Vyfúkne Tarantino opäť kolegom v Cannes Zlatú palmu?

Rád skúma každodennú všednosť, je minimalistom s citom pre jemný, nenásilný humor. Filmový básnik, režisér a hudobník Jim Jarmusch sa vo svojom najnovšom filme The Dead Don’t Die pokúsil netradične o recesistickú zombie komédiu. V otváracej snímke filmového festivalu v Cannes, ktorý sa začal v utorok, sa objavili opäť jeho dlhoroční spolupracovníci Iggy Pop, Tom Waits, Bill Murray, Tilda Swinton alebo Steve Buscemi.

15.05.2019 09:00
Herečka Brad Pitt (vľavo) a Leonardo DiCaprio... Foto: ,
O Zlatú palmu na festivale v Cannes zabojuje s novinkou Vtedy v Hollywoode aj režisér Quentin Tarantino. Do hlavných úloh obsadil Leonarda DiCapria a Brada Pitta.
debata

Ale aj mladá hviezda Selena Gomez či jeden z najväčších hereckých talentov súčasnosti Adam Driver, ktorý si zahral aj v Jarmuschovom predchádzajúcom filme Paterson (2016).

Video

Sedemdesiaty druhý ročník festivalu na francúzskej Riviére potrvá až do soboty 25. mája, o hlavnú cenu – Zlatú palmu – zabojuje dokopy 21 filmov vrátane Jarmuscha. Ako už býva zvykom, konkurencia bude aj tento rok obrovská. V hlavnej súťaži nebude totiž chýbať ani novinka Sorry We Missed You absolútneho kráľa britskej sociálnej drámy Kena Loacha. Naposledy na festivale odrovnal divákov aj porotu zdrvujúcou drámou Ja, Daniel Blake (2016) a v hlavnej súťaži vyhral. Premiéru na festivale bude mať aj životopisný film melancholického spiritualistu Terrencea Malicka A Hidden Life, zasadený do obdobia druhej svetovej vojny. Snímka je zároveň posledným filmom zosnulého herca Bruna Ganza.

Modelka Alessandra Ambrosio vyzerala očarujúco...
Speváčka a herečka Selena Gomez pózuje...
+40Topmodelka Romee Strijd predviedla v Cannes...

Zlatú palmu môže získať aj extravagantný Španiel Pedro Almodovar s filmom Bolesť a sláva o čare aj útrapách dospievania, ktorý budú môcť od 23. mája vidieť v kinách aj slovenskí diváci, alebo len tridsaťročný kanadský talent Xavier Dolan s drámou Matthias & Maxime. Hádam najväčším lákadlom festivalu však bude pravdepodobne novinka Vtedy v Hollywoode Quentina Tarantina, ktorý naposledy vyhral Zlatú palmu pred dvadsiatimi piatimi rokmi s dnes už kultovou gangsterkou Pulp Fiction. Jeho novinka je inšpirovaná skutočnými udalosťami z konca šesťdesiatych rokov, keď v Amerike vyčíňal jeden z najznámejších sériových vrahov Charles Manson. V hlavných úlohách sa predstavia Leonardo DiCaprio, Brad Pitt či krásna Margot Robbieová, naposledy nominovaná na Oscara pre najlepšiu herečku za film Ja, Tonya (2017).

Tarantino stihol uzávierku filmov v hlavnej súťaži na poslednú chvíľu. „Báli sme sa, že film nebude hotový, no Quentin Tarantino, ktorý štyri mesiace neopustil strižňu, je skutočným, lojálnym a dochvíľnym dieťaťom Cannes,“ povedal podľa denníka The New York Times umelecký riaditeľ festivalu Thierry Fremaux. O tom, kto získa prestížnu cenu, bude tento rok rozhodovať aj držiteľ Oscara za filmy Birdman (2015) a Revenant: Zmŕtvychvstanie (2016), režisér Alejandro González Iñárritu, ďalej herečka a modelka Elle Fanningová, kontroverzný grécky provokatér Yorgos Lanthimos, poľský režisér Paweł Pawlikowski alebo talianska filmárka Alice Rohrwacherová. Minulý rok získala na festivale cenu za najlepší scenár k filmu Šťastný Lazzaro. Ten budú môcť slovenskí diváci vidieť v kinách už od 6. júna.

Na festivale bude mať svoje zastúpenie aj Slovensko. Absolvent bratislavskej Vysokej školy múzických umení, dvadsaťdeväťročný režisér Martin Gonda z Košíc bude súťažiť so svojím tridsaťminútovým filmom Pura Vida v sekcii Cinéfondation spolu s ďalšími 16 filmami. Jeho sociálna dráma rozpráva príbeh dvoch dospievajúcich bratov, žijúcich len s otcom v hladovej doline na východe Slovenska. „S autorkou námetu, scenáristkou Dominikou Udvorkovou sme spolupracovali už od prvého ročníka na vysokej škole. Poznáme sa už dlho a popravde som si zvykol na spoluprácu so scenáristami. Prieskum danej látky je plodnejší, keď sa o tom bavíme dvaja alebo viacerí. Do tímu sme zavolali aj Martina Šustera, s ktorým sme tiež dobrí kamaráti. Finálna verzia scenára vznikla tak, že sme sa o dautanej téme veľmi dlho len rozprávali a intenzívne trávili čas v prostredí, o ktorom sme písali,“ povedal pre Pravdu Gonda. Porota, ktorej členkou je aj francúzska režisérka Claire Denisová, vyberie víťaznú snímku zo sekcie Cinéfondation vo štvrtok 23. mája.

V rámci podujatia Cinéfondation – L’Atelier predstaví na festivale svoj pripravovaný celovečerný debut Obeť režisér Michal Blaško a na trhu Marché du Film premietnu celovečerný debut Teodora Kuhna Ostrým nožom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Quentin Tarantino #Zlatá palma #Jim Jarmusch #Cannes 2019