Televízne tipy Pravdy: Komédia Dve nevesty a jedna svadba aj životopisný film o Štefánikovi

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. apríla do 1. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

25.04.2019 16:00
Anna Polívková Dve nevesty a jedna svadba Foto:
Česká herečka Anna Polívková vo filme Dve nevesty a jedna svadba.
debata

Štvrtok 25. 4.

SK Dejiny, Dvojka, 22.25

Tento diel populárno-náučnej diskusie má podtitul M. R. Štefánik – fetiš národnej mytológie. O pozícii osobnosti Štefánika v slovenských dejinách, ale aj o najnovších výskumoch v zahraničných archívoch budú diskutovať historici Peter Macho a Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV a Matúš Valihora z Múzea D. S. Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom.

Piatok 26. 4.

Egon Schiele: Smrť a dievča, Dvojka, 22.35

Filmový portrét jedného z najprovokatív­nejších umelcov začiatku 20. storočia. Rakúsko-luxemburský film z roku 2016 vraj nie je prevratným či inovatívnym životopisom. Podľa divákov, čo film už videli, však ponúka príbeh zaujímavého, bohémskeho, problematického a zároveň neskutočne nadaného umelca, ktorý nemal dosť času, aby nakreslil ešte viac vecí. Body navyše snímke dávajú za Český Krumlov.

Sobota 27. 4.

Dve nevesty a jedna svadba, Markíza, 20.30

Ľahká česká komédia, ktorú vlani nakrútil Tomáš Svoboda. Hlavná postava Marie (Anna Polívková) je typické mestské single dievča. Pracuje síce ako úspešná televízna moderátorka, ale vo vzťahoch má dar priťahovať iba hlupákov. Naopak, jej sestra Karolína (Ester Geislerová) už toho pravého (Jaroslav Plesl) našla a plánuje svadbu. A tak Marie prichádza za rodinou na návštevu do rodného mesta. Doma stretáva svoju dávnu lásku Jiřího. Počas niekoľkých okamihov je jasné, že ich stará láska časom nevyprchala. Ale celá vec má jeden háčik. Jiří je snúbencom jej sestry.

Milan Rastislav Štefánik, Dvojka, 21.00

Ak vás česká romantika neoslovila, skúste prepnúť na túto raritu – životopisný film Jana Svitáka z roku 1935, kde Štefánika hrá chorvátsky herec Zvonimir Rogoz. O čom to má byť? Farár Štefánik, zranený počas demonštrácie za volebné právo Slovákov, vyzve svojho syna Rastislava, aby odišiel pracovať pre národ do zahraničia. Mladý Štefánik sa v roku 1914 prihlási do armády v Paríži a ihneď začne s francúzskymi generálmi rokovať o vzniku československých jednotiek. O rok neskôr sa zúčastní na bojoch v Srbsku, kde počas leteckej bitky havaruje. Po okupácii Srbska Rakúskom sa vráti do Paríža, kde sa stretne s profesorom T. G. Masarykom. Zatiaľ čo vojna pokračuje a zoznamy mŕtvych Čechov a Slovákov denne rastú, Štefánik sa – už v hodnosti generála – dostane k československým spolubojovníkom na Ďaleký východ. Zo založenia samostatnej republiky sa raduje len krátko: keď sa 4. mája 1919 vracia z Ríma do Bratislavy, jeho lietadlo sa zrúti.

Vražda v Orient exprese, HBO, 23.20

A kto miluje Agathu Christie, zgustne si na filme Kennetha Branagha nabitom hviezdami. Hlavnú rolu detektíva Hercula Poirota si Brannagh nechal pre seba, v ostatných úlohách žiaria Johnny Depp, Michelle Pfeifferová, Penélope Cruzová, Willem Dafoe, Judi Denchová, Olivia Colmanová či baletná star Sergej Polunin.

Nedeľa 28. 4.

Krajina ocele, HBO, 20.00

HBO ponúka britský mysteriózny triler obsadený prevažne írskymi hercami, ktorý vraj prekvapí svojou neokázalosťou a podmanivosťou. Hlavným hrdinom má byť neduživý, zľahka autistický slobodný otec Donald Devlin, ktorý je smetiarom v pensylvánskom Harburghu, bývalom oceliarskom mestečku, čo už má svoje najlepšie dni za sebou. Keď zmizne chlapec zo susedstva, spolu s kamarátkou sa Donald pustí do pátrania, čo sa chlapcovi stalo.

Rómeo a Júlia, ČT2, 21.50

A pre romantikov je tu Zeffirelliho adaptácia Shakespearovej hry o tragickej láske dvoch mladých zaľúbencov zo znepriatelených rodín. Ich príbeh sa v tomto prípade neodohráva vo Verone, ale na severe Talianska v historickom období, ktoré so sebou prinášalo omnoho tvrdšie a dramatickejšie situácie, ako boli tie, o ktorých písal William Shakespeare. Láska, nenávisť a smrť sú však stále rovnaké a večné…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Televízia #M. R. Štefánik #televízne tipy Pravdy