Prichádza mrazivý seriál Černobyľ

V utorok 7. mája o 21.00 štartuje na stanici HBO nová miniséria s jednoduchým, no predsa mrazivým názvom - Černobyľ.

04.05.2019 12:00
Černobyľ Foto:
Na obrazovky HBO prichádza seriál Černobyľ.
debata (19)

Rekonštruuje príbeh o jadrovej havárii z roku 1986, ktorá sa do histórie zapísala ako jedna z najhorších katastrof spôsobených človekom. Seriál z koprodukcie spoločností HBO a Sky rozpráva o statočných ženách a mužoch, ktorí sa obetovali, aby zachránili Európu pred nepredstaviteľnou pohromou. Pripomeňme, že 26. apríla 1986 otriasla jadrovou elektrárňou v Černobyli na Ukrajine mohutná explózia, ktorá uvoľnila nebezpečné rádioaktívne látky nielen na ukrajinskom, bieloruskom a ruskom území vtedajšieho Sovietskeho zväzu, ale aj do oblastí Škandinávie a západnej Európy.

Jared Harris stvárňuje Valerija Legasova, popredného sovietskeho jadrového fyzika, ktorý viedol vyšetrovanie tragickej udalosti. Stellan Skarsgård hrá sovietskeho podpredsedu vlády Borisa Ščerbina, ktorého Kremeľ poveril vedením vládnej komisie zisťujúcej okolnosti havárie. Emily Watsonová predstavuje jadrovú fyzičku Uľjanu Chomjukovú, ktorá chce odhaliť tajomstvá okolo černobyľského nešťastia. Kým odvážna bieloruská odborníčka Uľjana vraj nikdy neexistovala, naopak, Ščerbin je postava veľmi skutočná. Vedec Legasov nešetril pesimizmom a 27. apríla 1988, na druhé výročie nešťastia, sa obesil. Legasov pri vyšetrovaní zhromaždil množstvo správ a výpovedí, s ktorými zoznámil celý svet. Ale v správe nemohli byť len pravdy. Jeho samovražda spôsobila v sovietskom jadrovom priemysle šok. Po jeho smrti boli konštrukčné chyby grafitových tyčí v reaktore RBMK, ktorý vybuchol v Černobyle, konečne uznané a urýchlene sa urobili príslušné zmeny.

Podľa oficiálneho vyhlásenia si tragédia vyžiadala len 31 obetí z radov hasičov a obsluhy elektrárne. Ich skutočný počet už asi nikto presne nezistí. Radiačný mrak zamoril niekoľko miliónov štvorcových kilometrov. V susednom Bielorusku sa množstvo prípadov rakoviny zvýšilo na päťdesiatnásobok počtu vo Veľkej Británii. Dve tisícky detí z okolia Černobyľa ochoreli na rakovinu štítnej žľazy. Podľa správy OSN nie je toto číslo zďaleka konečné.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #HBO