Slovenský film Pura Vida bude súťažiť na festivale v Cannes

Študentský film Pura Vida režiséra Martina Gondu bude na prestížnom festivale v Cannes súťažiť v sekcii Cinéfondation. Krátkometrážna snímka rozpráva príbeh dvojice dospievajúcich bratov. Ekonomická kríza prekračuje prahy domácností v hladovej doline, kde žijú, a ich otec sa ako predák továrne stáva terčom hnevu frustrovanej komunity. Hnev okolia sa však prenáša aj na chlapcov a je len otázkou času, kým si vyberie svoju daň.

23.04.2019 16:00
Pura Vida Cannes Foto:
Študentský film Pura Vida režiséra Martina Gondu festival vybral do sekcie Cinéfondation.
debata

„Proces vzniku filmu bol naozaj náročný a dlhý. O to viac sa tešíme, že sme po toľkej práci dostali možnosť odpremiérovať náš film práve v Cannes. Je to pre nás všetkých pocta a hlavne silná motivácia pokračovať ďalej,“ hovorí režisér Martin Gonda, absolvent Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave, v ktorej produkcii film vznikol. Gonda sa medzinárodnej premiéry svojej absolventskej snímky v Cannes zúčastní spolu s ďalšími piatimi členmi štábu.

Sedemdesiaty druhý ročník festivalu v Cannes sa bude v meste na Francúzskej riviére konať v dňoch 14. – 25. mája 2019. Premietne stovky filmov z celého sveta, v sekcii Cinéfondation bude súťažiť 17 študentských snímok. Víťaznú spomedzi nich vyberie päťčlenná porota, na čele s filmárkou Claire Denis.

Slovensko bude v Cannes zastupovať aj ďalší absolvent Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení. Michal Blaško, ktorý pred dvomi rokmi so študentským filmom Atlantída, 2003 rovnako súťažil v sekcii Cinéfondation, príde tentoraz v rámci vývojovej platformy L'Atelier prezentovať svoj pripravovaný celovečerný debut Obeť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Cannes #súťaž #študentský film #VŠMU #Pura Vida #Martin Gonda