Kerchevalov Cliff Barnes svoj boj v Dallase nevzdával

Spolu s Larrym Hagmanom boli jedinými hviezdami Dallasu, ktoré v seriáli zotrvali celých 14 sérií. Americký herec Ken Kercheval stvárňoval v jednej z najpopulárnejších soap opier Cliffa Barnesa, úhlavného nepriateľa J. R. Ewinga (Hagman). Kercheval zomrel vo veku 83 rokov.

25.04.2019 17:14
Dallas Ken Kercheval Foto:
Zľava Patrick Duffy a Ken Kercheval v pokračovaní seriálu Dallas (2012-2014).
debata

„Od úplného začiatku J. R. vždy Cliffa porazil a potom znovu a znovu. Nakoniec som išiel za Leonardom Katzmanom, producentom a scenáristom, pretože prišla ďalšia Cliffova porážka, a povedal som: „Nie som si celkom istý, ako to mám hrať, pretože aby sa tento chlapík stále vracal a vracal, musel by mať lobotómiu,“ hovoril Kercheval v rozhovore na portáli Ultimatedallas.com. „Ako herec som rozmýšľal, ako to spraviť a prinútiť divákov aspoň trochu uveriť, že tento chlapík nie je nejaký imbecil, ktorý sa stále vracia len po ďalší výprask. Pomyslel som si, že jediným spôsobom je pridať do toho humor.“ Pre Chicago Tribune Kercheval koncom 80. rokov povedal, že keby divákov nebol schopný presvedčiť o tom, že jeho postava naozaj verí všetkým plánom, ktoré zosnuje, nikdy by to nefungovalo.

„Nikdy ste nevedeli, s čím príde. Samozrejme, poznal som jeho repliky, ale to stvárnenie! Každá klapka s ním bola zábavná, kým sa scéna nakrútila, padlo päť či šesť klapiek a on v každej prišiel s niečím novým. Každá bola úplne iná od tej predchádzajúcej,“ povedal pred desiatimi rokmi predstaviteľ Kerchevalovho seriálového protivníka Larry Hagman, podľa ktorého si Kercheval robil veci po svojom. „Tá postava mohla byť veľmi nudná a monotónna, ale on z nej spravil niečo naozaj zaujímavé,“ povedal predstaviteľ J. R. Ewinga na stránkach Television Academy Foundation. Cliff Barnes mal viacero plánov, ako ho dostať na kolená, J. R. mu však vždy prešiel cez rozum. Barnesa navyše mrzelo, že jeho sestra Pamela (Victoria Principalová) sa vydala za Ewingovho brata Bobbyho (Patrick Duffy). Rivalita medzi rodinami siahala dávno do minulosti. Otcovia oboch hrdinov boli kedysi najlepšími priateľmi, až kým ich nerozdelili peniaze a láska k tej istej žene.

Kercheval začínal kariéru ako divadelný herec. Koncom 50. rokov sa podľa The Hollywood Reporter objavil napríklad po boku Dustina Hoffmana v predstavení Dead End, v 60. rokoch pôsobil na Broadwayi a v tom čase začal dostávať aj prvé televízne úlohy, často skôr epizódne. Medzi postavami, ktoré stvárňoval, boli napríklad rôzni právnici, ale aj lekári. Ako vravel, to je najbližšie, ako sa mohol dostať k tomu, aby bol lekárom, ktorého z neho chceli mať rodičia. Okrem televíznych seriálov účinkoval aj vo filmoch ako Jed (1968), Sedem a viac (1973) či Network (1976). Jeho najznámejšou postavou však zostal Cliff z Dallasu.

„Niekoho možno rozladí jednoduchá os príbehu, iní sa, naopak, poddajú trblietavému kúzlu sveta veľkého kapitálu, budú so zatajeným dychom sledovať dramatické osudy rodiny Ewingovcov, plné nenávisti, násilia a sexu,“ písal český Týdeník Televize začiatkom 90. rokov. Kým v Amerike sa seriál v roku 1991 skončil, diváci v Československu sa s ním začali zoznamovať až v januári 1992. Aj vďaka tomu, že ho vysielala jediná domáca televízia, mal rekordnú sledovanosť a keď seriál po dvoch sériách na obrazovkách skončil, diváci písali do televízie rozhorčené listy. Neskôr jeho popularitu využila novovzniknutá televízia Nova. V 80. rokoch bol však seriál veľmi populárny aj vo svete. Jeho epizódu, v ktorej sa po letnej prestávke diváci dozvedeli, kto postrelil „Džejára“, sledovalo iba v Amerike vyše 80 miliónov divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #seriál #Televízia #Dallas #Ken Kercheval