Polanski sa bráni. Zažaloval Akadémiu filmových umení

Oscarový filmový režisér Roman Polanski podal žalobu na americkú Akadémiu filmových umení a vied (AMPAS) a žiada opätovné prijatie po tom, ako ho akadémia v máji minulého roka vylúčila v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho zneužívania. Informovala o tom agentúra AFP.

22.04.2019 16:00
Roman Polanski Foto: ,
Roman Polanski bol členom americkej Akadémie filmových umení a vied od roku 1968.
debata

Akadémia režiséra podľa slov jeho právnika vylúčila bez varovania a nedala mu príležitosť reagovať, uvádza na svojej webovej stránke britský denník The Daily Telegraph.

Podľa žaloby, ktorú Polanski podal vo štvrtok v Los Angeles, správna rada AMPAS v januári znova prehodnotila svoje rozhodnutie o režisérovom vylúčení a potvrdila ho. Polanski bol členom od roku 1968.

Polanski sa podľa AFP v roku 1977 priznal k pohlavnému styku s 13-ročným dievčaťom. Vo väzení strávil 42 dní a emigroval do Francúzska. Obvinenia vznesené proti nemu sú preto ešte stále v platnosti.

Režisér má francúzske i poľské občianstvo a väčšinu života strávil vo Francúzsku.

Akadémia v decembri 2017 vydala pre svojich členov nový kódex správania, podľa ktorého nesmú byť jej členmi osoby spájané so sexuálnymi škandálmi vo filmovom priemysle. Opatrenie prišlo v reakcii na obvinenia filmového producenta Harveyho Weinsteina a ďalších – a následnú kampaň MeToo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Roman Polanski #Akadémia filmových umení a vied #MeToo