Filmové premiéry: Oceňované Chvilky aj provokatívny The Beach Bum

Od štvrtka 2. mája si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť nový animák Chrobáčikovia 2 aj tínedžerský triler Nebezpečné city.

02.05.2019 16:00
Alena Mihulová a Jenovéfa Boková Foto:
Alena Mihulová a Jenovéfa Boková vo filme Chvilky.
debata

Chvilky

Anežka je mladá žena, ktorá si želá, aby mala so svojou rodinou i partnermi dobrý a pokojný vzťah, a to aj za cenu, že ona sama ustúpi a bude sa vyhýbať prípadným nedorozumeniam a sporom. Neuvedomuje si však, že onen pomyselný pokoj je len tichom pred búrkou, ktorá musí skôr či neskôr prísť. Film Chvilky rozpráva príbeh o základných situáciách, vzťahoch a emóciách, ktoré postretajú každého človeka, sú mu dôverne blízke a známe. Rozpráva o láske, bolesti, oddanosti, ale aj o nádeji, že človek dokáže svoje zranenia premeniť na silu. Debutujúca režisérka a scenáristka Beata Parkanová citlivo zachytáva nástrahy rodinného života, ktorý komentuje s humorom, pochopením a nezvyčajne vyvinutým citom pre situácie.

Nebezpečné city

Eszter svojich rovesníkov sleduje s akýmsi nadhľadom, od nich je pre ňu omnoho dôležitejší zvýšený záujem, ktorý jej prejavuje jej profesor angličtiny. Keď učiteľ náhle opustí školu, s Eszter to vážne zamáva, stráca zem pod nohami. Musí sa vnoriť do sveta svojich rovesníkov, vyrovnať sa so všetkými ich problémami, ako je márnomyseľnosť a rôzne citové výkyvy. Film Nebezpečné city je prvým maďarským tínedžerským trilerom o láske, ktorá sa stáva obeťou online stalkingu, plného vzrušujúceho napätia.

Láska na druhý pohľad

Raphael vedie dokonalý život. Je slávnym spisovateľom, čitatelia ho obdivujú, milujúca a krásna žena ho podporuje. Ale to len do osudného večera, keď to v ich vzťahu trochu zaškrípe. Druhý deň ráno sa Raphael zobudí do úplne iného, alternatívneho sve­ta.

Chrobáčikovia 2: Ďaleko od domova

Pred príchodom zimy si hmyzie rodinky musia spraviť zásoby na zimu. Preto keď padne prvá snehová vločka vyhlásia pohotovosť a spoločne sa vyberú hľadať zásoby do komory. Musia byť dobre pripravené, nakoľko zima trvá dlho a chrobáčie rodinky potrebujú prežiť toto dlhé obdobie v teple a s plnými bruškami. Počas tejto „zásobovacej“ akcie – sa stane veľká nehoda. Jedna malá lienka nedopatrením spadne do krabice. A tá je odoslaná na ďalekú cestu, ktorej cieľom je krásny farbami hrajúci ostrov Karibik. Chrobáčikovia nelenia a rozhodnú sa lienku zachrániť. Vytvorí sa záchranná čata z lienky, čierneho mravca a pavúka a záchranárske družstvo je pripravené. Nový svet, nové stretnutia a nové dobrodružstvá môžu začať! Len aby prišli včas…

The Beach Bum

Takto provokatívny, jedinečný, nekompromisný a pritom zábavný filmový žúr tu už dlho nebol. The Beach Bum natočilo neposlušné dieťa Hollywoodu Harmony Korine, ktorého celá tvorba je všetko možné, len nie obyčajná, a divákov nikdy nenechá len tak v pokoji. Jeho filmy sú rovnako zbožňované ako nenávidené, a rovnaký osud pravdepodobne čaká aj The Beach Bum. Príbeh spisovateľa, ktorý je stále zhúlený, žije podľa svojich vlastných pravidiel a striedavo brázdi Miami v luxusnom športiaku alebo sa fláka po pláži s bezdomovcami. Tak trochu ako keby sa Big Lebowski bratov Coenovcov posunul smerom ku Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama.

Nedotýkaj sa ma

Laura už roky pracuje v továrni na výrobu figurín. Pre problémy s vlastným prežívaním nazerá do intímneho života druhých a platí mladým mužom za navodenie ilúzie intimity. Tudorovi, hercovi, ktorý si zarába ako masér, sa páči žena, ktorá odmieta jeho snahy o kontakt. Začne ju prenasledovať a nachádza iné spôsoby, ako sa jej dotýkať – prostredníctvom vecí a miest, ktorých sa dotýkala ona. Laura jedného dňa medzi divákmi interaktívnej šou Paula a Tudora pocíti istú fascináciu. Postupne sa stáva tichým svedkom ich životov i osamelej túžby, ktorá rezonuje s jej vlastnou skúsenosťou. V priebehu tohto zrkadlenia sa múry, ktoré si Laura okolo seba tak prácne vystavala, začínajú rúcať…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chvilky #The Beach Bum #Chrobáčikovia