Popri Almodóvarovi v Cannes zaujala aj rastlinka, ktorá mení charaktery

Festival v Cannes to sú vždy aj prehliadky krásnych žien, ale najmä exkluzívnych šiat.

20.05.2019 12:00
Jessica Hausner Foto: ,
Režisérka snímky "Little Joe" - Jessica Hausner (v strede) a herci Phenix Brossard a Emily Beecham.
debata

Takúto parádu vystrojili modelky a herečky aj Eltonovi Johnovi. Doteraz to bola na červenom koberci najväčšia prehliadka haute couture, mimoriadne precízne pripravená a dokonalá. Jedna krajšia odvážna kreácia striedala druhú, z tých najznámejších ich predvádzali Bella Hadid, Eva Herzigová či Dita Von Teese. A po schodoch kráčal sám kráľ večera Elton John. Zúčastnil sa na premietaní filmu o svojom živote Rocketman režiséra Dextera Fletchera.

Kým sa na červenom koberci striedali hviezdy, vyzval francúzsky režisér filmu Bedári Ladj Ly prezidenta Emmanuela Macrona na diskusiu. Film adresoval práve jemu. Mimochodom, snímka je zatiaľ jediná zo súťaže, ktorá prichádza do úvahy pri pomyslení na niektorú z cien. Možno za réžiu. Ale nepredbiehajme…

Film Angličana Kena Loacha Prepáč, chýbal si nám (Sorry We Missed You) je profesionálne dobre nakrútenou drámou o usporiadanej rodine, na ktorú sa valí jedno nešťastie za druhým. Sociálna dráma, ako býva u Loacha zvykom, má otvorený koniec, netušíme ako sa až po uši zadlžený otec rodiny s problémami vyrovná. Snímku možno zaradiť k slušnému priemeru. Celovečerný debut senegalskej herečky Mati Diop Atlantique tak trochu aj o problémoch migrantov, ale skôr o láske, ktorá je vystavená ťažkej skúške, je len milým dielkom. Mladý muž skončí svoj život vo vlnách Atlantiku, lebo sa rozhodol odísť za vidinou lepšieho života, a jeho milovaná sa stretáva už iba s jeho duchom, ako mnohé iné takto postihnuté ženy. Tak trochu aj zombie film. Nejako sú v móde.

Rastlinka, ktorá mení charaktery

Viac rozruchu priniesol do hlavnej súťaže film Malý Joe (Little Joe). Rakúska režisérka Jessica Hausner sa v ňom zaoberá genetickými mutáciami rastlín. V laboratóriu pestujú kvetinu Malý Joe, vkladajú do nej veľkú nádej, lebo sa má z nej vyrobiť voňavka, ktorá vyvolá radosť a dobrú náladu. Mladá vedkyňa Alica ( Emily Beecham) žije s malým synom, a má výčitky, že ho zanedbáva pre prácu. Preto mu pre potešenie prinesie jednu z kvetín. To však ešte netuší, čo táto rastlinka dokáže. Režisérka povedala, že „Malý Joe je mysteriózna parabola toho, čo nosíme v sebe“. Dodala, že netušíme čo s nami urobia genetické mutácie – je nebezpečné a nezodpovedné takto sa zahrávať s ľuďmi. Progres je jedna vec, ale jeho zneužitie druhá. Malý Joe pokračuje v línii filmov, ktoré varujú pred expanziou nových technológii, lebo nevieme, kam to smeruje. Varuje pred všetkými nebezpečenstvami súčasného sveta.

Jedenásť palmičiek ešte nemal nikto

Pedra Almodóvara v Cannes priam zbožňujú. V časopise Le film français 15 novinárov známkuje najlepšie filmy palmičkami. Almodóvarov film Bolesť a sláva ich dostal až 11. To sa ešte nikomu nepodarilo. Sama si toľké nadšenie viem vysvetliť len tým, že doteraz súťaž nemala adepta na Zlatú palmu a Bolesť a sláva ním asi bude. Je to zatiaľ po všetkých stránkach najzrelší film.

Herečka Penelope Cruz a jej kolega Antonio...
Modelka a moderátorka Marica Pellegrinelli,...
+34Partneri Nicole Kimpel a Antonio Banderas.

Podľa slov režiséra ide o jeho zatiaľ najosobnejší film. Hlavnú úlohu zveril Antoniovi Banderasovi a jeho matku v detstve si zahrala Penélope Cruz. Chorľavý režisér sa vyrovnáva so svojimi neduhmi a smúti za zašlou slávou. Rekapituluje prehry a víťazstvá, najmä tie intímne, súkromné. Film príde vo štvrtok aj do slovenských kín.

Video

"Film hovorí o ozdravovaní vo fyzickom i psychickom slova zmysle,“ povedal novinárom v Cannes Almodóvar. Vyčítali mu, že sa vo filme sústredí viac na bolesť ako na slávu. "Vo filme je veľa fikcie a niečo pravdy. Chcel som predovšetkým relativizovať bolesť, slávu pre mňa predstavuje moment, že režisér chce znovu pracovať.“ Naopak, Penélope Cruz si pochvaľovala výborný scenár. "O postave Jacinty som veľa diskutovala s Pedrovou matkou, veľa mi o ňom prezradila, a potom už nebolo ťažké uchopiť jej charakter,“ povedala herečka. Aj Banderasovi robí radosť nakrúcať s Almodóvarom, veď sa poznajú 40 rokov a vedia o sebe všetko. Banderas pracoval roky v Španielsku, potom žil v Amerike a teraz pendluje. "Španielsko pre mňa v umeleckom slova zmysle znamená Pedro Almodóvar,“ povedal herec.

  • Autorka je filmová publicistka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pedro Almodóvar #Cannes 2019