň však musí dávať pozor aj na to, aby talentovaní rómski muzikanti nenechávali svoje nástroje v záložni. O tom, že hudobná kariéra sa neodvíja iba od toho, či máte, alebo nemáte talent, ale aj od toho, v akom čase na akom mieste sa ocitnete, vypovedá ďalší hudobný dokument, tentoraz z dielne Juraja Johanidesa Život na živo – Jana Kirschner. Jeho protagonistami sú Jana Kirschner a jej hudba naživo. Jimmy Page, Ozzy Osbourne, Alice Cooper a ďalší rockeri sú zase hrdinami nemeckého dokumentu Cum on Feel the Noize. Názov si požičal od skladby britskej skupiny Slade a režisér Jörg Sonntag v ňom sleduje rockové kapely 60. – 80. rokov a využíva aj vzácne archívne zábery.

Prvý slovenský veľkofilm

Idem, už idem, zaznie z úst postavy slúžky, ktorá sa mihne na plátne. Touto jedinou vetou odštartovala svoju filmovú kariéru vtedy iba 16-ročná Emília Vášáryová. Zaznela v maďarsko-slovenskom koprodukčnom filme Dáždnik svätého Petra, ktorý televízia Doma uvedie na Veľkonočný pondelok (20.30 h). Kostýmovou veselohrou z roku 1958 sa prelína legenda o farárovej osirelej sestre Veronike, ktorú kedysi červeným dáždnikom pred prudkým lejakom vraj ochránil svätý Peter. O niekoľko rokov neskôr je z Veroniky krásne dievča súce na vydaj a o jej ruku sa uchádza advokát Juraj. V hlavných úlohách excelujú Karol Machata a Mari Töröcsiková.

Televízia Doma ponúkne počas sviatkov aj ďalšie dve slovenské klasiky. Obe vznikli v roku 1957 a nakrútil ich režisér Vladimír Bahna. Poslednú bosorku (sobota, 17.45 h) prevzal Bahna po Paľovi Bielikovi, ktorý nevedel prekonať nezhody so scenáristom Ivanom Bukovčanom. Film sa odohráva v Trnave 18. storočia. V príbehu krásnej Júlie, ktorej kvôli obvineniu z bosoráctva hrozí smrť upálením, si diváci pripomenú hercov ako Oľga Zöllnerová, Mikuláš Huba či František Dibarbora. Snímka bola prvým slovenským pokusom o veľkofilm s rozpočtom takmer 6 miliónov korún. Prehliadku herectva domácich legiend, ako sú Hana Meličková, Andrej Bagar či Karol L. Zachar, ponúkne aj historická satira z prvej polovice 19. storočia Zemianska česť (nedeľa, 18.05 h). Vznikla podľa Reštavrácie Jána Kalinčiaka a scenár napísal Albert Marenčin.

Zo slovenských a z českých klasík diváci počas Veľkej noci uvidia aj Očovské pastorále s Júliusom Pántikom a Jozefom Kronerom (sobota, Jednotka, 20.30 h), príbeh tovariša Majstra Pavla z Levoče v podaní Štefana Kvietika a Ctibora Filčíka Skrytý prameň (Jednotka, nedeľa 15.40 h), v pondelok sú pripravené rozprávky Soľ nad zlato (Markíza, 14.20 h), Šíleně smutná princezna (JOJ, 10.15 h) či Třetí princ (Jednotka, 15.55 h). Počas nedele a pondelka si ČT1 sériou filmov o rodine Homolkových pripomenie 90. rokov od narodenia Jaroslava Papouška, na štvrťstoročie od úmrtia Rudolfa Hrušínskeho zase upozorňujú na ČT1 Dobrý voják Švejk (sobota, 21.10 h) a Poslušně hlásím (nedeľa, 21.50 h).

Vysielať sa bude aj skoršia verzia Babičky z roku 1940 (nedeľa, Dvojka, 20.10), Sissi s Romy Schneiderovou (nedeľa, Doma 20.00 h), Polanského adaptácia slávneho viktoriánskeho románu Thomasa Hardyho Tess v hlavnej úlohe s vtedy len osemnásťročnou Nastassjou Kinski (sobota, Dvojka, 20.10 h) či francúzsky veľkonočný evergreen Veselá veľká noc s Jeanom-Paulom Belmondom a so Sophie Marceau (sobota, Jednotka, 21.50 h).

Divákov okrem tradičného náboženského vysielania či filmov s touto tematikou čaká aj dokument Dominika Bariho Ojmjakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného mesta (pondelok, Dvojka, 17.30 h), ktorý sa dostal na zoznam snímok uchádzajúcich sa o Oscara. Vysielať sa bude aj Poklad na Striebornom jazere (nedeľa, Markíza, 9.45 h), Kung Fu Panda 3 (nedeľa, JOJ, 8.55 h ) či švédska rozprávka Madiken (nedeľa, Dvojka, 11.35 h) podľa scenára Astrid Lindgrenovej.

HBO ponúkne okrem Hry o tróny aj premiéru českej komediálnej drámy Úsměvy smutných mužů (nedeľa, 20.00 h). V príbehu režiséra Dana Svátka o boji so závislosťou sa predstaví napríklad Jaroslav Dušek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #televízne tipy #Po strništi bos #Keď draka bolí hlava