Recenzia: Ako film pre deti Mohyla jednoznačne funguje

Školské výlety môžu byť extrémne nudné, nezáživné a zdĺhavé, podobne ako aj výchovné koncerty plné prázdnych či moralistických rečí často s úplne opačným účinkom.

04.05.2019 09:00
Andy Kummer, Benjamín Lacko a Tereza Heftyová Foto:
Zľava Andy Kummer, Benjamín Lacko a Tereza Heftyová vo filme Mohyla.
debata

Žiaci sa poväčšine aj tak len nervózne mrvia, vyrušujú a vymýšľajú, ako inak sa zabaviť, pričom učitelia ich musia akurát vo zvýšených intervaloch napomínať. Vo filme tridsaťštyriročného výtvarníka a režiséra Andreja Kolenčíka Mohyla sa však školský výlet s edukatívnym charakterom na Bradlo, kde sa nachádza majestátna Mohyla Milana Rastislava Štefánika, stáva skutočným dobrodružstvom pre troch malých dobrodruhov, nudiť sa rozhodne nebudú. No čo divák?

Tablet (Benjamín Lacko) alebo aj „Tabletko“ je introvert odstrčený z kolektívu, všetkým je na posmech a často je ponižovaný pre svoj úprimný záujem o nepoznané či pre svoju sčítanosť. Preto sa vyberie na výlete Mohylu preskúmať viac zblízka. Keď sa dlhšie nevracia, hľadať ho ide na pokyn pána učiteľa (Matej Landl) nerozlučná dvojica Anika (Tereza Heftyová) a Dany (Andy Kummer), z čoho nie sú nadšení. Ich frustrácia sa zvýši po tom, čo napokon všetci traja zrazu zmiznú na vrchu Mohyly a ocitnú sa v Paríži v devätnástom storočí. Keď sa im z plagátu prihovorí sám Štefánik, dostávajú strach a zisťujú, že sú uväznení v jeho spomienkach. Skáču tak v čase a spoznávajú aj Mont Blanc, Tahiti či hrôzy prvej svetovej vojny.

Kolenčíkov zatiaľ najdlhší film (74 minút) diváci môžu vidieť v slovenských kinách, no zároveň aj na Jednotke vo forme o niečo dlhšej trojdielnej minisérie (jej druhá časť sa vysiela v nedeľu o 9.05 h). Mohyla je príjemnou, hravou a originálnou rozprávkou pre deti. Je to najmä vďaka vydareným animovaným prvkom krásne dotvárajúcim zvukovú zložku v podobe edukačného komentáru, ale aj vďaka pohrávaniu sa so žánrami či skvelým hereckým výkonom hlavnej trojice postáv. Miestami hrajú lepšie ako mnoho dospelých hercov v súčasných slovenských televíznych seriáloch.

Ako film pre deti Mohyla jednoznačne funguje, detského diváka bude držať v napätí, pobaví ho svojím prirodzeným humorom a koniec koncov možno aj dojme.

Vidno, že Kolenčíkov zámer bol jasný – spraviť osviežujúci film pre deti štýlom, aby sa nemuseli počas bežnej nudnej prednášky dospelého (v tomto prípade je prednáškou film) mrviť a vymýšľať, ale, naopak, mali sa s kým v rámci príbehu stotožniť plus naučili sa niečo či dokonca dostali chuť objavovať nové informácie. Horšie to však bude pre dospelého, sčítaného diváka znalého súvislosti a skutočnosti ohľadom významnej osobnosti, ktorej sa film venuje. Tam, kde detský divák bude žasnúť, dospelý sa len milo pousmeje, a je tiež možné, že sa karta obráti a práve dospelí sa tentoraz začnú na sedačke mrviť, nudiť a odídu mysľou inde. Polemikou, ktorú zároveň Mohyla vyvoláva, je, či bol dobrý nápad ísť s týmto projektom aj do kín, pretože mu kino mierne škodí. Estetika Mohyly je bližšia televízii a nedokáže poriadne utiahnuť formát veľkého plátna, kde omnoho viac vyniknú všetky chyby. Preto je asi lepšie siahnuť po televíznej verzii, kde sa dá prinajhoršom prepnúť na iný kanál.

Hodnotenie Pravdy:

  • 3 a pol hviezdičky z 5
  • Mohyla / Slovensko, 2019 / réžia: Andrej Kolenčík / scenár: Zuzana Dzurindová, Anna Fifíková, Andrej Kolenčík / kamera: Tomasz Wierzbicki / hrajú: Matej Landl, Tereza Heftyová, Andy Kummer, Benjamín Lacko, Pavol Plevčík, Ján Slovák a i. / slovenská kinopremiéra: 4. apríla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #mohyla #Andrej Kolenčík #Bradlo