Televízne tipy Pravdy: Escobar aj Príbeh Eiffelovky

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 2. do 8. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

02.05.2019 14:00
Penelope Cruz a Javier Bardem Foto:
Penelope Cruz a Javier Bardem vo filme Escobar.
debata

Štvrtok: 2. 5.

Escobar, HBO, 22.35

Escobar, brutálny zločinec, bezohľadný vrah, narkobarón a vládca kokaínového impéria, vo svojom čase jeden z najbohatších ľudí planéty. A tiež jeden z najnebezpeč­nejších. Rozporuplnú postavu, ktorá bola zároveň otcom, ochrancom chudobných a tiež manželom, stvárnil Javier Bardem. Príbeh pod taktovkou režiséra Fernanda Leóna de Aranoa však zaostril najmä na novinárku Virginiu Vallejo v podaní Penélope Cruzovej. Pabla spoznala ako galantného muža, ktorý staval domy pre chudobných. Keď spoznala druhú tvár Escobara, neľútostného kriminálnika, bolo už neskoro. Pablovo kokainové kráľovstvo sa medzitým utešene rozrastalo, drogy, ktoré sa predávali na tony, chránila vlastná armáda. Pablovi to však nestačilo. Chcel viac, chcel mať rešpekt. Keď neuspel v politike, rozhodol sa, že ho získa zabíjaním. Jeho meno sa stalo postrachom a Escobar dôležitým cieľom americkej tajnej služby.

Sobota: 4. 5.

Previnenie, JOJ Cinema, 22.15
V príbehu z právnického prostredia sa na plátne stretávajú herecké hviezdy Anthony Hopkins a Al Pacino. O čom je? Mladý ambiciózny právnik Ben Cahill (Josh Duhamel) prevezme kauzu významnej farmaceutickej firmy, ktorú vlastní skorumpovaný miliardár Arthur Denning (Anthony Hopkins). Ben však urobí osudovú chybu, keď strávi noc so svojou bývalou priateľkou Emily, aktuálnou Denningovou spoločníčkou. Dôverné informácie, ktoré sa mu podarí od nej získať, poskytne svojmu šéfovi Charlesovi Abramsovi, majiteľovi právnickej firmy, ktorá vedie proti Denningovi nemilosrdný boj. Mladý muž sa stane nechceným aktérom neľútostnej vojny medzi skorumpovaným magnátom a jeho obchodným partnerom. Ešte netuší, že sa ocitá v smrteľnom nebezpečenstve a pokiaľ chce prežiť, bude musieť čo najrýchlejšie odhaliť pravdu. Času je málo a nebezpečenstvo narastá.

Nedeľa: 5. 5.

Bel Canto, Cinemax, 20.00
Vo filme Bel Canto hudba rúca komunikačné bariéry. A nielen tie. Slávnu opernú speváčku (Julianne Moore) po jej vystúpení na oslave japonského biznismena (Ken Watanabe) v Južnej Amerike zajala partizánska skupina. Za rukojemníčku žiadajú prepustenie svojich zajatých druhov. Nechýbajú vyhrážky ani obete, začína napínavé vyjednávanie, ktoré trvá celý mesiac. Rukojemníci a ich väznitelia hovoriaci rozličnými jazykmi sa snažia nájsť spôsob, ako budú spolu komunikovať. Bariéru rúca hudba, nádherné árie v podaní zajatej speváčky. Hudba spája nesúrodých spolubývajúcich a vytvára medzi nimi nečakané puto.

Pondelok 6. 5.

Príbeh Eiffelovky, ČT2, 21.00
Dovolenky sa ešte nezačali, s Príbehom Eiffelovky sa však môžete na chvíľu preniesť do Paríža. Za viac než storočie táto parížska dominanta, ktorá oslavuje 130. narodeniny, zažila viac ako dosť. Započúvajte sa do rozprávania o jej vzniku a pozrite si unikátne zábery. Koncom devätnásteho storočia sa Eiffelova veža stala jedinečným architektonickým skvostom. Jej konštrukcia bola elegantná, vzdušná a ľahká, hoci vážila tisícky ton. Parížsky inžinier Gustave Eiffel ju navrhol pri príležitosti svetovej výstavy, usporiadanej na počesť stého výročia dobytia Bastily. Vtedy sa však mnohým nepáčila. Émile Zola ju dokonca označil za ohyzdnú. Veža vysoká 324 metrov sa však v parku Champ de Mars udomácnila a zostala tam dodnes. Stala sa symbolom nielen Paríža, ale celého Francúzska a zaradila sa dokonca medzi najprestížnejšie svetové pamiatky. Zástupy turistov hodiny čakajú na to, aby vystúpili na jej najvrchnejšie poschodie. Pohľad z výšky totiž stojí zato.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Escobar