Kto vyhrá v Cannes zápas o Zlatú palmu, je vo hviezdach

Isté nikdy nie je nič. Ale už niekoľko filmov prichádza do úvahy v súvislosti so Zlatou palmou.

23.05.2019 14:11
herečka Margot Robbie, režisér Quentin... Foto: ,
Zľava: herečka Margot Robbie, režisér Quentin Tarantino a herci Leonardo DiCaprio a Brad Pitt pózujú fotografom počas príchodu na premiéru filmu Vtedy v Hollywoode.
debata

Je to už neraz spomínaná Almodóvarova Bolesť a sláva, trojhodinová snímka Terrenca Malicka Skrytý život (A Hidden Life) a dlho očakávaný film Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode.

Nás však zaujíma aj to, ako dopadne slovenské želiezko v ohni v súťaži študentských filmov Cinéfondation Pura Vida Martina Gondu. „Námet ma zaujal asi preto, že je to detský svet, ku ktorému mám vzťah. Príbeh sa odohráva v prostredí, kde nie sú závislí od nových technológií. Majú čas nudiť sa, spadnúť do problémov, nájsť z nich cestu von. Dej sa odohráva v hladovej doline, ktorá dodáva príbehu sociálnokritický rozmer,“ povedal pre Pravdu Martin Gonda. "Som v Cannes len krátko, veľa som ešte nevidel, ale dojmy z festivalu sú zatiaľ veľmi pozitívne, je oveľa väčší, ako som si ho predstavoval. Zatiaľ je všetko hektické. Je však radosť stretnúť sa s mladými filmármi. Stretávam ich všade a rozhovory s nimi sú veľmi príjemné a podnetné, a to je pre mňa zatiaľ veľmi pozitívny moment,“ dodal.

Hrôzy vojny v nádhernom obale

Americký režisér Terrence Malick je nesporne jedným z najtalentova­nejších svetových tvorcov. Nikde sa neukazuje, nechodí ani do Cannes. Aj tentoraz poslal len hlavných predstaviteľov filmu Skrytý život Valerie Pachner a Augusta Diehla, ktorí ho dôstojne zastúpili.

Nemeckí herci August Diehl a Valerie Pachner (v... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
Nemeckí herci August Diehl a Valerie Pachner (v šatách Chanel). Nemeckí herci August Diehl a Valerie Pachner (v šatách Chanel) reprezentovali film A Hidden Life.

Skutočný príbeh sedliaka Franza Jägerstättera (August Diel) sa odohráva v krásnom prostredí alpských dediniek počas druhej svetovej vojny. V týchto pohnutých časoch všetci muži museli prisahať vernosť Hitlerovi, okrem Franza, ten odmietol aj pozdrav Heil Hitler. Franz, telom i dušou sedliak, otec troch detí, má oporu vo svojej milovanej manželke (Valerie Pachner). Jeho odmietnutie však nutne musí mať ohlas.

Snímka hovorí o nezlomnosti ducha a odvahe povedať nie, a to za každú cenu. Hrdina nedokáže urobiť nič, o čom nie je presvedčený. V podstate je to jednoduchý príbeh o veľkom hrdinstve neznámych a zabudnutých ľudí, ale v jedinečnom Malickovom podaní. Jedinečnom v detailoch, jedinečnom v zasadení príbehu do všemocnej a nádhernej prírody, ktorá je v protiklade s nenormálnymi udalosťami. Akoby sa alpské kočiare tomu nezmyselnému hemženiu prizerali s úžasom a pohŕdaním. Malickov opus je nesporne jeden z kandidátov na cenu a obaja herci August Diehl a Valerie Pachner, spolu s Antoniom Banderasom, sú kandidáti na hereckú cenu. "Povedať nie je dnes veľmi zriedkavé. Keď to niekto dokáže, neznamená, že ostatných odsudzuje,“ povedal okrem iného August Diehl. Valerie Pachner dodala: "Režisér nenakrútil film proti extrémistom, ale len istú časť histórie. Je to film o hrdinstve a rozhodnutí, ktoré človek nosí vo svojom vnútri.“ Ako toto mimoriadne dielo vidí porota, sa dozvieme v sobotu večer.

Je taký úžasný film Quentina Tarantina?

Dávno nebola taká natrieskaná sála ako na filme Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode. Film sa nakrúcal tri roky a príbeh sa odohráva v 60. rokoch v Hollywoode. Tarantina inšpirovala skutočná udalosť, beštiálne zavraždenie manželky Romana Polanského Sharon Tate. Ústrednými hrdinami však sú westernová hviezda Dick Dalton (Leonardo DiCaprio) a jeho verný kaskadér Cliff Booth (Brad Pitt). Tí dvaja sú nerozluční – v dobrom i v zlom. Je film skutočne taký úžasný, ako povesť, ktorá ho predchádzala? Pre istú časť publika áno, ale viem si predstaviť aj odmietavé stanovisko.

Leonardo DiCaprio a Brad Pitt pózujú fotografom... Foto: TASR/AP, Joel C Ryan
Brad Pitt Leonardo DiCaprio a Brad Pitt pózujú fotografom počas príchodu na premiéru filmu Vtedy v Hollywoode počas na 72. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes.

Snímka je rafinovane vymyslená, presne, s nadhľadom a humorom evokuje atmosféru vo filmových ateliéroch a všetko, čo s nakrúcaním súvisí. Kto začne brať príbeh vážne, je na zlej ceste. Kľúčom k nemu je dobrá orientácia vo filmovom svete a poznanie pozadia továrne na sny. Charakteristika dvoch hlavných aktérov je realistická, groteskná, smutno-smiešna a možno aj poľutovaniahodná. Sú to v podstate klauni, s ktorými si život zahráva medzi kulisami, humorným a zároveň krutým spôsobom. Tarantino vidí za pozlátku a nemá problém to otvorene aj zobraziť, len sa treba dobre pozerať, ale najmä dobre počúvať.

Modelka Josephine Skriver v kreácii Philosophy...
Influencerka Chiara Ferragni v kreácii...
+33Herci Leonardo DiCaprio (vpravo) a Brad Pitt...

Film má úžasné tempo, výbornú muziku a zrelé vyrovnané herecké výkony Leonarda DiCapria a Brada Pitta. Nedá sa uprednostniť jedného pred druhým. Osobne si myslím, že zápas o Zlatú palmu sa odohrá medzi tromi spomínanými filmami. Pri takých vyrovnaných kandidátoch sa však ľahko môže stať, že ju dostane niekto celkom nečakaný a nenápadný.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brad Pitt #Quentin Tarantino #Cannes 2019