Filmové premiéry: Avengers: Endgame aj portrét Silvia Berlusconiho

Od štvrtka 25. apríla si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť dlhoočakávanú marvelovku Avengers: Engame, nový film Paola Sorrentina Oni a Silvio či vesmírnu drámu High Life od francúzskej režisérky Claire Denis.

25.04.2019 12:00
Oni a Silvio Paolo Sorrentino Foto:
Toni Servillo ako Silvio Berlusconi v novom filme Paola Sorrentina Oni a Silvio.
debata

Avengers: Endgame

Záverečené dejstvo ságy Avengers od štúdia Marvel. Po zničujúcich udalostiach, opísaných vo filme Avengers: Nekonečná vojna, sa svet ocitol v troskách. Polovica všetkých bytostí bola vyhubená. Avengers sa so zvyškami svojich spojencov ešte raz dajú dohromady, aby zvrátili Thanosove zločiny a znovunastolili poriadok vo vesmíre.

Oni a Silvio

Aká je najväčšia ľudská túžba? Láska? Peniaze? Sex? Neobmedzená moc? A je možné toto všetko dosiahnuť a cestou nestratiť vlastnú tvár? Najúspešnejší taliansky režisér súčasnosti Paolo Sorrentino sa vracia do kín s veľkolepou provokatívnou komediálnou drámou. Sorrentinov dvorný herec Toni Servillo tentokrát v hlavnej úlohe stvárňuje Silvia Berlusconiho – notoricky známeho škandalózneho miliardára, mediálneho magnáta a dlhoročného predsedu talianskej vlády, ktorý sa preslávil hlavne svojím excentrickým spôsobom života a zhýralými večierkami, ktoré svet pozná pod označením „bunga bunga“. Film nahliada do súkromia tejto kontroverznej ústrednej postavy a ponúka pohľad na mrazivé a častokrát groteskné situácie, či už sa týkajú podplácania sudcov, nákupu najlepších futbalistov alebo zvádzania mladučkých modeliek. Zaoberá sa aj tým, akí ľudia Berlusconiho a jemu podobných obklopujú a ako funguje cynický mechanizmus moci, založený na absolútnej strate hodnôt, ponižovania, egoizmu a prospechárstva.

High Life

Príbeh sa odohráva vo vesmíre na palube kozmickej lode. Skupina trestancov sa rozhodla namiesto doživotia slúžiť vede a stali sa z nich pokusné objekty experimentu – prítomná doktorka – častokrát proti ich vôli – im odoberala spermie s cieľom inseminovať mladú ženu. Na palube ostáva iba Monte a jeho dcéra Willow a žijú v úplnej izolácii. Otec a dcéra sa blížia k svojmu cieľu – k čiernej diere, kde prestáva existovať čas i priestor.

Mia a biely lev

Kráľ prírody, majestátny lev ako ten najlepší kamarát a domáci miláčik? Prečo nie? Jedenásťročná dievča Mia sa s rodinou presťahuje na farmu v južnej Afrike, kde sa jej splní dávny sen snáď všetkých detí sveta. Dostane malého levíka, mláďa vzácneho bieleho leva. Charlieho. Behom pár ďalších rokov sa z nich stanú nerozluční priatelia, parťáci na celý život, ktorých puto a láska stiera rozdiel medzi svetom ľudí a zvierat. Z mláďaťa ale vyrastie naozajstné zviera, z roztomilého levíka sa stane skutočný úžasný silný lev. A Mia zistí, že rodinné farme sa zase tak dobre nedarí a otec musí obetovať jej jedinečného bieleho leva ako trofej pre lov turistov.

Nikdy neodvracaj zrak

Film rozpráva strhujúci príbeh o oslobodzujúcej sile umenia a ľudskej tvorivosti. Príbeh jeho hrdinov je inšpirovaný skutočnými udalosťami aj osobami. Preklenuje tri éry nemeckej histórie, v rámci ktorých maliar Kurt Bartnert prežil svoje detstvo v nacistickom Nemecku, vyrastal v komunistickom Východnom Nemecku a svoj umelecký vývoj zavŕšil v Západnom Nemecku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #Paolo Sorrentino #filmové premiéry #Avengers: Endgame #Oni a Silvio