Art Film Fest ponúkne filmy ako Vice, Vox Lux aj dokument od Kusturicu

Dvadsiaty siedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa bude konať od 14. do 22. júna v Košiciach, ponúkne výber z novej európskej kinematografie i snímky z ďalších častí sveta.

21.05.2019 05:00
Christian Bale Vice Foto:
Christian Bale ako Dick Cheney v snímke Vice.
debata

Návštevníci a návštevníčky sa na ne môžu tešiť v rámci programových sekcií Okolo sveta a Európske zákutia.

V sekcii Okolo sveta organizátori festivalu predstavia životopisnú komediálnu drámu Vice (2018) oscarového režiséra Adama McKaya. Snímka o niekdajšom viceprezidentovi USA Dickovi Cheneym, ktorého stvárnil Christian Bale, divákom a diváčkam ponúkne náhľad do najvyšších vládnych štruktúr Spojených štátov a obraz byrokrata a politika so záľubou v moci.

V americkej hudobnej dráme Vox Lux (2018) Bradyho Corbeta sa zase Natalie Portman ukáže v úlohe speváčky, ktorá prežila streľbu na škole a neskôr sa z nej stala celosvetovo uznávaná popová ikona. Film je podľa Corbeta historickou melodrámou Ameriky v období rokov 1999 až 2017, v ktorej chcel zachytiť kľúčové udalosti a kultúrne vzorce určujúce začiatok tohto storočia – doby teroristických útokov a masovo zbožňovaných polobohov.

Návštevníci a návštevníčky Art Film Festu si tiež budú môcť pozrieť dokument El Pepe, život na vrchole (2018) od Emira Kusturicu, ktorý vznikol v argentínsko-uruguajsko-srbskej koprodukcii. Film je sondou do života bývalého prezidenta Uruguaja Josého „Pepe“ Mujicu. Politický aktivista a bývalý partizánsky bojovník, ktorý sa dostal na vrchol vďaka pravdivosti svojej viery, sa stretol s Kusturicom a rozprával sa s ním o zmysle života.

Programová sekcia Európske zákutia divákom a diváčkam ponúkne komediálnu drámu Dva životy (2018), ktorá sa sústreďuje na neprestajné zmeny vo svete a neschopnosť človeka sa všetkým prispôsobiť. Film sleduje život úspešného parížskeho vydavateľa, ktorý pochybuje o kvalitách nového rukopisu jedného z jeho autorov. Jeho manželka, ktorá je známa divadelná herečka, naopak, pochybnosti nemá.

Krimitriler Fabrika (2018) ruského režiséra Jurija Bykova sa odohráva v schátranej priemyselnej budove na predmestí. Vo fabrike pred privatizáciou pracovalo mnoho ľudí, keď však majiteľ oznámi bankrot, niekoľko robotníkov, ktorým dlhuje mzdu ho unesie. Skupina však zostane v pasci, pretože budovu obkľúčia polícia aj majiteľova ochranka, a tak sa začne vojna nervov, trpezlivosti a dôvery.

Príbeh vesmírneho korábu prepravujúceho ľudí na novú domovskú planétu Mars ponúkne švédsko-dánske sci-fi Aniara (2018). V snímke režisérskeho dua Pella Kagerman a Hugo Lilja sa loď zrazí s vesmírnym odpadom a vychýli sa z kurzu. Pasažieri si začnú pomaly uvedomovať, že už sa nikdy nevrátia a budú pokračovať v ceste prázdnym vesmírom.

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #vox