Televízne tipy Pravdy: Príbeh Johna a Yoko, Pabla Picassa aj režijný debut Jiřího Mádla

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 9. do 15. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

09.05.2019 14:00
John a Yoko Nad nami len nebo Foto:
Režisér Michael Epstein mal pri snímke John a Yoko: Nad nami len nebo prístup k rozsiahlym archívnym materiálom Johna Lennona.
debata

Štvrtok 9. 5.

John a Yoko: Nad nami len nebo, HBO, 21.55
(alebo piatok 10. 5. na HBO2 o 9.55)
Doteraz nevypovedaný príbeh o kultovom albume Johna Lennona Imagine aj príbeh stretnutia Yoko s Johnom a Východu so Západom. Režisér Michael Epstein získal prístup k rozsiahlemu video-, audio- i fotoarchívu Johna Lennona, zahŕňajúcemu doteraz nezverejnený materiál. Súčasťou snímky sú zatiaľ nevidené a nepočuté nahrávky – prvé demo Imagine, rozhovory s Johnom a zábery páru pri spoločnej práci v štúdiu. Film obsahuje i nové rozhovory s tými, ktorí boli dvojici v čase vzniku Imagine najbližšie.

Piatok 10. 5.

Pojedeme k moři, Film+, 15.30
Režijný debut Jiřího Mádla z roku 2014 – a jeho fanúšikovia píšu, že je to výnimočný film, aký vraj v Česku nemá obdobu. Priznávajú, že komédia má občas nejaké hluché miesto, ale ide vraj o veľmi originálne dielko. Jedenásťročný Tomáš sa chce stať filmárom, a keď dostane k narodeninám kameru, rozhodne sa nakrútiť svoj prvý film – o svojej rodine a kamarátovi. Postupne tak poznávame jeho ocka, mamičku, babičku, ale i kamaráta Harisa, ktorý mu pomáha s nakrúcaním. Chlapci sa bláznia, užívajú si filmovanie, ale len kým zistia, že kamera dokáže odhaliť aj nepríjemné veci – napríklad pravdu o ich spolužiačke, ktorú Tomáš miluje, alebo že mu jeho otec klame! Dvakrát týždenne tajne odchádza namiesto do práce ktoviekam, ale zapiera to. Tomáš to chce zistiť. Netuší, že narazil na rodinné tajomstvo s oveľa hlbšími koreňmi, než sa zdalo…

Sobota 11. 5.

Päť neviest, FilmBox, 17.50
Bláznivá ruská komédia z roku 2011, kde Aľoša sľúbi kamarátom, že im z opušťáka privedie nevesty, s ktorými sa stačí naoko oženiť s dokladmi kamarátov. Oddychový film a akýsi fanúšik ešte chváli: „A nádherné ruské dievčatá, také hneď tak nenájdeš…“ Kedysi som to videla a pamätám si, že som sa bavila.

THE VOICE ČESKO SLOVENSKO – LIVE, Markíza, 20.30
Kto si chce pozrieť kouča Kaliho, s ktorým v tomto čísle (9. 5. 2019) prinášame rozhovor, v akcii, má šancu. Čo raper poradí svojim zverencom?

Nedeľa 12. 5.

Génius: Pablo Picasso (3), Dvojka, 20.10
Seriál pre fanúšikov kubistickej superstar.

Utorok 14. 5.

Prefíkané krásky: Perfekcionistky (2), HBO, 19.10
HBO ponúka seriál odohrávajúci sa v americkom mestečku Beacon Heights. Všetko je tu na prvý pohľad dokonalé, od špičkovej univerzity pre ambiciózne krásavice a nadaných krásavcov až po superúspešných obyvateľov. Zdanie však klame. Keď sa miestni pod stresom dostanú na pokraj zrútenia, niekomu prasknú nervy a stane sa vražda. Zatiaľ čo sa všetci spoločnými silami snažia vyriešiť desivú záhadu, vyjde najavo, že každý z tých zdanlivo dokonalých ľudí za nablýskanou fasádou skrýva tajomstvo.

Černobyľ, HBO, 21.00
Druhý diel päťdielnej minisérie o strašnej jadrovej havárii z roku 1986. Zaujímavé bude, ako si s rolou podpredsedu vlády Borisa Ščerbina poradí Stellan Skarsgard a ako stvárni fiktívnu atómovú fyzičku Uľjanu Chomjukovú Emily Watsonová. Mrazivá téma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #John Lennon #Yoko Ono #Pablo Picasso #Jiří Mádl #televízne tipy