Tipy do kina: Zábava s bláznivými chlapmi

V máji do kín prídu dva filmy s podobnou tematikou. V hlavnej úlohe sú chlapi, čo si radi užívajú, kým ich život nepriškripne.

05.05.2019 12:00
Matthew McConaughey Foto:
Matthew McConaughey a Snoop Dogg vo filme "The Beach Bum."
debata

Už druhého mája si môžete pozrieť snímku The Beach Bum, ktorý nakrútilo neposlušné dieťa Hollywoodu Harmony Korine. Celá jeho tvorba je všetko, len nie obyčajná, a divákov nenechá ľahostajných. Tvorba kalifornského filmára je zbožňovaná aj nenávidené, a rovnaký osud pravdepodobne čaká aj The Beach Bum. Má ísť o provokatívny, jedinečný, nekompromisný a pritom zábavný filmový žúr, aký tu už dlho nebol. Príbeh spisovateľa, ktorý je stále v rauši, žije podľa svojich vlastných pravidiel a striedavo brázdi Miami v luxusnom športiaku alebo sa fláka po pláži s bezdomovcami.

Niečo, ako keby sa Big Lebowski bratov Coenovcov priblížil ku Strachu a hnusu v Las Vegas od Terryho Gilliama. Hlavný hrdina (Matthew McConaughey) vyzerá ako plážový povaľač, správa sa ako plážový povaľač a zo všetkého najviac to aj je plážový povaľač a vagabund. Večne je pod vplyvom čohokoľvek omamného, ​​čo je práve po ruke, a žije vo veľkom štýle neuznávajúc žiadne pravidlá. Hovorí si Moondog. Navyše je básnik, a to až nechutne bohatý. Občas si na to dokonca spomenie, rovnako ako na to, že má dcéru a ženu (Isla Fisher), ktorá ho miluje a súčasne podvádza so slávnym Snoop Doggom. Moondog sa potáca a svoje neuveriteľné eskapády vyvádza na ulici aj na luxusných večierkoch. Po jednom z nich narazí autom do stromu a musí ísť na odvykačku. Lenže tam nie je žiadna zábava a už vôbec tam nie sú drogy, ani poriadny alkohol, preto radšej utečie. Vďaka nehode príde o všetko. Ostáva ale v pohode a pritom stále niečo píše. V hlavnej úlohe exceluje Matthew McConaughey, skvele ho dopĺňa Isla Fisher, Snoop Dogg, Zac Efron, Jonah Hill, Martin Lawrence, jamajský pilot so šedým zákalom alebo papagáj závislý na kokaíne.

Ďalší uletený film nazvaný Daddy Cool podľa slávneho hitu Boney M, sa do kín dostane 16. mája. Nakrútil ho Francúz Maxime Govare a do hlavnej roly štyridsiatnik Adriena, ktorý si doma založí materskú škôlku a svojsky ju vedie, obsadil Vincenta Elbaza. Adriena odkopne jeho priateľka, pretože sa vôbec nespráva ako zrelý muž, skôr ako tínedžer. Bez zodpovednosti, bez ambícií, bez poriadnej práce, vždy je v pohode. Keď sa spoznali, zábava bolo to najdôležitejšie. Časom ale všetci okolo dospeli, akurát Adrien zostal tvrdohlavým flákačom. Zrazu sa nestačí čudovať, keď naňho jeho priateľka Maude srší hromy a blesky. Už by chcela mať rodinu, ale nejde mať deti s dieťaťom.

Adrien si zachová chladnú hlavu a vymyslí senzačný plán, ako ukázať, že je dospelý a zodpovedný. Je to plán najťažšieho kalibru s najrýchlejšou účinnosťou. V ich spoločnom byte si založí súkromné ​​jasle. Záujemcov je veľa a z Adriena je za veľmi krátky čas „otec na plný úväzok“. Lenže deti sa pohybujú, dokonca každé iným smerom. Neustále sa o niečo udierajú, sú hlučné, nechcú spať, len jesť a piť, potrebujú prebaliť, a opäť sa pohybujú každé iným smerom. Adrien zostáva v pokoji, cigaretku za žiadnych okolností neodkladá a pre každý problém nájde originálne riešenie. Do rodičovských učebníc sa pravdepodobne nedostane, ale šanca na udržanie detí nažive tu je. A s ňou aj šanca na návrat k priateľke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beach Bum #Harmony Korine