Recenzia: Oslava slobody s Matthewom McConaugheym

Jeden z najvýraznejších tvorcov amerického nezávislého filmu Harmony Korine (Kids) je späť. So všetkým, čo k jeho dielam patrí - kontroverznosť, rebelantstvo, bizarné postavy, vyprázdnená narácia, svetlá neónov, gýčovitosť, neviazaný sex, more alkoholu či jemné surreálno.

12.05.2019 09:00
Matthew McConaughey The Beach Bum Foto:
Matthew McConaughey ako Moondog vo filme The Beach Bum.
debata

Jeho novinka The Beach Bum je extrémne provokatívnou jazdou v drogovom opojení so vztýčeným prostredníkom všetkým spoločenským konvenciám. A ak vôbec nepripravení, teda režisérovej predošlej tvorby neznalí diváci vydržia do záverečných titulkov, pravdepodobne budú mať po ich skončení v hlave otáznik a budú sa pýtať jeden druhého, o čom to vlastne bolo.

Odpoveď je pritom taká jednoduchá. The Beach Bum nie je o ničom inom než o slobode a užívaní si života, respektíve snaží sa slobodu definovať a analyzovať až na kosť vo všetkých smeroch, pričom zároveň veľmi výstižne polemizuje nad jej hranicami. Vo svete stále extravagantne odetého a pozitívne naladeného básnika Moondoga (Matthew McConaughey) nie je miesto pre slzy, žiaľ, nešťastie, hnev, nenávisť, bitky, vojny. Jeho životným krédom je maximálna, miestami až bolestivá, úprimnosť, otvorenosť či skromnosť. Má večne úsmev na tvári, dokonca aj v tých najnevhodnejších okamihoch. Neexistuje preňho žiadne tabu. Jeho životná filozofia je užiť si každý okamih naplno za každú cenu, či má na účte milióny a hrá s priateľmi golf, alebo je bez peňazí v roztrhaných handrách na ulici, v spoločnosti bezdomovcov s fľašou lacného vína v ruke. Ak ho zastavia náhodou policajti, ponúkne ich jointom.

Pre niekoho je génius a vysoko inteligentný bohém, pre iných blázon či povaľač. Presne tak ho budú vnímať aj diváci. Zatiaľ čo jednej skupine učaruje svojou charizmou a bezprostrednosťou, druhú pobúri svojou nekonvenčnosťou, rozporuplnými názormi či vulgárnosťou. Všetko záleží od momentálneho naladenia a rozpoloženia diváka. Nech už je však Moondog akýkoľvek, v jeho poézii je kopa pravdy, ktorú sa iní boja vysloviť. Veľkým plusom je aj Matthew McConaughey, ktorý práve vďaka podobne neobyčajným postavám ukazuje svoj neobyčajný herecký talent. Solídne výkony predviedli aj svojský raper Snoop Dogg či krásna Isla Fisher. Jediné, čo Korinemu možno vyčítať, je viacero hluchých momentov, ktoré vyslovene nudia, aj napriek pomerne dobre odhadnutej minutáži.

Hodnotenie Pravdy

3 a pol hviezdičky z 5

  • The Beach Bum / USA, Francúzsko, Veľká Británia, Švajčiarsko, 2019 / réžia a scenár: Harmony Korine / kamera: Benoît Debie / hrajú: Matthew McConaughey, Snoop Dogg, Isla Fisher, Stefania LaVie Owen, Martin Lawrence a i. / slovenská kinopremiéra: 2. mája

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matthew McConaughey #The Beach Bum