Pura Vida chce Cannes zaujať príbehom o strate citlivosti

V jednej zo súťažných sekcií Festivalu v Cannes bude tento rok zastúpené aj Slovensko. Slovenskú kinematografiu bude reprezentovať študentský film Pura Vida režiséra Martina Gondu, ktorý vybrali do sekcie Cinéfondation. Snímku predstavili tvorcovia vo štvrtok v Bratislave.

10.05.2019 16:00
Pura Vida Cannes Foto:
Študentský film Pura Vida režiséra Martina Gondu poputuje aj do Cannes.
debata

„Mal to byť náš absolventský film, hľadali sme látku, vychádzali sme z magisterského scenára Dominiky Udvorkovej, ktorý sme prekopali, zmenili. Do tímu sme prizvali Martina Šustera a vytvoril sa nám úplne iný príbeh,“ uviedol Gonda pre TASR ku genéze krátkometrážného titulu, ktorý rozpráva príbeh dvojice dospievajúcich bratov. Ekonomická kríza prekračuje prahy domácností v hladovej doline, kde žijú, a ich otec sa ako predák továrne stáva terčom hnevu frustrovanej komunity. Hnev okolia sa však prenáša aj na chlapcov a je len otázkou času, kým si vyberie svoju daň.

Proces vzniku filmu bol podľa 29-ročného režiséra dlhý a náročný. Len vývoj scenára trval mladým tvorcom rok a pol. „V závere sme mali príbeh dvoch bratov, príbeh o súťaživosti, nevraživosti, šikane, strate citlivosti, o zvlčení,“ priblížil jadro príbehu zasadeného do najvýchodnejšieho cípu Slovenska – Uličskej doliny. Gonda prízvukuje, že ide o hladovú dolinu: „Do filmu sa tak dostal sociálny rozmer – materiálna kríza, ktorá sa mení na krízu ľudských hodnôt, z každej strany tlačí na dvoch bratov, sťažuje im dospievanie.“

Pura Vida (trailer) from FTF VŠMU on Vimeo.

Gonda sa narodil v Košiciach, jeho rodina má chatu v dedinke Kolbasov, v Uličskej doline, odkiaľ pochádza jeho babka: „Ako malý chalan som tam prežíval letá. Bolo to prostredie, ktoré dôverne poznám. Je to krásny kus zeme, ale úradmi zabudnutý. Hľadali sme adekvátne drsné prostredie, ktoré by postavy manipulátorov a pokrivené vzťahy dotvárali,“ opísal lokácie 30-minútového filmu nakrúteného v rusínskom jazyku. „Nesťažovalo to prácu, keďže pre chalanov, ktorí vo filme hrali, je to prirodzená vec, takto rozprávajú, prechádzajú zo slovenčiny do rusnáčtiny a naopak, bolo to v poriadku,“ komentoval voľbu jazyka absolvent Filmovej a televíznej fakulty (FTF) Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave, v ktorej produkcii film vznikol.

Na margo obsadenia absolventskej snímky, ktorá bude mať medzinárodnú premíéru v Cannes, dodal: „Hľadali sme chlapcov, ktorí nehrajú, ale naozaj existujú, sú autentickí.“ Tvorcovia filmu na sérii castingov prešli skoro každú základnú školu v kraji, aby vybrali hlavných hrdinov. „Mali sme obrovské šťastie, chalani pôsobili pred kamerou prirodzene, veľa situácií zo scenára im bolo známych z ich života,“ hovorí Gonda, v ktorého filme účinkujú Martin Piško a Adam Voloch. V snímke ďalej hrajú Jozef Pantlikáš, Lukáš Hamarič, Tomáš Baláž, Dana Košická a iní. Za kamerou stál Oliver Zahlava, strih mal na starosti Dominik Reisel, zvuk Barbara Horváthová. Pod hudbu sa podpísala Denisa Uherová.

V poradí 72. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes (14. – 25. mája) premietne stovky filmov z celého sveta, v sekcii Cinéfondation bude súťažiť aj slovenská Pura Vida. „Je to silná motivácia, aby sme robili ďalej, dodáva nám to energiu a chuť pracovať, ktorú aj tak máme, ale teraz je to o niečo lepšie, je to cesta k ďalšiemu filmu,“ priznal Gonda, ktorý na severovýchode Slovenska našiel aj tému svojho celovečerného filmu. Ten by sa mal venovať „starinskému vysídľovaniu“, ku ktorému došlo v súvislosti s budovaním vodného diela Starina.

„Prvé prieskumné štôlne začali kopať v roku 1965, do obce prišli prví inžinieri, veľa ľudí nechcelo veriť tomu, že tam bude stáť priehrada, výstavba prebiehala v 80. rokoch. Stretli sme sa s tým, že veľa ľudí to považuje za krivdu, sú aj takí, ktorí presídlenie neprežili. Presídlenie z čistej prírody do betónovej sídliskovej 2-izbovej rakve neprežili. Starí ľudia sa odmietali vysťahovať, úrady to neskôr riešili tak, že vypli v obciach elektrinu, prestala tam chodiť SAD-ka, nebol tam dovoz potravín,“ naznačuje tému nového filmu Gonda, ktorý pre novú snímku momentálne rešeršuje a zbiera materiál, aby vystaval zaujímavý príbeh.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Pura Vida #Martin Gonda